Maastricht stedentrip Mestreech

Welkom in Maastricht, de meest buitenlandse stad van ons land

De enige buitenlandse stad van Nederland

Maastricht - Romeins, romaans, romantisch? Maastricht is het alle drie. De stad rond het Vrijthof is niet alleen één van de oudste steden van ons land, maar ook één van de gezelligste. Maastricht is de laatste jaren flink opgeknapt, zonder haar charme uit het oog te verliezen. Hoogste tijd voor een bezoek. Welkom in Mestreech!

Bezienswaardigheden Maastricht

Maastricht Sint Servaasbrug
De 13e eeuwse Sint-Servaasbrug verbindt het oude Maastricht met het nieuwere Wyck
In Maastricht liggen alle bezienswaardigheden en winkelstraten op loopafstand van elkaar. Dankzij de vele leuke straatjes en de voetgangersbruggen over de Maas, dwaal je als vanzelf van de ene zijde naar de andere. In de binnenstad zijn leuke boetiekjes, luxe winkels, patisserieën en uitstekende restaurants om van het goede bourgondische leven te genieten.

Het oude centrum

Rondom het Vrijthof

Vrijthof Maastricht
Vrijthof Maastricht
Een vrijthof is een voorhof van een kerk. Aan het Vrijthof in Maastricht staan de Sint-Janskerk, met de rode toren, en de grote Sint-Servaasbasiliek, gebouwd op het graf van de stadspatroon. In de omgeving van het Vrijthof vind je de belangrijkste winkelstraten. Moe van het shoppen kun je lekker genieten in het zonnetje van een drankje op één van de vele gezellige terrassen.

De Markt

Markt Maastricht
Markt
Op een steenworp afstand van het Vrijthof ligt de Markt. Het is één van de grote pleinen in Maastricht. Midden op de Markt staat het karakteristieke stadhuis uit de 17e eeuw. Ook hier vind je volop terrasjes, winkels en twee keer per week een markt. Wanneer je aan de noordzijde het centrum uitloopt, kom je bij het Bassin; de oude binnenhaven in het Boschstraatkwartier.

Onze-Lieve-Vrouweplein

Via de Wolfstraat, één van de grote winkelstraten, kom je uit op het Onze-Lieve-Vrouweplein. De terrassen op het plein zijn een populaire ontmoetingsplek voor de lokale bevolking.

Jekerkwartier

Natuurhistorisch museum Maastricht
Natuurhistorisch museum Maastricht
In 1229 kreeg Maastricht stadsrechten en daarmee het recht om stadsmuren te bouwen. De oude stadsmuren en de Helpoort zijn nog steeds intact. Omgeven door deze muren ligt het Jekerkwartier met het stadspark. Naast winkeltjes, cafés en restaurants vind je in deze wijk het Natuurhistorisch Museum. Bèr, de Prognathodon saturator, is hier te bewonderen. Deze mosasaurussoort werd in 1998 ontdekt in de mergel van de Sint-Pietersberg.

Rechteroever van de Maas

Gezellige terrassen in overvloed in Maastricht
Gezellige terrassen in overvloed in Maastricht

Wyck

Maastricht Wyck
Wyck
Tussen het Centraal Station en de oude binnenstad ligt Wyck. Op z'n Limburgs uitgesproken als 'Wieck'. Het is een levendige buurt met winkels, hotels en restaurants. Totdat de productie naar elders werd verplaatst, werd op de Maasoever in de voormalige stadsbrouwerij De Ridder een heerlijk fris bovengistend en ongefilterd witbier gebrouwen, vernoemd naar 'Wieck'.

De 13e eeuwse Sint-Servaasbrug tussen Wyck en het stadscentrum was eeuwenlang de enige brug over de Maas. Pas na de bouw van de naastgelegen Wilhelminabrug in 1932, kreeg ook de beroemde stenen boogbrug een naam. Hij werd vernoemd naar Servaas, de eerste bisschop en stadspatroon van de stad.

Céramique

Loopbrug Hoge Brug Maastricht Céramique
Loopbrug Hoge Brug Maastricht Céramique
Op de rechteroever van de Maas ligt nóg een leuke buurt: Céramique, gebouwd op het voormalige terrein van een aardewerkfabriek. Door de vele moderne architectuur heeft deze wijk een geheel eigen karakter. Liefhebbers van beeldende kunst kunnen hier het Bonnefantenmuseum bezoeken.

Via de loopbrug Hoge Brug heb je een mooi uitzicht over de rivier en loop je vanaf Plein 1992 in Céramique zo naar het historische centrum aan de overkant van de Maas.

Maastricht, een korte geschiedenis

Maastricht geschiedenis
Maastricht
De geschiedenis van Maastricht gaat ver terug in de tijd. Al voor onze jaartelling was Zuid-Limburg bewoond. Ook de Romeinen hebben zich hier gevestigd. De Latijnse naam voor Maastricht, "Mosae Trajectum", betekent 'doorwaadbare plaats in de Maas'. Later werd die naam "Masetrieth" en ten slotte "Maastricht".

Omgeving Maastricht

Een bezoek aan Maastricht hoeft niet te eindigen bij de stadsgrenzen, want ook in de omgeving is veel te zien en te doen. Ook een uitstapje naar België ligt binnen handbereik. Volgens een verdrag van 1830 ligt de grens op slechts een kanonschot afstand van Maastricht. Omdat de bastions met de kanonnen in zigzagvorm waren gebouwd, vertoont de grenslijn nog altijd diezelfde vorm.

Sint-Pietersberg

Maastricht Fort St. Pieter
Maastricht Fort St. Pieter
De Sint-Pietersberg is niet alleen het eindpunt voor het Pieterpad (het lange afstands wandelpad, dat begint in Pieterburen in Noord-Groningen), maar ook een mooie plek voor een korte wandel- of fietstocht.

Vanaf de toren van kasteel Lichtenberg heb je een prachtig uitzicht over het Maasdal en met een beetje geluk spot je onderweg een oehoe.

Adres en bezoekers informatie
Postcode en plaats: Maastricht


Bezoekduur: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 4 uur.
In Maastricht zijn de winkels vrijwel iedere zondag geopend.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Maastricht stedentrip Mestreech - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
75%
Bewolkt:
0%
Regen:
0%
Sneeuw:
25%
Wanneer? Voorjaar:
25%
Zomer:
50%
Najaar:
0%
Winter:
25%
Met wie? Samen
25%
Met kleine kinderen
25%
Met tieners
25%
Groep:
25%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar
Hoe beviel je uitstapje aan 'Maastricht stedentrip Mestreech'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Maastricht stedentrip Mestreech


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

Maastricht uitstapjes omgeving
De Keyzer
Natuurhistorisch museum
Bonnefantenmuseum
Fort St. Pieter en Kazematten
ENCI Mergelgroeve Maastricht
Kluis St. Pietersberg- Rijksbewaarplaats 9
Jezuïetenberg
Ultrageheime NAVO-grot Cannerberg

Maastricht
Maastricht

Maastricht hotlist

8x leuke musea, uitstapjes en weetjes

1. De 11e van de 11e
De dag waarop traditiegetrouw het carnavalsseizoen wordt geopend.
2. Natuurhistorisch Museum
Bekijk onder meer de dino's van Maastricht.
3. Bonnefantenmuseum
Oud, modern en hedendaags.
4. Fort Sint-Pieter
De strategisch gelegen vestingwerken op de noordflank van de Pietersberg dateren uit de 18e eeuw.
5. Kazematten
De gangen van de kazematten werden gebruikt om de vijand ondergronds te benaderen.
6. Grotten Sint-Pieter
Ontdek met een lamp en gids het ondergrondse labyrint onder de Sint-Pieter.
7. Château Neercanne
Op de grens met België ligt een uniek kasteel: Neercanne, gebouwd op terrassen tegen een heuvel. Het is de enige in zijn soort in ons land.
8. Het verdrag
Op 9 december 1991 werd in Maastricht de basis gelegd voor het 'Verdrag van Maastricht' en daarmee de oprichting van de huidige Europese Unie en de Euro. Deze munt werd tien jaar later, op 1 januari 2002, ingevoerd.
Overnachten
Met een scooter Maastricht en omgeving ontdekken
Met een scooter Maastricht en omgeving ontdekken

Omgeving Maastricht

Grenzeloos genieten

Ook in de omgeving van Maastricht is er veel te zien en te doen. Je bent in een wip over de grens met België waar je Hasselt of Luik kunt bezoeken. Net over de grens met Duitsland kun je Aken bezoeken, de stad van Karel de Grote en heerser van het Frankische Rijk. Aken ligt op nog geen 30 km afstand van Maastricht. De historische binnenstad van Aken is wel wat kleiner dan die van Maastricht, maar ook zeker de moeite van een bezoek waard.
Iets dichterbij kun je over slingerende landweggetjes het mooie Zuid-Limburg ontdekken. Je fietst vanuit Maastricht zo het prachtige heuvellandschap in!

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE