Doorgezaagde bunker 599 bij Culemborg

De doorgezaagde bunker bij Culemborg

De nieuwe Hollandse waterlinie

Zijderveld - De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie die loopt van Muiden tot aan de Biesbosch. Bij oorlogsdreiging kon het gebied onder water worden gezet om zo de vijand tegen te houden. De linie is aangelegd tussen 1815 en 1940. Bij Culemborg is een twee meter dikke bunker doormidden gezaagd waardoor je mooi zicht krijgt op het achterliggende natuurgebied.

Bunker 599

Bij de doorgezaagde bunker krijg je een indruk van deze historische verdedigings linie - en vooral van de dikte van de muren van de bunker! Maar tegenwoordig is niet een buitenlandse natie de vijand, maar hemelwater! Het gebied bij de bunker dient nu om bij wateroverlast in de regio extra water op te vangen.

Bunker 599 is in 2012 doorgezaagd door Aechitectenbureau RAAAF en Atelier De Lyon. Ook de steiger in het water is in 2012 gemaakt, precies op de zichtlijn door de bunker.

Monument van 85 km

De Nieuwe Hollandse Waterlinie

Koning Willem I besloot in 1815 om de oude waterlinie uit de 17de eeuw te vervangen door een nieuwe. Deze Nieuwe Hollandse Waterlinie strekt zich uit over 85 kilometer. Van Muiden aan de voormalige Zuiderzee tot aan de Biesbosch. Pas na 55 jaar bouwen was de linie in 18780 gereed. Wil je de linie fietsend ontdekken? Langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie liggen maar liefst 45 forten waaronder sommigen met een cafe/restaurant of plek om te overnachten, Ook liggen er mooie vestingsteden als Muiden, Weesp, Naarden, Nieuwersluis, Woudrichem en Gorinchem langs de linie.


Doorgezaagde bunker 599 bij Culemborg - Beoordeling door bezoekers

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
100%
Bewolkt:
0%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
0%
Najaar:
100%
Winter:
0%
Met wie? Samen
0%
Met kleine kinderen
100%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Een bezoek is ongeveer 200 stappen

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Doorgezaagde bunker 599 bij Culemborg'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Doorgezaagde bunker 599 bij Culemborg

Adres: Diefdijk
Postcode en plaats: 4122 KP  Zijderveld
Provincie: Gelderland

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 0,5 uur.
Als je weet waar je moet kijken, kun je de doorgezaagde bunker vanaf de A2 zien liggen. Locatie: aan de Diefdijk, langs de A2 in de omgeving van Culemborg.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies