Utrecht bezienswaardigheden

Op het Domplein

De leukste studentenstad van Nederland

Utrecht - De Dom, de werven langs de Oude Gracht, winkelcentrum Hoog Catharijne en de Neude zijn zomaar enkele bekende plekken in Utrecht. Dankzij de vele studenten is Utrecht een levendige stad en is er altijd wel iets leuks te doen of iets nieuws te ontdekken! Naast deze bekende plekken is Utrecht ook de kraamkamer van 'De Stijl' en Nijntje.


(Tekst gaat hieronder verder)

Rond de Dom in Utrecht
Rond de Dom

Op, onder en rond de Dom

Rond de Dom ligt het oudste stukje Utrecht. In DOMunder maak je een ondergrondse tijdreis langs Romeinse en romaanse resten. Zoek je het liever wat hoger op, beklim dan de 465 treden van de Domtoren.
De Oude Gracht is al eeuwenlang de levensader van Utrecht. Minder bekend, maar minstens zo mooi, is de iets verderop gelegen Nieuwe Gracht.

In de zuidelijke helft van de binnenstad ligt het Universiteitsmuseum Utrecht, waar vaak verrassende tentoonstellingen zijn te zien. Ook de moeite waard, en een prima plek om even uit te rusten en wat te eten, is de naastgelegen De Oude Hortus.


Links: de altijd gezellige terasjes op het Neude. Rechts: varen over de Oude Gracht in hartje centrum

Buiten het stadscentrum

De meeste bezienswaardigheden van Utrecht liggen op loopafstand in de binnenstad. Maar ook de buurten rondom het centrum zijn de moeite van het bezoeken waard.

Rietveld Schroderhuis  Utrecht
Het Rietveld Schröderhuis in Utrecht

Wittevrouwenbuurt

Wanneer je vanuit het centrum door de Biltstraat loopt en de Wittevrouwensingel oversteekt, kom je in de Wittevrouwenbuurt. Het is een populaire buurt om te wonen. Als je hier met de fiets of auto verder de stad uit zou rijden, kom je aan de buitenkant van de ring bij De Uithof met het ziekenhuis en de Universiteit.

Ten zuiden van de Wittevrouwenbuurt ligt Oudwijk en het hippe Wilhelminapark. 's Ochtends is het park populair onder hardlopers; het Wilhelminapark is de start van de jaarlijkse Singelloop. Op mooie dagen ligt het gezellige park vol met studenten en gezinnen die de schaduw van de oude bomen opzoeken. Als je via het Wilhelminapark nog verder de stad uitloopt, kom je bij het Rietveld Schröder huis. Het door Gerrit Rietveld ontworpen huis ('De Stijl') is uniek en staat dan ook op de Werelderfgoedlijst.

Wanneer je vanuit het Wilhelminapark terug wandelt naar het centrum, kom je langs het Spoorwegmuseum dat in het voormalige Maliebaanstation is gehuisvest.

Utrecht aan het water
Utrecht aan het water

Vecht

Als je vanuit het centrum langs de Oude Gracht richting het noorden loopt, kom je bij de Vecht. Onderweg kom je langs het Nijntje pleintje en bij de sluis kun je heerlijk bootjes kijken. En misschien heb je zelf ook wel zin om ergens een bootje of waterfiets te huren en Utrecht vanaf de grachten en de Singel te ontdekken!

Adres en bezoekers informatie
Postcode en plaats: Utrecht

Het plein van Nijntje in de binnenstad van Utrecht
Het Nijntje pleintje
In Utrecht is genoeg te zien en te beleven voor een korte stedentrip. Ga een dagje op ontdekkingstocht of haal herinneringen op uit je eigen studententijd. Boek een hotel en maak er een gezellig weekendje weg van.
Koopzondag: Net als in de meeste andere grote steden, zijn ook in Utrecht de winkels op zondag open.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Utrecht bezienswaardigheden - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
0%
Bewolkt:
100%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
0%
Najaar:
50%
Winter:
50%
Met wie? Samen
100%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar
Hoe beviel je uitstapje aan 'Utrecht bezienswaardigheden'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Utrecht bezienswaardigheden


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

(Tekst gaat hieronder verder)
Utrecht uitstapjes omgeving
DOMunder: Utrecht onder de grond
Domtoren Utrecht
Aboriginal Art museum
Sterren kijken: Filmboulevard Utrecht
UFO gespot in Utrecht
De Oude Hortus
Universiteitsmuseum Utrecht
Centraal Museum
(Tekst gaat hieronder verder)


De Steen van Jelling op het Domplein in Utrecht

Vikingkoning Gorm

Tussen de grafheuvels en de kerk in het Deense stadje Jelling staat een grote runensteen ter herinnering aan vikingkoning Gorm. In de tekst staat de allereerste verwijzing naar het land Denemarken; Jelling wordt dan ook gezien als dé plek waar Denemarken is ontstaan. Op het Domplein van Utrecht staat een exacte kopie van deze steen. Het is een geschenk van Denemarken ter gelegenheid van het 300-jarig bestaan van de Universiteit Utrecht in 1936.
Overnachten

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2018
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE