Doorgezaagde bunker 599 bij Culemborg

De doorgezaagde bunker bij Culemborg

De doorgezaagde bunker bij Culemborg

Zijderveld

De nieuwe Hollandse waterlinie

Zijderveld - De Nieuwe Hollandse Waterlinie is een verdedigingslinie die loopt van Muiden tot aan de Biesbosch. Bij oorlogsdreiging kon het gebied onder water worden gezet om zo de vijand tegen te houden. De linie is aangelegd tussen 1815 en 1940. Bij Culemborg is een twee meter dikke bunker doormidden gezaagd waardoor je mooi zicht krijgt op het achterliggende natuurgebied.

Bunker 599

Bij de doorgezaagde bunker krijg je een indruk van deze historische verdedigings linie - en vooral van de dikte van de muren van de bunker! Maar tegenwoordig is niet een buitenlandse natie de vijand, maar hemelwater! Het gebied bij de bunker dient nu om bij wateroverlast in de regio extra water op te vangen.

Bunker 599 is in 2012 doorgezaagd door Aechitectenbureau RAAAF en Atelier De Lyon. Ook de steiger in het water is in 2012 gemaakt, precies op de zichtlijn door de bunker.

Monument van 85 km

De Nieuwe Hollandse Waterlinie

Koning Willem I besloot in 1815 om de oude waterlinie uit de 17de eeuw te vervangen door een nieuwe. Deze Nieuwe Hollandse Waterlinie strekt zich uit over 85 kilometer. Van Muiden aan de voormalige Zuiderzee tot aan de Biesbosch. Pas na 55 jaar bouwen was de linie in 18780 gereed. Wil je de linie fietsend ontdekken? Langs de Nieuwe Hollandse Waterlinie liggen maar liefst 45 forten waaronder sommigen met een cafe/restaurant of plek om te overnachten, Ook liggen er mooie vestingsteden als Muiden, Weesp, Naarden, Nieuwersluis, Woudrichem en Gorinchem langs de linie.

Foto's Doorgezaagde bunker 599 bij Culemborg

Bunker 599 aan de Diefdijk
Bunker 599 aan de Diefdijk
Bunker 599 aan de Diefdijk
Bunker 599 aan de Diefdijk
Dwarsdoorsnede van Bunker 599 bij Culemborg
Dwarsdoorsnede van Bunker 599 bij Culemborg

Wat zeggen de bezoekers?


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Doorgezaagde bunker 599 bij Culemborg

Adres: Diefdijk
Postcode en plaats: 4122 KP  Zijderveld
Provincie: Gelderland

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 0,5 uur.
Als je weet waar je moet kijken, kun je de doorgezaagde bunker vanaf de A2 zien liggen. Locatie: aan de Diefdijk, langs de A2 in de omgeving van Culemborg.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 4 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Gebruik dan de zoek functie op deze site.

08:31
Zon op
18:14
Zon onder
Laatste kwartier
Laatste kwartier

Zijderveld uitstapjes in de buurt

Leuke overnachtingen Zijderveld

hotspotholland.nl

Leuke uitstapjes Nederland