Amsterdam, maar dan anders

Langs de Amsterdamse grachten, maar er valt nog zoveel meer te ontdekken

De minder bekende bezienswaardigheden

Amsterdam - De historische binnenstad van Amsterdam kent iedereen. Het is druk, duur en vol plekken die je waarschijnlijk wel kent. Gelukkig valt er ook buiten het toeristische centrum veel te ontdekken. Ga mee en ontdek de minder bekende plekken in Amsterdam. Want onze hoofdstad is veel meer dan Kalverstraat en Leidscheplein.

I. Ontdek Amsterdam vanaf het water

Mokum op haar mooist

Zomer in Amsterdam. Mensen genieten op een terrasje, luieren in het park of gaan naar het strand in Zandvoort of Bloemendaal. Maar ook bootje varen is populair. Met 100 kilometer aan grachten en ruim 1500 bruggen is er van alles te beleven op het water. Alles wat kan drijven zie langskomen. Van rondvaartboot en luxe sloep tot amfibie-bus, landingsvaartuig en varende klomp met buitenboordmotor! 7 tips voor Amsterdam vanaf het water:

1. Grachtengordel

Een tochtje door de grachtengordel brengt je als vanzelf langs de mooiste stukjes van Amsterdam, maar dan zonder mensenmassa's. Bjvoorbeeld de gezellige Prinsengracht tussen de Brouwersgracht en de Westerkerk. Of vaar langs de monumentale 17e eeuwse panden op de hoek van de Keizersgracht met de Leidsegracht. Het duurste stukje van de grachtengordel is de Gouden bocht, het gedeelte van de Herengracht tussen de Leidsestraat en de Vijzelstraat. Hier woonden vroeger de rijkste Amsterdammers. Ook de burgemeester heeft hier zijn ambtswoning. De huizen zijn niet alleen groot van binnen, ook de tuinen aan de achterzijde zijn vaak enorm. Aardig is ook de kruising Herengracht - Reguliersgracht. Als je onder de brug kijkt, zie je in totaal zeven bogen die alleen over het water te zien zijn.

2. Magere Brug en Hermitage

Amsterdam heeft meer dan 1500 bruggen, waarvan de Magere Brug over de Amstel waarschijnlijk de meest gefotografeerde is. Vlak bij de markante brug ligt de dependance van het beroemde Russische Hermitage museum.

3. James Bond op de Reguliersgracht

Wanneer 007 voor de eerste en enige keer in Nederland is, gaat hij undercover als diamantsmokkelaar. De Nederlandse scènes zijn merendeels opgenomen aan de Reguliersgracht. Overigens is de dekmantel van de geheim agent niet helemaal perfect. Hij spreekt slechts een paar woordjes Duits in plaats van Nederlands.

4. IJ met cruiseschepen

Amsterdam wordt regelmatig aangedaan door de grootste cruiseschepen van de wereld. De enorme schepen meren aan bij de Passenger Terminal, achter het Centraal Station. Een mooi gezicht!

5. Scheepvaartmuseum

Na een grootscheepse verbouwing is het Scheepvaartmuseum in Amsterdam weer open voor publiek. Het museum toont 500 jaar maritieme geschiedenis en is gevestigd in een oud zeemagazijn vlak bij Amsterdam Centraal Station. Voor het museum ligt de replica van het VOC-schip Amsterdam.

6. Westelijke Eilanden

Bickerseiland, Prinseneiland en Realeneiland liggen ingeklemd tussen de spoorlijn naar Sloterdijk en het IJ. De scheepswerven en pakhuizen waren in gebruik voor de WIC en de handel met de Levant, de landen ten oosten van de Middellandse Zee, en de Oostzee.
Namen als Zoutkeetsgracht, Silodam, Bokkinghangen, Nieuwe Teertuinen en de Breeuwerstraten verwijzen naar de activiteiten van weleer.
In de vorige eeuw raakten de eilanden in vergetelheid, maar tegenwoordig zijn ze een gewilde plaats om te wonen en een heerlijke plek om wandelend te ontdekken.

7. Gratis boottochtje over het IJ

Heb je geen bootje en ook geen zin in een rondvaart? Pak dan een van de gratis pontjes over het IJ. De pontjes vertrekken achter het Centraal Station. In Amsterdam Noord kun je de vernieuwde overkant van Amsterdam ontdekken. Bezoek bijvoorbeeld filmmuseum EYE waar altijd wel iets voor kinderen (en volwassenen) te doen is, of ga schommelen op 100 meter hoogte, op het dak van de naastgelegen A'dam toren. Knikkende knieën gegarandeerd!

II. Ontdek de leukste winkelstraten

En omzeil de Kalverstraat

De Kalverstraat en de Nieuwendijk zijn de drukste winkelstraten van Amsterdam. Het is er soms zo druk dat ze afgesloten moeten worden. Ook gaan er stemmen op dat de kijkers van de kopers gescheiden moeten worden. Bereid je dus voor op een gekkenhuis en wachten bij de paskamer en de kassa!
De meeste Amsterdammers lopen dan ook met een grote boog om beide straten heen. Er zijn namelijk veel leukere plekken om in de stad te gaan shoppen!
Haarlemmerdijk - De Haarlemmerdijk is in de afgelopen jaren enorm populair geworden. Helaas heeft haar succes ook een keerzijde. Door de gestegen huren moeten de leukste boetieks plaatsmaken voor de grote ketens. Maar niet getreurd, loop gewoon wat verder en duik de Jordaan in. In deze buurt vind je nog volop originele winkels.
9 Straatjes - De Negen straatjes is een leuk en gezellig buurtje. Je vindt hier verrassende winkeltjes, restaurants en koffiebars. De smalle winkelstraatjes liggen ter hoogte van het Spui en kruisen de Singel / Herengracht / Keizersgracht en Prinsengracht.
Amsterdamse Poort - De Amsterdamse Poort is het winkelcentrum van Zuid-Oost. Naast alle bekende winkels kun je hier ook prima terecht voor een lekkere roti. Aan de andere kant van het Bijlmer station ligt de Arena Boulevard met naast enkele mega-stores een grote woonboulevard en bioscoop.
P.C. Hooftstraat - De duurste winkelstraat van Nederland mag uiteraard niet ontbreken in dit lijstje. Je vindt hier alle dure merken.

III. Ontdek de buurten buiten het centrum

En ontloop de drukte

Buiten het drukke toeristische centrum valt er nog veel meer te ontdekken in onze hoofdstad. Ontdek de hofjes en monumentale panden, winkels, markten, bruine cafés en terrasjes in de andere stadsdelen. Slenter eens door De Jordaan, De Pijp, de Staatsliedenbuurt of Nieuw Zuid. Of ga een balletje trappen in het Cruyff Court vlak bij het geboortehuis van de legendarische nummer 14, Johan Cruijff, in Betondorp.

Maar Amsterdam kent ook landelijk gebied. Ideaal voor een fietstochtje in het voorjaar. Op de grens van Amsterdam-Noord en Waterland liggen in de weilanden dorpen als Holysloot, Ransdorp en Zunderdorp. De dorpen Durgerdam en Schellingwoude liggen pitoresk aan het IJmeer.

Adres en bezoekers informatie
Postcode en plaats: 1000  Amsterdam

Web: Leuke uitstapjes Amsterdam


Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Amsterdam, maar dan anders - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
13%
Bewolkt:
50%
Regen:
25%
Sneeuw:
13%
Wanneer? Voorjaar:
13%
Zomer:
13%
Najaar:
50%
Winter:
25%
Met wie? Samen
75%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
25%
Geen health informatie beschikbaar
Hoe beviel je uitstapje aan 'Amsterdam, maar dan anders'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Amsterdam, maar dan anders


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

Amsterdam uitstapjes omgeving
Schuttersgalerij Amsterdam
Amsterdam Museum
Foam
Koninklijk Paleis Amsterdam
Nachtwacht op het Rembrandtplein
Filmlocaties Nederland
Monet in Nederland
Rijksmuseum Amsterdam


Zo doe je een Hazel en Gus pose op het bankje

The fault in our stars

Hét bankje uit de film

Twee Amerikaanse tieners met kanker reizen in het verhaal van John Green naar Amsterdam om hun favoriete schrijver te ontmoeten. Een bankje aan de Leidsegracht speelt een belangrijke rol tijdens hun verblijf in onze hoofdstad en is inmiddels uitgegroeid tot een heuse 'selfie' hotspot onder de fans. Het bankje bevindt zich aan het begin van de Leidsegracht, vlak naast de Herengracht. 'Hazel en Gus' foto gemaakt? Deel 'em via de comments.
Overnachten
Het Schip in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam
Het Schip in de Spaarndammerbuurt in Amsterdam

De Amsterdamse School

Typisch Amsterdams zijn de vele ´moderne´ gebouwen uit het begin van de vorige eeuw. Voorbeelden van deze expressieve bouwstijl zijn het Scheepvaarthuis, het Olympisch Stadion en de arbeiderswoningen in de Spaarndammerbuurt. Het Schip in deze buurt werd ontworpen door Michel de Klerk, een van de grondleggers van de Amsterdamse School. Kenmerken zijn het opvallende gebruik van baksteen en de vele gevel versieringen. In Amsterdam-Noord kom je een meer landelijke variant van deze bouwstijl tegen. Ook buiten Amsterdam is gebouwd volgens deze principes, zoals het hoofdpostkantoor van Utrecht en het imposante Radio Kootwijk op de Veluwe. Meer weten? Bezoek Museum Het Schip of maak een wandeling door Amsterdam Zuid en eindig bij het Olympisch Stadion.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE