Vulkanen in Nederland

Mulciber en de Zuidwalvulkaan

Zijn er vulkanen in Nederland? Jazeker! En ze zijn nog echt ook! Actieve vulkanen vind je in het Caraïbische deel van ons Koninkrijk. Er zijn er twee: Mount Scenery op Saba en Quill op het naburige eiland Sint Eustatius. Maar ook dichterbij huis zijn er twee heuse vulkanen. Gelukkig zijn beide vulkanen voorgoed uitgedoofd.

Mulciber

Mulciber is de vierde vulkaan op Nederlands grondgebied. De vulkaan is in 2020 ontdekt en is door haar ontdekkers vernoemd naar de Romeinse god van het vuur en de vulkanen: Mulciber.
De vulkaan is bij toeval ontdekt door de Geologische Dienst Nederland. De vulkaan ligt in de Noordzee, 100 kilometer ten noordwesten van Texel.
De laatste uitbarsting van vulkaan Mulciber was zo'n 150 miljoen jaar geleden.

Zuidwalvulkaan

De Zuidwalvulkaan ligt verstopt in de bodem van de Waddenzee. Ook deze vulkaan laat zich dus moeilijk spotten. De Zuidwalvulkaan ligt onder een twee kilometer dikke laag gesteente onder de Waddenzee tussen Harlingen en Vlieland.
De laatste uitbarsting van de Zuidwalvulkaan was zo'n 160 miljoen jaar geleden.

Mount Scenery

Mount Scenery is een actieve vulkaan en ligt op het eiland Saba in het Caraïbische deel van ons Koninkrijk. De vulkaan is met een hoogte van 887 meter tevens de hoogste top van Nederland.
De laatste uitbarsting van Mount Scenery vond plaats rond het jaar 1640.

Quill

Vulkaan Quill ligt op Sint Eustatius, eveneens in het Caraïbische deel van ons Koninkrijk. De top van de vulkaan ligt op 601 meter hoogte. De laatste uitbarsting was rond het jaar 250.

Wat zeggen de bezoekers?


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

uitstapjes omgeving

    Leuke overnachtingen

    hotspotholland.nl

    Leuke uitstapjes Nederland