Maastricht stedentrip Mestreech

Welkom in Maastricht, de meest buitenlandse stad van ons land
Welkom in Maastricht, de meest buitenlandse stad van ons land

De enige buitenlandse stad van Nederland

Maastricht - Romeins, romaans, romantisch? Maastricht is het alle drie. De stad rond het Vrijthof is niet alleen één van de oudste steden van ons land, maar ook één van de gezelligste. Maastricht is de laatste jaren flink opgeknapt, zonder haar charme uit het oog te verliezen. Hoogste tijd voor een bezoek. Welkom in Mestreech!

Bezienswaardigheden Maastricht

In Maastricht liggen alle bezienswaardigheden en winkelstraten op loopafstand van elkaar. Dankzij de vele leuke straatjes en de voetgangersbruggen over de Maas, dwaal je als vanzelf van de ene zijde naar de andere. In de binnenstad zijn leuke boetiekjes, luxe winkels, patisserieën en uitstekende restaurants om van het goede bourgondische leven te genieten.

Het oude centrum

Vrijthof Maastricht
Vrijthof Maastricht

Rondom het Vrijthof

Een vrijthof is een voorhof van een kerk. Aan het Vrijthof in Maastricht staan de Sint-Janskerk, met de rode toren, en de grote Sint-Servaasbasiliek, gebouwd op het graf van de stadspatroon. In de omgeving van het Vrijthof vind je de belangrijkste winkelstraten. Moe van het shoppen kun je lekker genieten in het zonnetje van een drankje op één van de vele gezellige terrassen.

Markt Maastricht
Markt

De Markt

Op een steenworp afstand van het Vrijthof ligt de Markt. Het is één van de grote pleinen in Maastricht. Midden op de Markt staat het karakteristieke stadhuis uit de 17e eeuw. Ook hier vind je volop terrasjes, winkels en twee keer per week een markt. Wanneer je aan de noordzijde het centrum uitloopt, kom je bij het Bassin; de oude binnenhaven in het Boschstraatkwartier.

Onze-Lieve-Vrouweplein

Via de Wolfstraat, één van de grote winkelstraten, kom je uit op het Onze-Lieve-Vrouweplein. De terrassen op het plein zijn een populaire ontmoetingsplek voor de lokale bevolking.

Natuurhistorisch museum Maastricht
Natuurhistorisch museum Maastricht

Jekerkwartier

In 1229 kreeg Maastricht stadsrechten en daarmee het recht om stadsmuren te bouwen. De oude stadsmuren en de Helpoort zijn nog steeds intact. Omgeven door deze muren ligt het Jekerkwartier met het stadspark. Naast winkeltjes, cafés en restaurants vind je in deze wijk het Natuurhistorisch Museum. Bèr, de Prognathodon saturator, is hier te bewonderen. Deze mosasaurussoort werd in 1998 ontdekt in de mergel van de Sint-Pietersberg.


Rechteroever van de Maas

Gezellige terrassen in overvloed in Maastricht
Gezellige terrassen in overvloed in Maastricht
Maastricht Sint Servaasbrug
De 13e eeuwse Sint-Servaasbrug verbindt het oude Maastricht met het nieuwere Wyck

Wyck

Tussen het Centraal Station en de oude binnenstad ligt Wyck. Op z'n Limburgs uitgesproken als 'Wieck'. Het is een levendige buurt met winkels, hotels en restaurants. Totdat de productie naar elders werd verplaatst, werd op de Maasoever in de voormalige stadsbrouwerij De Ridder een heerlijk fris bovengistend en ongefilterd witbier gebrouwen, vernoemd naar 'Wieck'.

Maastricht Wyck
Wyck
De 13e eeuwse Sint-Servaasbrug tussen Wyck en het stadscentrum was eeuwenlang de enige brug over de Maas. Pas na de bouw van de naastgelegen Wilhelminabrug in 1932, kreeg ook de beroemde stenen boogbrug een naam. Hij werd vernoemd naar Servaas, de eerste bisschop en stadspatroon van de stad.

Loopbrug Hoge Brug Maastricht Céramique
Loopbrug Hoge Brug Maastricht Céramique

Céramique

Op de rechteroever van de Maas ligt nóg een leuke buurt: Céramique, gebouwd op het voormalige terrein van een aardewerkfabriek. Door de vele moderne architectuur heeft deze wijk een geheel eigen karakter. Liefhebbers van beeldende kunst kunnen hier het Bonnefantenmuseum bezoeken.

Via de loopbrug Hoge Brug heb je een mooi uitzicht over de rivier en loop je vanaf Plein 1992 in Céramique zo naar het historische centrum aan de overkant van de Maas.

Maastricht, een korte geschiedenis

Maastricht geschiedenis
Maastricht
De geschiedenis van Maastricht gaat ver terug in de tijd. Al voor onze jaartelling was Zuid-Limburg bewoond. Ook de Romeinen hebben zich hier gevestigd. De Latijnse naam voor Maastricht, "Mosae Trajectum", betekent 'doorwaadbare plaats in de Maas'. Later werd die naam "Masetrieth" en ten slotte "Maastricht".

Omgeving Maastricht

Een bezoek aan Maastricht hoeft niet te eindigen bij de stadsgrenzen, want ook in de omgeving is veel te zien en te doen. Ook een uitstapje naar België ligt binnen handbereik. Volgens een verdrag van 1830 ligt de grens op slechts een kanonschot afstand van Maastricht. Omdat de bastions met de kanonnen in zigzagvorm waren gebouwd, vertoont de grenslijn nog altijd diezelfde vorm.

Sint-Pietersberg

Maastricht Fort St. Pieter
Maastricht Fort St. Pieter
De Sint-Pietersberg is niet alleen het eindpunt voor het Pieterpad (het lange afstands wandelpad, dat begint in Pieterburen in Noord-Groningen), maar ook een mooie plek voor een korte wandel- of fietstocht.

Vanaf de toren van kasteel Lichtenberg heb je een prachtig uitzicht over het Maasdal en met een beetje geluk spot je onderweg een oehoe.


Beoordeling door bezoekers

Recent: Bob, Amsterdam: (5 sterren)
Gemiddeld: 5 sterren (5 sterren)
Aantal stemmers: 3

Populairste bezoektijd
Het weer
Zonnig: 100%
Halfbewolkt: 0%
Regen: 0%
Sneeuw: 0%

Seizoen
Voorjaar: 33%
Zomer: 67%
Najaar: 0%
Winter: 0%

Reisgezelschap
Alleen: 0%
Samen: 33%
Groep:  33%
Met kleine kinderen: 33%
Met oudere kinderen: 0%


Nu beoordelen +Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.Adres en bezoekers informatie:

Postcode en plaats: Maastricht
Kaart met locatie +
Overige informatie: In Maastricht zijn de winkels vrijwel iedere zondag geopend.
Reacties

Hoe beviel je uitstapje aan 'Maastricht stedentrip Mestreech'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig.

comments powered by Disqus

Maastricht stedentrip Mestreech

Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.