Vulkanen in Nederland

De Waddenzee bij vloed. Ergens onder het water ligt een vulkaan

Mulciber en de Zuidwalvulkaan

NEDERLAND - Zijn er vulkanen in Nederland? Jazeker! En ze zijn nog echt ook! Actieve vulkanen vind je in het Caraïbische deel van ons Koninkrijk. Er zijn er twee: Mount Scenery op Saba en Quill op het naburige eiland Sint Eustatius. Maar ook dichterbij huis zijn er twee heuse vulkanen. Gelukkig zijn beide vulkanen voorgoed uitgedoofd.

Mulciber

Mulciber is de vierde vulkaan op Nederlands grondgebied. De vulkaan is in 2020 ontdekt en is door haar ontdekkers vernoemd naar de Romeinse god van het vuur en de vulkanen: Mulciber.
De vulkaan is bij toeval ontdekt door de Geologische Dienst Nederland. De vulkaan ligt in de Noordzee, 100 kilometer ten noordwesten van Texel.
De laatste uitbarsting van vulkaan Mulciber was zo'n 150 miljoen jaar geleden.

Zuidwalvulkaan

De Zuidwalvulkaan ligt verstopt in de bodem van de Waddenzee. Ook deze vulkaan laat zich dus moeilijk spotten. De Zuidwalvulkaan ligt onder een twee kilometer dikke laag gesteente onder de Waddenzee tussen Harlingen en Vlieland.
De laatste uitbarsting van de Zuidwalvulkaan was zo'n 160 miljoen jaar geleden.

Mount Scenery

Mount Scenery is een actieve vulkaan en ligt op het eiland Saba in het Caraïbische deel van ons Koninkrijk. De vulkaan is met een hoogte van 887 meter tevens de hoogste top van Nederland.
De laatste uitbarsting van Mount Scenery vond plaats rond het jaar 1640.

Quill

Vulkaan Quill ligt op Sint Eustatius, eveneens in het Caraïbische deel van ons Koninkrijk. De top van de vulkaan ligt op 601 meter hoogte. De laatste uitbarsting was rond het jaar 250.


Vulkanen in Nederland - Beoordeling door bezoekers
  • Wat gaaf! Ik dacht eerst dat het een grap was, maar het is dus echt waar. Echt nooit gedacht dat we in Nederland vier vulkanen hebben (gehad)

  • Afgezien van de twee vulkanen op Saba en St. Eustatius, moet je onderzoeker zijn om de andere twee vulkanen op Nederlandse bodem te kunnen zien. Mocht Nederland nog eens plannen maken om een eiland voor de kust op te spuiten, dan stellen wij voor om deze de vorm van een vulkaan te geven en het eiland te vernoemen naar Mulciber of de Zuidwal!

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
100%
Bewolkt:
0%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
0%
Najaar:
100%
Winter:
0%
Met wie? Samen
0%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
100%
Geen health informatie beschikbaar

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Vulkanen in Nederland'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Vulkanen in Nederland

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies