Delft Stedentrip

Markt, het centrale plein van Delft
Markt, het centrale plein van Delft

De stad van Oranje, Vermeer en Bill Clinton

Delft - Delft is misschien niet meteen een stad waar je aan denkt voor een dagje uit. Toch heeft Delft verrassend veel te bieden. Tot zijn moord in 1584 had Willem van Oranje hier zijn residentie. Ook Johannes Vermeer is een van haar erebugers. De 17de eeuwse schilder werd in Delft geboren en kreeg de bijnaam "meester van het licht". In 1997 werd Delft opnieuw op de wereldkaart gezet toen de Amerikaanse president Bill Clinton samen met zijn vrouw Hillary de stad spontaan bezocht om poffertjes te eten in een restaurantje aan de Markt.

Terrasje op de Markt in Delft
Terrasje op de Markt in Delft

Bezienswaardigheden Delft

Op en rond de Markt

De Markt in Delft is een opvallend groot stadsplein. Het rechthoekige plein is 120 bij 50 meter en ligt ingeklemd tussen de Nieuwe Kerk en het stadhuis. Het plein is niet altijd o groot geweest. In de Middeleeuwen is een deel in gebruik geweest als galgenveld en een ander deel later als kerkhof. Begin deze eeuw is het plein gebruikt als parkeerplaats, maar na de herinrichting van 2004 is het dankzij de terrasjes hier goed toeven. Vanaf de toren van de Nieuwe kerk heb je een prachtig uitzicht over de stad en het plein.

Het graf van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk van Delft
Het graf van Willem van Oranje in de Nieuwe Kerk van Delft trekt bezoekers van over de hele wereld

De Oude- en Nieuwe Kerk

Pere Lachaise is de beroemde begraafplaats in Parijs waar talrijke beroemdheden als Molière, Chopin, Delacroix, Edith Piaf en Jim Morisson begraven liggen. Nederlands meest beroemde begraafplaats (of eigenlijk plaatsen) zijn de Oude- en Nieuwe kerk in Delft. Hier zijn de graven van zeehelden Piet Heyn en Maarten Tromp, uitvinder Antoni van Leeuwenhoek en schilder Johannes Vermeer te vinden. In de even verder gelegen Nieuwe Kerk ligt Vader des Vaderlands Willem van Oranje begraven, alsmede vele andere leden van de Koninklijke familie.

Museum Het Prinsenhof
De kogelgaten van de moordaanslag op Van Oranje zijn nog steeds te zien in Het Prinsenhof

Het Prinsenhof

Wil je meer weten over Willem van Oranje? Bezoek dan Museum Het Prinsenhof. Het museum vertelt het verhaal van de strijd tegen de Spaanse overheersing én van de moordaanslag op Willem van Oranje. Delft was de residentie van Willem van Oranje - totdat hij op 10 juli 1584 werd vermoord door Balthasar Gerards. Het lichaam van de prins is bijgezet in de koninklijke grafkelders onder het koor van de Nieuwe Kerk. De kogelgaten in de muur, onderaan de trap van Het Prinsenhof, zijn tot op de dag van vandaag nog steeds te zien. Het Prinsenhof +


Beoordeling door bezoekers

Recent: pier, groningen: (1 sterren)
Gemiddeld: 3 sterren (3 sterren)
Aantal stemmers: 2

Populairste bezoektijd
Het weer
Zonnig: 100%
Halfbewolkt: 0%
Regen: 0%
Sneeuw: 0%

Seizoen
Voorjaar: 0%
Zomer: 0%
Najaar: 100%
Winter: 0%

Reisgezelschap
Alleen: 50%
Samen: 50%
Groep:  0%
Met kleine kinderen: 0%
Met oudere kinderen: 0%


Nu beoordelen +Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.Adres en bezoekers informatie:

Postcode en plaats: Delft
Kaart met locatie +
Reacties

Hoe beviel je uitstapje aan 'Delft Stedentrip'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig.

comments powered by Disqus

Delft Stedentrip

Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.