Top 10 leukste steden van Nederland

De grachten van Amsterdam. Shoppen in een van de vele kleine winkeltjes of genieten op een terrasje
De grachten van Amsterdam. Shoppen in een van de vele kleine winkeltjes of genieten op een terrasje

Dagje winkelen? Gezellig weekendje weg?

Verrassende winkels, mooie tentoonstellingen, leuke festivals, gezellige horeca én natuurlijk bijzondere monumenten & architectuur zijn de belangrijkste ingrediënten voor een leuk dagje uit of weekendje weg. Wat zijn de stedentrip toppers van ons land? De top 10 leukste steden van Nederland.

De Dam in Amsterdam
De Dam in het centrum van Amsterdam

1. Amsterdam

Plannen voor een weekendje weg?

Amsterdam is ideaal voor een weekendje uit. De stad met haar mooie grachten en leuke buurten verrast je iedere keer weer opnieuw. En het eindeloze aanbod van winkels, uitgaansgelegenheden, cafés, restaurants, galeries, musea, concerten en evenementen zorgen ervoor dat Amsterdam nooit verveelt!
Daarnaast heeft de stad een grote keuze aan comfortabele hotels. Iedere zondag zijn de winkels in het centrum open en wil je even uitblazen buiten de stad; dan pak je de trein en sta je in een half uur bij Zandvoort op het strand.
Uitstapjes Amsterdam +

Den Haag
Het nieuwe stadhuis in het centrum van Den Haag

2. Den Haag

Stad én strand

Den Haag, de mooiste stad achter de duinen. Onze regeringsstad is niet alleen mooi, maar is ook erg gezellig en heeft een gevarieerd uitgaansleven. 's Gravenhage biedt volop shopping mogelijkheden (van exclusief tot 2e hands) en er zijn volop leuke dingen te doen. Een andere grote plus is Scheveningen, dat met de tram eenvoudig te bereiken is. Je kan hier lekker uitwaaien na een avondje uit.
Uit met de kinderen: Nederland in het klein in Madurodam, Sealife in Scheveningen of het Omniversum voor de wat oudere kinderen.
Uitstapjes Den Haag +

Maastricht stedentrip
Maastricht

3. Maastricht Mestreech!

Een dagje naar de enige buitenlandse stad van Nederland

Maastricht is de enige buitenlandse stad van Nederland. Een romantisch weekendje in deze stad is dan ook altijd een succes! Begin de dag met koffie en vlaai op het gezellige Vrijthof en sluit de dag af met een lekker Limburgs biertje of wijntje in een van de vele gezellige kroegen.
Uitstapjes Maastricht +

De Markthal in Rotterdam
De Markthal met haar spectaculaire plafond heeft als bijnaam de Groentegrot

4. Rotterdam

Ontdek 010

In Rotterdam valt genoeg te zien en te beleven om er een paar dagen helemaal uit te zijn. Dankzij haar indrukwekkende architectuur is Rotterdam misschien wel de aantrekkelijkste stad uit onze top 10. Want juist tussen alle moderne hoogbouw zijn volop leuke plekjes te ontdekken. En ben je moe van het lopen, maak dan een rondvaart of pak de watertaxi voor een hele andere kijk op deze wereldstad. Wil je wat anders dan een doorsnee stedentrip? Dan ben je in Rotterdam op het juiste adres!
Uitstapjes Rotterdam +

De gezellige Oude Gracht in Utrecht
De gezellige Oude Gracht in Utrecht

5. Utrecht

De kleine grote stad

Utrecht is iets kleiner dan Amsterdam, maar minstens net zo gezellig. Wanneer het regent kun je prima winkelen in Hoog Catharijne, maar zodra het zonnetje doorbreekt is een terrasje aan de Oude Gracht -al sinds de 13e eeuw de levensader van Utrecht- de place to be. Door het veelzijdige aanbod is Utrecht misschien wel de leukste winkelstad Nederland.

Leuke uitstapjes in Utrecht zijn onder meer het Centraal Museum met een mooie collectie Rietveldmeubels, het Rietveld Schröderhuis of het Aboriginal Art Museum. Voor de kinderen zijn het Spoorwegmuseum, het beklimmen van de 112 m hoge Domtoren of het Museum van Speelklok tot Pierement leuk om te bezoeken.
Uitstapjes Utrecht +

Groningen stedentrip
De Vismarkt in Groningen

6. 'Pronkjewail' Groningen

Leukste studentenstad van het noorden

Sommige mensen denken dat Groningen ver weg ligt, maar dat valt reuze mee. Met de trein ben je vanuit Utrecht in nog geen 2 uur in hartje stad. Groningen heeft een bijzonder winkelaanbod en dankzij de vele studenten is het tevens een gezellige en levendige stad met vele evenementen. De grootste verrassing van de stad is het Groniger Museum, een pronkjewail, ontworpen door de Italiaanse architect Alessandro Mendini.
Uitstapjes Groningen +

Haarlem stedentrip
De St. Bavo in Haarlem

7. Haarlem

Hoofdstad van Noord-Holland

Haarlem is de hoofdstad van de provincie Noord-Holland en heeft 150.000 inwoners. De stad aan het Spaarne ligt op slechts een kwartier rijden van Amsterdam én van het strand. De geschiedenis van de stad gaat terug tot de 10e eeuw, Haarlem heeft dan ook een mooie monumentale binnenstad met de Grote Markt als centrum. Hier vind je volop cafe's en gezellige restaurantjes. Vanuit Haarlem ben je in een oogwenk op het strand van Zandvoort, Bloemendaal of IJmuiden. In Bloemendaal vind je verschillende hippe strandtenten; ideaal om je weekendje shoppen, uitgaan en genieten in Haarlem op relaxte wijze af te sluiten!

Bezienswaardigheden Haarlem

De Kleine Houtstraat in Haarlem is verkozen tot de leukste 'zelfstandige' winkelstraat van Nederland; bezoek een van de 21 hofjes; het stadhuis uit 1250; het oudste museum van Nederland, het Teylers Museum.
Uitstapjes Haarlem +

Breda
Tentoonstelling in de Grote of O.L.V. Kerk in Breda

8. Breda

De noordelijkste stad van Zuid-Europa

"De noordelijkste stad van Zuid-Europa" schreef een collega reissite over het Bourgondische Breda. Oordeel zelf of de geboortestad van Big Brother Ruud en DJ Tiësto dat echt zo is. Het weer kan er namelijk net zo regenachtig en fris zijn als in de rest van Nederland, maar gezellig is Breda zeker!
Het oudste deel van het gezellige centrum ligt rond de Grote of Onze Lieve Vrouwe Kerk. Hier zijn de meeste terrasjes en cafés van de stad. Op zondag zijn de winkels in het centrum geopend. Maar ga je liever naar buiten, dan kun je een heerlijke wandeling maken in het Mastbos. Voor een weekendje weg is Breda een leuke en verrassende bestemming.
Uitstapjes Breda +

Straatje in Den Bosch
Straatje in Den Bosch

9. Den Bosch

Den Bosch laat zich na vele eeuwen nog steeds van haar mooiste kant zien. Dankzij haar fraaie historische binnenstad met talloze monumenten, pleinen en leuke straatjes is het er goed toeven. Tijdens het carnaval in februari wordt Den Bosch omgedoopt tot Oeteldonk en is dan alleen geschikt voor feestvierders. Maar buiten februari is 's-Hertogenbosch ook voor niet-carnavalsgangers een prima bestemming voor een gezellig weekendje weg in eigen land. Den Bosch is door bezoekers al verschillende keren tot meest gastvrije stad van Nederland uitgeroepen. Een aanrader!
Uitstapjes Den Bosch +

Museum Het Prinsenhof
De kogelgaten van de moordaanslag op Van Oranje zijn nog steeds te zien in Het Prinsenhof

10. Delft

De stad van Oranje, Vermeer en Bill Clinton

Delft is misschien niet meteen een stad waar je aan denkt voor een dagje uit. Toch heeft Delft verrassend veel te bieden. Tot zijn moord in 1584 had Willem van Oranje hier zijn residentie. Ook Johannes Vermeer is een van haar ereburgers. De 17de eeuwse schilder werd in Delft geboren en kreeg de bijnaam "meester van het licht". In 1997 werd Delft opnieuw op de wereldkaart gezet toen de Amerikaanse president Bill Clinton samen met zijn vrouw Hillary de stad spontaan bezocht om poffertjes te eten in een restaurantje aan de Markt. Nu kun jij deze leuke stad op je eigen manier ontdekken.
Uitstapjes Delft +


Beoordeling door bezoekers

Recent: Sanne, NIEUWE-TONGE: (4 sterren)
Gemiddeld: 4 sterren (4.1 sterren)
Aantal stemmers: 24

Populairste bezoektijd
Het weer
Zonnig: 42%
Halfbewolkt: 29%
Regen: 13%
Sneeuw: 17%

Seizoen
Voorjaar: 25%
Zomer: 46%
Najaar: 8%
Winter: 21%

Reisgezelschap
Alleen: 17%
Samen: 33%
Groep:  17%
Met kleine kinderen: 21%
Met oudere kinderen: 13%


Nu beoordelen +Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Reacties

Hoe beviel je uitstapje aan 'Top 10 leukste steden van Nederland'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig.

comments powered by Disqus