Rotterdam stedentrip

Tsaar Peter de Grote kijkt uit op het Manhattan aan de Maas: de Kop van Zuid

Manhattan aan de Maas

Rotterdam - De tweede stad van ons land is een veelzijdige bestemming voor een leuk dagje uit. De geschiedenis van de havenstad gaat terug naar een dam in de riviermond van de Rotte in 1250. Maar de grote groei begon pas echt in de tweede helft van de 19e eeuw, toen Rotterdam uitgroeide tot een van de grootste havens van de wereld én de stad met de mooiste skyline van Nederland.

Doen: Mix & Match

Ontdek Rotterdam

Witte de Withstraat Rotterdam
De hippe Witte de Withstraat met verrassende winkeltjes en leuke eetgelegenheden
Een bezoekje aan Rotterdam is leuk met zijn tweeën of met het hele gezin. Vooral in de zomer is er van alles te doen en zijn er volop evenementen. Maar ook bij regen en kou is vervelen in deze wereldstad onmogelijk. Rotterdam staat sinds jaren op menig internationaal lijstje als hippe plek en top-stad die je gezien moet hebben. Maar dat wisten wij natuurlijk al lang! Mix en match de onderstaande tips en ga mee op stap in de Maasstad en bekijk Rotterdam eens van dichtbij!

Op stap in de Maasstad

De haven van Rotterdam
De haven van Rotterdam
Bij Rotterdam denk je meteen aan de haven. Het is dan ook een verplicht onderdeel van een geslaagd dagje Rotterdam. Tijdens de jaarlijkse havendagen in de zomer krijg je een mooi beeld van onze wereldhaven en mag je op veel plaatsen een kijkje achter de schermen nemen. Het is de gelegenheid om bijvoorbeeld Pernis, de (tweede) Maasvlakte en al die andere plaatsen te bezoeken, die normaal gesproken verboden terrein zijn.

Het schip Rotterdam
Het schip Rotterdam
Maar ook in de rest van het jaar valt er veel te ontdekken en beleven op en rond het water in Rotterdam. Boek bijvoorbeeld een rondvaart door de haven, pak eens de watertaxi of de draagvleugelboot over de Maas, wandel langs de kades en bezoek het Havenmuseum. Of zoek een plaatsje langs de Nieuwe Waterweg en vergaap je aan de enorme schepen, die iedere dag opnieuw de Rotterdamse haven aandoen.

De skyline van Rotterdam
De Kop van Zuid met op de voorgrond de Erasmusbrug, het bekendste monument van Rotterdam

Manhattan aan de Maas

Via de elegante Erasmusbrug kom je op de Kop van Zuid, de nieuwste wijk van Rotterdam. Waar in 1900 laaggeschoolde arbeiders schepen losten en duizenden landgenoten met een enkele reis naar Amerika vertrokken, is nu een nieuw en bruisend stadsdeel gebouwd. Het is een komen en gaan van grote cruiseschepen. Opvallend zijn de blinkende wolkenkrabbers zoals de 165 meter hoge Maastoren en De Rotterdam van Rem Koolhaas, de drie met elkaar verbonden torens van bijna 15 meter hoog. Maar op het schiereiland staan ook enkele historische gebouwen die aan de vervlogen tijden herinneren zoals Hotel New York, ooit het hoofdkantoor van de Holland Amerika lijn en Las Palmas.

Het Witte Huis en de Oude Haven

Vroeger had je voor het bouwen van een wolkenkrabber aan een paar verdiepingen genoeg. Zo was het Witte Huis met tien verdiepingen ooit Neerlands eerste 'skyscraper'. Hoger bouwen was niet mogelijk. Men dacht dat het gebouw zou wegzakken in de zachte ondergrond. Tegenwoordig telt het 43 meter hoge gebouw amper mee in de skyline van Rotterdam, waar de vele woontorens en hoge kantoorgebouwen de boventoon voeren. Wel is het art-nouveaugebouw nog steeds een pareltje om te zien. Aan de voet van deze 'wolkenkrabber' ligt de gezellige Oude Haven met terrasjes en (eet)cafés. In de begindagen van de Tweede Wereldoorlog stond het Witte Huis precies op de grens van het gebied waar de bombardementen de stad troffen. De gebouwen aan de overkant van het water, waaronder de kubuswoningen, zijn daarom allemaal van recentere datum.

Living in a box: Kubuswoningen

Kubuswoningen Rotterdam: De Kijk Kubus
Kubuswoningen Rotterdam: De Kijk Kubus
Dat Rotterdammers eigenzinnige bouwers zijn is algemeen bekend, maar met de kubuswoningen in het 'Blaakse Bos' is in de zestiger jaren wel iets heel bijzonders neergezet. De vierkante woningen van architect Piet Blom zijn namelijk op één punt gezet, waardoor een originele woning is ontstaan. Of het praktisch is, moet je zelf beoordelen. De 'Kijk-Kubus' is namelijk te bezichtigen en ook bestaat de mogelijkheid om in een kubus te overnachten.

Abseilen van de Euromast
Abseilen van de Euromast

5 sterren uitzicht: Euromast

De Euromast in Rotterdam Vanaf de top van de 185 meter hoge Euromast, de hoogste toren van ons land, heb je een fantastisch uitzicht over Rotterdam en de havens. In plaats van met de lift kun je ook buitenom 'abseilen' of 'tokkelen'. Je glijdt dan met honderd kilometer per uur naar beneden en staat sneller dan de lift weer beneden op de grond. Stalen zenuwen verplicht! Behalve twee suites op 112 meter hoogte is er ook nog een restaurant op 96 meter.
TIP: Geen zin om naar de Euromast te lopen? Pak dan de watertaxi voor een spectaculair tochtje over de Nieuwe Maas. Vol gas vooruit!

Sjømannskirken

Russische kerk in Nederland Van de Laurenskerk bleven na het bombardement van 1940 alleen de toren en de muren gespaard. Na de oorlog werd de middeleeuwse kerk gerestaureerd. In de zomer kun je op woensdag en zaterdag de toren beklimmen. De beloning na 300 treden omhoog? Een prachtig uitzicht over de stad. Behalve de hoofdkerk zijn er nog een paar andere bijzondere kerken in Rotterdam te bezoeken. Eén van de kenmerken van een Russisch kerkgebouw is een grote glimmende koepel. Zo ook in Rotterdam waar aan de Schiedamsesingel een heuse Russisch Orthodoxe kerk staat. De kerk staat niet alleen want even verderop staat ook nog een origineel houten Noors zeemanskerkje, de Sjømannskirken.

Langste gedicht ter wereld

Voor Ari - Hoewel het langste gedicht ter wereld uit slechts zestien regels bestaat, heb je wel een fiets of een paar stevige wandelschoenen nodig om het te lezen. Het bijzondere gedicht is van de hand van voormalig nachtburgemeester Jules Deelder. Hoe het vers luidt verklappen we niet, wel waar je het kunt vinden. Het gedicht 'Voor Ari' is te lezen in de fietsbuis van de Beneluxtunnel onder de Nieuwe Maas tussen Vlaardingen en Pernis.

Museumpark

Cultuur snuiven? In het Rotterdamse Museumpark is voor ieder wat wils te vinden. Van oude meesters en moderne kunst in het Boijmans Van Beuningen tot bijzondere tentoonstellingen in de Kunsthal en opgezette dieren met een vreemd verhaal in het Natuurhistorisch Museum.

Delfshaven
Delfshaven

Delfshaven

Rotterdam staat bekend om haar moderne architectuur. Gelukkig zijn er ook nog historische stukken van de stad behouden gebleven, zoals Delfshaven met zijn oude gebouwen aan het water. Delfshaven ontstond in 1389 rond een sluis waarmee Delft via de Delfshavense Schie verbonden werd met de Maas.
Een bekende inwoner van het plaatsje is Piet Hein. De illustere zeevaarder werd voornamelijk bekend door zijn verovering van de Spaanse zilvervloot in 1628. Verder is het plaatsje bekend van de verschillende distilleerderijen.
Delfshaven is vanuit het centrum een flink stuk lopen, maar is met de fiets of metro eenvoudig te bereiken.

Adres en bezoekers informatie
Postcode en plaats: 3000  Rotterdam

Monopolie

Hofplein Rotterdam
De fontein op het Hofplein
In het spel Monopoly behoren Hofplein, Blaak en Coolsingel tot de duurdere straten. Het Hofplein komt tegenwoordig vooral in het nieuws na overwinningen van Feyenoord en het Nederlands elftal. Voetbalfans springen dan traditiegetrouw in het water van de fontein.
Bij Blaak vind je behalve de nieuwe spectaculaire Markthal en gezellige terasjes aan het water ook het 'Blaakse Bos' met de bekende Kubuswoningen. De Coolsingel tot slot is vooral bekend van de Koopgoot, de vele winkels én van de Marathon van Rotterdam.

Schepen kijken

Rotterdam is een van de grootste havens van de wereld en kan daarom de allergrootste schepen van de wereld ontvangen. Vanaf diverse plaatsen langs de Nieuwe Waterweg, in Hoek van Holland en op de Maasvlakte kun je de grote schepen voorbij zien komen. De Maasvlakte is te bereiken via de A15. Blijf 'Havens 9000' volgen.

Bijzondere dagen

Sint-Pannekoek - Volgens striptekenaar Jan Kruis een oude Rotterdamse traditie om op 29 november pannenkoeken te eten. Het hele gezin wacht ’s avonds op de vader des huizes met een pannenkoek op het hoofd.
Marathon van Rotterdam - De Marathon van Rotterdam is ieder jaar opnieuw een hardloopfeest. In april.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Rotterdam stedentrip - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
57%
Bewolkt:
43%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
43%
Najaar:
29%
Winter:
29%
Met wie? Samen
43%
Met kleine kinderen
14%
Met tieners
0%
Groep:
14%
Alleen:
29%
Geen health informatie beschikbaar
Hoe beviel je uitstapje aan 'Rotterdam stedentrip'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Rotterdam stedentrip


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

Rotterdam uitstapjes omgeving
Miniworld Rotterdam
Kabouter met plug
Museum Boijmans Van Beuningen
Maritiem Museum Rotterdam
Natuurhistorisch Museum Rotterdam
Kubuswoningen Rotterdam: De Kijk Kubus
Diergaarde Blijdorp
Euromast

Het spectaculaire plafond van de Markthal Rotterdam
Het spectaculaire plafond van de Markthal, de grote overdekte foodhal van Rotterdam

Rotterdam hotlist

10x musea en andere uitstapjes

1. Kunsthal Rotterdam
Regelmatig nieuwe tentoonstellingen. Oude en nieuwe kunst, design en fotografie.
2. Railz Miniworld
Bezoek de grootste modelspoorbaan van ons land en ontdek Rotterdam in miniatuur.
3. Maritiem museum
De historie van een wereldhaven, in hartje Rotterdam.
4. Diergaarde Blijdorp
De beroemde dierentuin. Bekend van gorilla Bokito.
5. Nederlands Fotomuseum
Op een fotogenieke plaats aan de Maas, in Las Palmas op de Wilhelminapier. Let op de tentoonstellingsagenda.
6. Belasting- en Douanemuseum
Alles over twintig eeuwen belastingen.
7. Het Wereldmuseum
Over andere culturen.
8. Boijmans van Beuningen
Museum met een mooie collectie kunst van o.a. Man Ray, Magritte en Dali.
9. Feyenoord Museum
In combinatie met een bezoek aan het stadion.
10. Nationaal Schoolmuseum
Verboden tijdens schoolvakanties!
Overnachten
Rotterdam Skyline
Skyline Rotterdam

Skyline Rotterdam

Uitzicht op de skyline van Rotterdam met onder meer de Willemsbrug, het Witte Huis en de Markthal.

Rotterdam badboot in de haven
De badboot. In een houtgestook warm bad door de haven varen

Kogelgaten Rotterdam stadhuis
In de muren van het stadhuis zijn nog de kogelgaten van WO2 te zien

Uitzicht op Rotterdam stationsplein
Uitzicht op het stationsplein van Rotterdam

Rotterdam Centraal Station
Rotterdam Centraal Station


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE