Rotterdam stedentrip

Tsaar Peter de Grote kijkt uit op het Manhattan aan de Maas: de Kop van Zuid

Tsaar Peter de Grote kijkt uit op het Manhattan aan de Maas: de Kop van Zuid

Rotterdam

Manhattan aan de Maas

Rotterdam - De tweede stad van ons land is een veelzijdige bestemming voor een leuk dagje uit. De geschiedenis van de havenstad gaat terug naar een dam in de riviermond van de Rotte in 1250. Maar de grote groei begon pas echt in de tweede helft van de 19e eeuw, toen Rotterdam uitgroeide tot een van de grootste havens van de wereld én de stad met de mooiste skyline van Nederland.

Doen in Rotterdam: Mix & Match

Witte de Withstraat Rotterdam
De hippe Witte de Withstraat
Een bezoekje aan Rotterdam is leuk met zijn tweeën of met het hele gezin. Vooral in de zomer is er van alles te doen en zijn er volop evenementen. Maar ook bij regen en kou is vervelen in deze wereldstad onmogelijk. Rotterdam staat sinds jaren op menig internationaal lijstje als hippe plek en top-stad die je gezien moet hebben. Maar dat wisten wij natuurlijk al lang! Mix en match de onderstaande tips en ga mee op stap in de Maasstad en bekijk Rotterdam eens van dichtbij!

Op stap in de Maasstad

De haven van Rotterdam
De haven van Rotterdam
Bij Rotterdam denk je meteen aan de haven. Het is dan ook een verplicht onderdeel van een geslaagd dagje Rotterdam. Tijdens de jaarlijkse havendagen in de zomer krijg je een mooi beeld van onze wereldhaven en mag je op veel plaatsen een kijkje achter de schermen nemen. Het is de gelegenheid om bijvoorbeeld Pernis, de (tweede) Maasvlakte en al die andere plaatsen te bezoeken, die normaal gesproken verboden terrein zijn.

Het schip Rotterdam
Het schip Rotterdam
Maar ook in de rest van het jaar valt er veel te ontdekken en beleven op en rond het water in Rotterdam. Boek bijvoorbeeld een rondvaart door de haven, pak eens de watertaxi of de draagvleugelboot over de Maas, wandel langs de kades en bezoek het Havenmuseum. Of zoek een plaatsje langs de Nieuwe Waterweg en vergaap je aan de enorme schepen, die iedere dag opnieuw de Rotterdamse haven aandoen.

Manhattan aan de Maas

Via de elegante Erasmusbrug kom je op de Kop van Zuid, de nieuwste wijk van Rotterdam. Waar in 1900 laaggeschoolde arbeiders schepen losten en duizenden landgenoten met een enkele reis naar Amerika vertrokken, is nu een nieuw en bruisend stadsdeel gebouwd. Het is een komen en gaan van grote cruiseschepen. Opvallend zijn de blinkende wolkenkrabbers zoals de 165 meter hoge Maastoren en De Rotterdam van Rem Koolhaas, de drie met elkaar verbonden torens van bijna 15 meter hoog. Maar op het schiereiland staan ook enkele historische gebouwen die aan de vervlogen tijden herinneren zoals Hotel New York, ooit het hoofdkantoor van de Holland Amerika lijn en Las Palmas.

Het Witte Huis en de Oude Haven

Vroeger had je voor het bouwen van een wolkenkrabber aan een paar verdiepingen genoeg. Zo was het Witte Huis met tien verdiepingen ooit Neerlands eerste 'skyscraper'. Hoger bouwen was niet mogelijk. Men dacht dat het gebouw zou wegzakken in de zachte ondergrond. Tegenwoordig telt het 43 meter hoge gebouw amper mee in de skyline van Rotterdam, waar de vele woontorens en hoge kantoorgebouwen de boventoon voeren. Wel is het art-nouveaugebouw nog steeds een pareltje om te zien. Aan de voet van deze 'wolkenkrabber' ligt de gezellige Oude Haven met terrasjes en (eet)cafés. In de begindagen van de Tweede Wereldoorlog stond het Witte Huis precies op de grens van het gebied waar de bombardementen de stad troffen. De gebouwen aan de overkant van het water, waaronder de kubuswoningen, zijn daarom allemaal van recentere datum.

Living in a box: Kubuswoningen

Kubuswoningen Rotterdam: De Kijk Kubus
Kubuswoningen Rotterdam
Dat Rotterdammers eigenzinnige bouwers zijn is algemeen bekend, maar met de kubuswoningen in het 'Blaakse Bos' is in de zestiger jaren wel iets heel bijzonders neergezet. De vierkante woningen van architect Piet Blom zijn namelijk op één punt gezet, waardoor een originele woning is ontstaan. Of het praktisch is, moet je zelf beoordelen. De 'Kijk-Kubus' is namelijk te bezichtigen en ook bestaat de mogelijkheid om in een kubus te overnachten.

5 sterren uitzicht: Euromast

De Euromast in Rotterdam Vanaf de top van de 185 meter hoge Euromast, de hoogste toren van ons land, heb je een fantastisch uitzicht over Rotterdam en de havens. In plaats van met de lift kun je ook buitenom 'abseilen' of 'tokkelen'. Je glijdt dan met honderd kilometer per uur naar beneden en staat sneller dan de lift weer beneden op de grond. Stalen zenuwen verplicht! Behalve twee suites op 112 meter hoogte is er ook nog een restaurant op 96 meter.

Geen zin om naar de Euromast te lopen? Pak dan de watertaxi voor een spectaculair tochtje over de Nieuwe Maas. Vol gas vooruit!

Sjømannskirken

Russische kerk in Nederland Van de Laurenskerk bleven na het bombardement van 1940 alleen de toren en de muren gespaard. Na de oorlog werd de middeleeuwse kerk gerestaureerd. In de zomer kun je op woensdag en zaterdag de toren beklimmen. De beloning na 300 treden omhoog? Een prachtig uitzicht over de stad. Behalve de hoofdkerk zijn er nog een paar andere bijzondere kerken in Rotterdam te bezoeken. Eén van de kenmerken van een Russisch kerkgebouw is een grote glimmende koepel. Zo ook in Rotterdam waar aan de Schiedamsesingel een heuse Russisch Orthodoxe kerk staat. De kerk staat niet alleen want even verderop staat ook nog een origineel houten Noors zeemanskerkje, de Sjømannskirken.

Langste gedicht ter wereld

Voor Ari - Hoewel het langste gedicht ter wereld uit slechts zestien regels bestaat, heb je wel een fiets of een paar stevige wandelschoenen nodig om het te lezen. Het bijzondere gedicht is van de hand van voormalig nachtburgemeester Jules Deelder. Hoe het vers luidt verklappen we niet, wel waar je het kunt vinden. Het gedicht 'Voor Ari' is te lezen in de fietsbuis van de Beneluxtunnel onder de Nieuwe Maas tussen Vlaardingen en Pernis.

Museumpark

Cultuur snuiven? In het Rotterdamse Museumpark is voor ieder wat wils te vinden. Van oude meesters en moderne kunst in het Boijmans Van Beuningen tot bijzondere tentoonstellingen in de Kunsthal en opgezette dieren met een vreemd verhaal in het Natuurhistorisch Museum.

Delfshaven

Rotterdam staat bekend om haar moderne architectuur. Gelukkig zijn er ook nog historische stukken van de stad behouden gebleven, zoals Delfshaven met zijn oude gebouwen aan het water. Delfshaven ontstond in 1389 rond een sluis waarmee Delft via de Delfshavense Schie verbonden werd met de Maas.
Een bekende inwoner van het plaatsje is Piet Hein. De illustere zeevaarder werd voornamelijk bekend door zijn verovering van de Spaanse zilvervloot in 1628. Verder is het plaatsje bekend van de verschillende distilleerderijen.
Delfshaven is vanuit het centrum een flink stuk lopen, maar is met de fiets of metro eenvoudig te bereiken.

Rotterdam stedentrip foto's

Rotterdam hotlist

10x musea en andere uitstapjes

Wat zeggen de bezoekers?


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Rotterdam stedentrip

Postcode en plaats: 3000  Rotterdam
Provincie: Zuid-Holland

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 5 uur.

Monopoliestraten Rotterdam

Hofplein Rotterdam
De fontein op het Hofplein
In het spel Monopoly behoren Hofplein, Blaak en Coolsingel tot de duurdere straten. Het Hofplein komt tegenwoordig vooral in het nieuws na overwinningen van Feyenoord en het Nederlands elftal. Voetbalfans springen dan traditiegetrouw in het water van de fontein.
Bij Blaak vind je behalve de nieuwe spectaculaire Markthal en gezellige terasjes aan het water ook het 'Blaakse Bos' met de bekende Kubuswoningen. De Coolsingel tot slot is vooral bekend van de Koopgoot, de vele winkels en van de Marathon van Rotterdam.

Schepen kijken

Rotterdam is een van de grootste havens van de wereld en kan daarom de allergrootste schepen van de wereld ontvangen. Vanaf diverse plaatsen langs de Nieuwe Waterweg, in Hoek van Holland en op de Maasvlakte kun je de grote schepen voorbij zien komen. De Maasvlakte is te bereiken via de A15. Blijf 'Havens 9000' volgen.

Bijzondere dagen

Sint-Pannekoek - Volgens striptekenaar Jan Kruis een oude Rotterdamse traditie om op 29 november pannenkoeken te eten. Het hele gezin wacht 's avonds op de vader des huizes met een pannenkoek op het hoofd.
Marathon van Rotterdam - De Marathon van Rotterdam is ieder jaar opnieuw een hardloopfeest. In april.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Kijk op de kaart of gebruik dan de zoek functie op deze site.


08:17

16:38

Afnemende maan

Rotterdam uitstapjes in de buurt

    Leuke overnachtingen Rotterdam