Lekker uitwaaien: het is Wad'n weer!
Geplaatst in Wadden
Hoeveel Waddeneilanden zijn er? Vijf zijn er bewoond, maar er zijn er veel meer. En hoe groot moet een zandplaat zijn om eiland te heten? In de dynamiek van de Waddenzee veranderd het landschap continu. Het Waddengebied strekt zich uit van Den Helder tot aan Fanø in Denemarken en telt ongeveer 43 eilanden. Ga mee en ontdek de Waddeneilanden want het is Wad'n weer!
Bijzondere plekken en leuke dingen doen
Paaseiland of Texel?
Vakantie op Texel biedt volop afwisseling. Aan de ene kant van het eiland heb je de noordzeekust met strand, bos en duinen, aan de andere kant heb je de polders en de Waddenzee. Activiteiten zijn er volop. Parachutespringen en catamaranzeilen zijn populair, maar ook kun je zeehonden kijken in Ecomare, wandelen op het strand, de Slufter ontdekken of in een van de kleine dorpjes van het zonnetje genieten.
Texel vakantie +
De zee wacht! Vakantie op Vlieland
Uitstapjes Vlieland
Autovrij genieten van rust en natuur
Vlieland behoort samen met Schiermonnikoog tot het dunstbevolkte gebied van Nederland. Op enkele lokale auto's met ontheffing na, is het eiland autovrij. Vlieland is dan ook een heerlijk eiland voor rustzoekers en gezinnen die komen voor zon, strand, wandelen en fietsen.
Vlieland vakantie +
Skylge, het op een na grootste Waddeneiland
De haven van West-Terschelling
Terschelling is een allemansvriend. Hoe oud je ook bent, je wilt altijd weer een keertje terug. Strandgangers, Oerolgangers, tieners die houden van uitgaan en feesten, rustzoekers, nachtbrakers die sterren komen kijken aan de donkerste hemel van ons land, nudisten, sportievelingen en natuurliefhebbers, kinderen en volwassenen; allemaal komen ze prima aan hun trekken op dit gezellige en mooie eiland dat bekend staat om de mooiste stranden van Nederland.
Vakantie Terschelling +
Ontdek de mooie natuur
Hotel Nobel (cafe, hotel, restaurant en slijterij) in Ballum op Ameland is een begrip
Het dorpje
Nes is de belangrijkste plaats van Ameland. Hier komt ook de boot uit Holwerd aan. Vroeger leefden veel Amelanders van de walvisvaart. Tegenwoordig is het toerisme de belangrijkste inkomensbron - overigens zonder dat het eiland een commerciële indruk maakt.
Het Oerd is een vogelreservaat aan de oostkant van Ameland.
Ameland vakantie +
Dunstbevolkste gemeente van Nederland
Duinen Schiermonnikoog
Schiermonnikoog heeft een van de breedste stranden van Europa. Het eiland is een ideale bestemming voor natuurliefhebbers en wandelaars; het hele eiland is een groot Nationaal Park en staat onder beheer van Natuurmonumenten. Het enige dorp op het eiland heet heel toepasselijk
Schiermonnikoog. Het is een aangenaam plaatsje met mooie huisjes. De mooiste gebieden op het eiland zijn de Kobbeduinen, Balg en de kwelder.
Vakantie Schiermonnikoog +
Rottumeroog
Het meest oostelijke Waddeneiland van ons land is sinds 1965 onbewoond. In dat jaar ging de laatste eilandvoogd met pensioen ging. Zijn vertrek was wellicht het doodvonnis voor Rottummeroog omdat het nu overgeleverd is aan de zee. Zandafslag aan de westkant van het eiland kan namelijk niet aan de oostkant van het eiland bezinken, omdat het eiland grenst aan de diepe vaargeul van de Eemsmond. De verwachting is daarom dat het eiland op een gegeven moment door zandafslag zal verdwijnen. Of toch niet? Want de dynamiek van de Waddenzee zorgt ook weer voor nieuwe eilanden.
Op Rottumeroog worden incidenteel bezoekers toegelaten.
Rottumeroog +
De onbereikbare Waddeneilanden
Kaap van Rottumerplaat
Helaas zijn niet alle Nederlandse Waddeneilanden toegankelijk voor reguliere bezoekers. Griend, Rottumerplaat en de Zuiderduintjes zijn verboden toegang. Alleen dieren en vogelwachters zijn welkom.
Rottumerplaat +
Welcher Seemann liegt bei Nanni im Bett?
Zeemeeuw boven het Wad
Een bekend ezelsbruggetje om de volgorde van de Nederlandse Waddeneilanden te onthouden is TVTAS. Het geheugensteuntje voor de
Ost Friesische (Duitse) Waddeneilanden ten noordoosten van Groningen is
Welcher Seemann liegt bei Nanni im Bett? en staat voor Wangerooge, Spiekeroog, Langeoog, Baltrum, Norderney, Juist en Borkum (van oost naar west).
Nog verder naar het noorden liggen de
Nort Friesische eilanden Föhr, Sylt en Amrum. Rond deze eilanden liggen een aantal terpen in de Waddenzee die de
Halligen worden genoemd.
Ontdek Borkum +
Zeehonden en vogels als getuige
De Engelsmanplaat in de Waddenzee, is een van de meest afgelegen plekken van Nederland waar je kunt trouwen. Eigenlijk is de zandbank alleen voor dieren bestemd die hier met hoog water naar toe komen, maar ook
bruidsparen zijn van harte welkom. In verband met het getijde is het even puzzelen hoe laat de huwelijks-voltrekking kan plaats vinden. Ook moet je trouwauto op de vaste wal achterblijven.
meer bijzondere trouwlocaties +
Avontuur op het Wad
Droogvallen
Zeilen op de Waddenzee is al een mooi avontuur, maar tijdens je tocht droogvallen op een zandbank is nog veel mooier! Geniet van de rust en luxe van je eigen 'eilandje' en wacht tot het water weer omhoog komt om verder te gaan.
Het Wad bij laag water
Wadlopen
Ontdek het Wad vanaf de vaste wal
Bij de Wadden denk je al snel aan de overtocht met de boot naar een van de eilanden. Je kan bij laagwater echter ook lopend oversteken - uiteraard wel onder begeleiding van een gids. De wadlooptocht loopt door kwelders en het wantij, de plaats onder een eiland waar de 2 vloedstromen elkaar ontmoeten. Wadlopen is mogelijk vanaf verschillende plekken vanaf de Friese of Groningse waddenkust.
Zeehondenopvang
Wijs met de Waddenzee
![Zeehonden Zeehonden]()
De Waddenzee is het leefgebied voor de gewone en de grijze zeehond. Helaas hebben de dieren zwaar te lijden door vervuiling. In Nederland zijn er 2 opvangcentra voor zeehonden:
Ecomare Texel en
Zeehondencentrum Pieterburen.
Wat zegt Nederland?
Gemiddeld 4.2 sterren
Op basis van 5 stemmen