Hotspots die nog niet bestaan

De Kolossus van Katwijk

Van Kolossus van Katwijk tot Valentijnsbos

NEDERLAND - Als Hotspotholland zijn we voorstander van meer hotspots in Nederland. Om gemeentelijke plannenmakers alvast op weg te helpen, volgen hieronder enkele leuke ideeën voor geweldige nieuwe hotspots. Heb jij ook een mooi idee? Deel het in de comments.

Kolossus van Katwijk

Julius Civilis

1
New York heeft haar Vrijheidsbeeld. Rio de Janeiro heeft het Christus de Verlosser beeld, Mongolië heeft een gigantisch beeld van Genghis Khan, China heeft verschillende reusachtige Boeddha beelden en Nederland heeft... Precies! Wij pleiten ervoor dat Nederland ook iets kolossaals neerzet. Idee: Julius Civilis (69 na Chr.) is onze eerste held. Hij kwam als eerste Nederlander in opstand tegen de vijandelijke bezetter. In die tijd waren dat de de Romeinen. Gek genoeg heeft onze eerste volksheld nog steeds geen eigen standbeeld. Daarom is het de hoogste tijd dat onze Julius een nationaal beeld van formaat krijgt! Zelf dachten we aan een Kolossus van Katwijk op de limes, de noordgrens van het Romeinse Rijk.

Valentijnsbos
Wandelen in een hartvorm. Het kan in het Valentijnsbos

Het Valentijnsbos

Bos voor de romantiek

2
Een boswandeling is een populair uitstapje onder geliefden. Wij doen er een romantisch schepje bovenop!
Scenario 1 - Stel je eens voor. Een lekker voorjaarszonnetje schijnt door de bomen van het bos. Het is heerlijk weer en je maakt een lekkere wandeling met je geliefde. Na afloop kijk je even op je wandel app om de afgelegde route op de kaart te bekijken en wat blijkt? Je hebt een hartvormige route gelopen!
Scenario 2 - Je gaat hardlopen in het bos en volgt de aanzoek route. Bij terugkomst stuur je een schermafdruk van de afgelegde route naar je geliefde… want de afgelegde route volgt precies de letters W i l j e m e t m e t r o u w e n? Leuk toch?!

Talking Trees. Bomen geven een concert
Talking Trees concert in Bergeijk. Op de boom hangen de sensoren. De muzikanten zetten de data van de sensoren live om in muziek

Talking Trees

Ook bomen kunnen muziek maken

3
Een concert verzorgd door bomen. Hoe zou dat klinken? Kunstenaar Bert Barten bewees op een eenmalig concert in Bergeijk dat het kan. In landschapspark Mien Ruys in Bergeijk hing hij in 2017 een ceder vol met sensoren en zette de sapstromen, fotosynthese en vochtigheid om in muziek. Daarbij werd de boom begeleid door een achtergrondkoor van bomen van over de hele wereld. Uit zijn experimenten bleek dat ook bomen ademen. Weliswaar een keer per dag, maar toch.

Het zingende bos

Het concert was slechts eenmalig, maar hoe bijzonder zou het zijn als je een heel bos vol hangt met sensoren en je de bomen hoort musiceren terwijl je een wandeling door het bos maakt? Wij kunnen niet wachten op de uitvoering!

Orange City, de Tulp Toren en Tulpeneiland

Met een huisje aan zee voor iedereen

4
Blauwe Stad in Groningen is een van de jongste steden van onze land. Wij gaan een stap verder: Orange City. Het moet een stad worden met gebouwen met Nederlandse vormen. Wie zou er nu niet willen wonen in een kaasvormig huis of een reusachtige klompvormige villa. Hoogtepunt wordt een enorme Tulp Toren. Uiteraard in het oranje!

Nog mooier wordt het wanneer de nieuwe stad wordt gebouwd op een eiland. Want als Nederlanders mooie eilanden kunnen opspuiten in Dubai, dan moeten ze toch ook wel iets spectaculairs in Nederland kunnen aanleggen, toch? Wij stemmen voor een eiland in de vorm van een tulp en bij succes een hele bos tulpen. Bijkomend voordeel is dat er ruimte genoeg is voor een tweede huisje voor iedere Nederlander! Wij zeggen: doen!

Hollandweg

De rechtste weg van Nederland

5
De aarde is rond. Dat weten we allemaal. Maar het is niet echt zichtbaar hóe rond. Hoe zou het dan zijn om een weg te bouwen die écht recht is en niet beïnvloed wordt door de kromming van het aardoppervlak? Kunstenaar John Körmeling wil met zijn idee voor een zes kilometer lange kaarsrechte weg laten zien hoe krom de aarde is. De Hollandweg zou op een dijk in Noord-Groningen moeten komen te liggen. De beide uiteinden zouden na drie kilometer op 70 centimeter hoogte moeten liggen. Wij zijn benieuwd of de weg er echt komt en hoe je de ronding van de aarde ervaart. Wordt (hopelijk) vervolgd!

Zingende weg

Een weg die het Friese volkslied laat klinken als je er overheen rijdt!

6
In 2018 werd de N357 bij Jelsum omgetoverd tot een zingende weg. Door het aanbrengen van een ribbelpatroon 'zong' de weg het Friese volkslied zodra een auto over de wegmarkering reed. Helaas werkte het ribbelpatroon té goed. Omwonenden werden knettergek van het zingende asfalt dat 24 uur per dag door de omgeving klonk. Ook waren er chauffeurs die gingen proberen hoe snel je het volkslied kon laten klinken. Helaas na een paar dagen werd het ribbelpatroon weer verwijderd. Hopelijk nog een keertje op een afgelegen plek in de herkansing?


Het zingende asfalt tussen Stiens en Leeuwarden

Bos op bio-verlichting

Een stadspark op lichtgevende planten op natuurstroom

7
Wist je dat je een lampje kunt laten branden op een aardappel? Wel eens in het donker over de vloedlijn op het strand gelopen en dat bij iedere stap het water oplicht? Een dwergpalm onder een stolp die licht geeft? Het is al lang geen science-fiction meer. De energie komt niet uit het stopcontact, maar gewoon uit de natuur. In het geval van de planten kunnen de microben rondom de wortels elektronen aanmaken waarop dan weer een klein lampje kan branden. Je kunt er geen boek bij lezen, maar gaaf is het wel. Naar verluidt wordt er in Rotterdam een park aangelegd op bio energie. Lijkt ons een meer dan een bezoek waard!

Adres en bezoekers informatie
Helaas. De genoemde plekken bestaan nog niet (of niet meer). Heb je ergens iets vergelijkbaars gezien? Of heb je een geweldig idee? Laat het ons weten via de comments!

Hotspots die nog niet bestaan - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE