Leeuwarden stedentrip

Love. Voor het station van Leeuwarden

Weekendje weg hoofdstad Friesland

Leeuwarden - Nederland kent heel wat steden, van klein tot groot. Overal is wel iets te zien en te doen. Soms heb je genoeg aan een paar uur, andere voor een heel weekendje weg. Hotspot Holland ging op bezoek in Leeuwarden, de hoofdstad van Friesland. De stad telt net geen 100.000 inwoners. Wat is er te zien en te doen en is het genoeg voor een gezellig weekendje weg?


(Tekst gaat hieronder verder)

De binnenstad van Ljouwert

Ljouwert, Fries voor Leeuwarden, heeft een mooie oude binnenstad. Het is een stad met meer dan 100 monumenten. Het centrum is overzichtelijk. Je kunt er aangenaam rondwandelen of een terrasje pakken.

Zaailand

Aan het Zaailand liggen het Fries Museum en het Fries Verzetsmuseum. Beide zijn de moeite van een bezoek waard. Het Fries Museum gaat over de Friezen en Friesland. Van het zwaard van vrijheidsstrijder Grutte Pier, via het platteland en de relatie met het water, dubbelspionne Mata Hari, 'de Overval' en hedendaagse kunstenaars wordt het verhaal van Friesland vertelt.

Kneppelfreed

Het Zaailand is een groot plein in het centrum, met aan de korte zijde het kantongerecht. Op 16 november 1951 was het plein het decor voor 'Kneppelfreed' of te wel Knuppelvrijdag. Op die dag moest een veearts voorkomen vanwege een verkeersovertreding. In plaats van een rechtszaak ontaarde de zaak in een taalstrijd (over of er Fries in de rechtbank mocht worden gesproken) en later die dag zelfs in een heuse veldslag tussen politie en bezoekers aan de plaatselijke weekmarkt waarbij voornamelijk marktkooplui en huisvrouwen werden geraakt.
De politieactie zorgde voor veel verontwaardiging. Een krant kopte zelfs 'Politionele actie in Leeuwarden'. Vijf jaar later werd het gebruik van Fries in de rechtbank toegestaan.

Op het Zaailand ligt een gedenksteen aan die dag met en gedicht van Fedde Schurer. Schurer moest in 1951 ook voorkomen naar aanleiding van een artikel dat hij enkele dagen na Kneppelfreed publiceerde.
Locatie: bij het Gerechtshof, op de hoek van het Zaailand en het Ruiterskwartier.

Maak van je dagje uit een weekendje weg

Hoewel je aan een dag in Leeuwarden voldoende tijd hebt (inclusief museum en shoppen), heeft de Friese hoofdstad een paar sterke troeven achter de hand om je weekendje weg compleet te maken: de Friese elf steden.

Met de trein bezoek je vanuit 'Ljouwert' eenvoudig steden als Sneek, Workum en Stavoren aan het IJsselmeer. Of Franeker en Harlingen. En ben je al eens op een Waddeneiland geweest? Als je vroeg opstaat kun je vanuit Leeuwarden Vlieland of Terschelling bezoeken. Zo wordt je dagje Leeuwarden opeens een heerlijk weekendje weg.

Adres en bezoekers informatie
Postcode en plaats: 8941  LeeuwardenHoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Leeuwarden stedentrip - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
100%
Bewolkt:
0%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
0%
Najaar:
100%
Winter:
0%
Met wie? Samen
100%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar
Hoe beviel je uitstapje aan 'Leeuwarden stedentrip'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Leeuwarden stedentrip


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

(Tekst gaat hieronder verder)
Leeuwarden uitstapjes omgeving
Fries Museum
Finish Elfstedentocht
It sil heve Elfstedenbrug
Aqua Zoo Friesland
Luchtspiegeling van Bears
Middelpunt provincie Friesland
Iconisch Elfstedenbruggetje Bartlehiem
De mummies van Wiuwert (Wieuwerd)
(Tekst gaat hieronder verder)

Bekende inwoners

Bekende inwoners van Leeuwarden zijn dubbelspionne Mata Hari (ze verdiende meer dan een miljoen per jaar in haar tijd) en schilder Alma-Tadema. Wie??! Je zult verrast zijn dat je hem kent. Alma-Tadema schilderde oude Romeinen. Kostuums uit films als Ben Hur zijn gebaseerd op zijn schilderijen. Daarmee bepaalde hij hoe wij tegenwoordig oude Romeinen zien!
Overnachten

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2018
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE