Groningen stedentrip

Hoge der A in Groningen

De leukste studentenstad

Groningen - 'Grunn' is de grootste stad van het noorden. Je kunt er gezellig winkelen (er zijn talloze leuke straatjes met onverwachte winkeltjes), fantastisch uitgaan (meer dan 170 kroegen en clubs), genieten (er zijn talrijke evenementen), rondkijken (talloze monumenten en andere bezienswaardigheden) of studeren (RUG). Groningen is één van de leukste studentensteden van ons land. En dankzij alle studenten is er iedere dag wel iets leuks te doen!

Groningen bezienswaardigheden

De Grote Markt is het bruisende centrum van Groningen. Aan het plein staat de 500 jaar oude Martinitoren waar je een wijds uitzicht hebt over de stad en bij helder weer ook de 'ommelanden'. Aan de Grote Markt staan verder het Waagcomplex, het historische Goudkantoor en de Vismarkt. Verder zijn er verschillende winkelstraten zoals de Herestraat en de Folkingestraat waar je lekker kunt shoppen.

Prinsenhof. Een oase van rust vlak achter de Martinitoren
Prinsenhof. Een oase van rust vlak achter de Martinitoren

Groningen gasthuizen

Gasthuizen zijn het Gronings equivalent van hofjes. Deze gasthuizen waren oorspronkelijk bedoeld voor de huisvesting van zieken en vreemdelingen. Er zijn nog een dertigtal hofjes, vaak goed verborgen, waaronder het Middengasthuis aan de Kleine Rozenstraat, het St. Anthonygasthuis, het Pepergasthuis of het Pelstergasthuis. Sommige gasthuizen stammen nog uit de middeleeuwen. Via de VVV kun je een hofjeswandeling verkrijgen.

Groninger Museum

Het Groninger Museum verbindt het station met de binnenstad en is een verplichte stop voor iedere bezoeker van de stad. Naast de vaste collectie zijn er regelmatig uiteenlopende (en soms spraakmakende) tentoonstellingen te zien.

Ommeland

Tips voor een dagje buiten de stad Groningen

Voor een weekendje weg is er in de stad Groningen meer dan genoeg te zien en te beleven. Blijf je langer of wil je een dagje wat anders, dan volgen hier enkele leuke tips:

Schiermonnikoog is dichter bij dan je denkt en is een heerlijk dagtochtje vanuit Groningen. Neem vanuit Groningen de auto of de bus naar Lauwersoog waar je in ongeveer 45 minuten oversteekt naar het autoluwe Schiermonnikoog. Bij aankomst kun je per bus naar dorp of strand, of je huurt er een fiets.

Appingedam is een aardig historisch stadje en is vooral bekend vanwege haar karakteristieke hangende keukens boven het Damsterdiep. Groot is het allemaal niet en verwacht niet veel, maar in combinatie met een terasje op een zonnige dag en eventueel een fietstochtje in de omgeving is het hier prima toeven. Appingedam ligt op ongeveer 30 minuten rijden vanuit Groningen.

Adres en bezoekers informatie
Postcode en plaats: 9747  Groningen

In de binnenstad van Groningen zijn de meeste winkels open op zondag.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Groningen stedentrip - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
25%
Bewolkt:
13%
Regen:
38%
Sneeuw:
13%
Wanneer? Voorjaar:
25%
Zomer:
13%
Najaar:
25%
Winter:
38%
Met wie? Samen
25%
Met kleine kinderen
25%
Met tieners
13%
Groep:
13%
Alleen:
25%
Geen health informatie beschikbaar
Hoe beviel je uitstapje aan 'Groningen stedentrip'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Groningen stedentrip


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

Groningen uitstapjes omgeving
GRID
Martinitoren Groningen
Universiteitsmuseum Groningen
Groninger museum
Stripmuseum Groningen
Kardinge Klimbanaan
De scheve toren van Bedum
Museum De Buitenplaats

Groningen is comfortabel per trein bereikbaar
Eindstation Groningen. De stad is comfortabel per trein bereikbaar
Overnachten

Gronings woordenboek

Groningen heeft haar eigen streektaal. Verkozen tot de mooiste woorden zijn ondermeer snoetjeknovveln (zoenen), mishottjen (mislukken), eelsk (overdreven) en sjomp (sukkel). En als een stadjer (een inwoner van de stad Groningen) je een Grunneger Aaierbal aanbiedt bij de borrel, zeg dan ja. Want de traditionele eierbal is een prima snack. Het is een redelijk hardgekookt ei met daaromheen ragout, die gepaneerd wordt en vervolgens gefrituurd. Eigenlijk een grote bitterbal.

Appelmoes - appelbrij
Bed, naar - aan zied
Chocola - sokkeloa
Daar - doar
Eten, brood - snibbeln
Fooi - handsmeren
Geld - sinten
Hals, onnozele - Pait lut slörm zole
Geld - sinten
Hierheen - heer
Iedereen - elkenain aal
Ja - joa
Kaas - kees
Logeren - uutvanhuus
Maaltijd - eterij
Nee schudden - schud(de)koppen
Ochtend - veumiddag
Paadje - streepke
Raam - roam
Sabbelen - sjobbeln
T-shirt - maauwhemd
Ui - siepel
Vaartuig - voartuug
Waar - woar
Zeep - zaibe

Met dank aan het Groningen zakwoordenboek

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE