Dieren spotten Amsterdamse Waterleidingduinen
Vechtende vossen in de Amsterdamse Waterleidingduinen
Vogelenzang
Wandelen tussen burlende herten
Vogelenzang - In de Amsterdamse Waterleidingduinen bij Zandvoort kun je heerlijk wandelen. Ook buiten de paden. In het afwisselende duingebied met kanalen voor de waterzuivering, bos en open stukken leven zo'n tweeduizend damherten. De kans dat je de dieren in het wild ziet is dan ook groot. En dan bedoelen we ook echt heel groot!
De dieren van de Waterleidingduinen
Damherten - Damherten zijn te herkennen aan hun zwarte staartje. Mannetjes damherten zijn ook eenvoudig te herkennen aan hun grote gewei dat wel 75 centimeter lang kan worden. In mei gooien ze het af en dan begint het weer te groeien, dus in de winter is zo'n gewei dan ook behoorlijk imposant.De herten leven deels in roedels. In oktober/november, in de bronstijd, laten de mannetjes goed van zich horen door te 'burlen', een imponerend hard boerend geluid. Ook bakenen de mannetjes hun territorium af door langs bomen te schuren en kuilen te maken. De grootste damherten wegen wel 100 kilo en zijn 1,70 meter hoog. Damherten leven als sinds de jaren zeventig in de Amsterdamse waterleidingduinen.
Reeën - Een ree is iets kleiner dan een damhert. Alleen de mannetjes hebben een gewei dat ze jaarlijks afwerpen. De bronstijd van een ree is al in augustus. Bij gevaar gebruikt een ree zijn witte kont ('spiegel') om andere reeën te waarschuwen.
Andere dieren die je in de Waterleidingduinen tegen kunt komen zijn vossen, konijnen, vogels (waaronder de nachtegaal) en insecten zoals vlinders.
Kenmerken damhert
- Gewicht - Een mannetje weegt 50-100 kg. Een vrouwtje 35-55 kg
- Grootte - Van kop tot romp meet een mannetje 130-170 cm en een vrouwtje 110-140 cm. Schofthoogte is 85-95 cm (m) en 75-90 (v). De lengte vande staart is 15-20 cm. Het gewei kan per stang tot 50 cm lang worden.
- Leeftijd - Een mannetje wordt ca. 8-10 jaar. Een vrouwtje kan jaren ouder worden
- Eten - Een damhert eet alleen plantaardig voedsel zoals gras, bladeren, bessen, eikels en schors
- Sporen - smal en spits. Ellipsvormige keutels. Krassen van gewei op de bomen
Kenmerken vos
- Gewicht - Een mannetje (rekel) weegt ca. 6,5 kg. Een vrouwtje (moervos) ca. 5,5 kg
- Grootte - Van kop tot romp 85 cm. Een vossenstaart kan tot 48 cm lang zijn
- Leeftijd - 5 tot 6 jaar
- Voedsel - Carnivoor. Konijnen en kleine knaagdieren, maar ook vogels, insecten en bessen. Stadsvossen eten ook wel regenwormen en vogelvoer
- Sporen - Spits toelopende pootafdrukken, maar zijn makkelijk te verwarren met een pootafdruk van een hond. Vossendrollen zijn klein en zwart en liggen vaak op een pad om een territorium af te bakenen
- Hondsdolheid? - Vroeger waren vossen verspreiders van hondsdolheid (rabies), een virus dat het zenuwstelsel aantast. Tegenwoordig komt de ziekte bijna niet meer voor omdat men lokaas met een vaccin verspreidt, waardoor de vos inmiddels immuun is geworden voor de ziekte
Debbie
Hoofddorp
Love it
Paula
Noordwijkerhout
Prachtig wandeling gemaakt en veel hertengezien. Indrukwekkend om het burlen te aanschouwen. Ook prachtige paddenstoelen!
Veertje
Maarn
Super mooi. heerlijk om te wandelen en heel veel herten gespot echt gaaf Genoten van deze dag
Loes
Den haag
Geweldig mooi en gevarieerd gebied! We hebben uren rond gelopen en genoten. Wel mogen er wat meer openbare toiletten geplaatst worden. 9 toiletten voor het gehele gebied is veel te weinig. Ik woon bij de Scheveningse duinen, maar die vallen in het niet hiermee vergeleken.
Wat zegt Nederland?
Gemiddeld 4.8 sterren
Op basis van 13 stemmen
Wat zegt Nick?
Redacteur hotspotholland.nl
Het prachtige duingebied van de AWD ligt tussen Noordwijk aan Zee en Zandvoort. Het is zo'n 3400 ha groot en daarmee een van de grootste natuurgebieden langs de Nederlandse kust. Een van de plekken waar je in het najaar kans maakt om burlende herten en roedelvorming te zien, is in het bos achter het Vliegeniersmonument. Deze plek is zo'n 20 minuten lopen vanaf parkeerplek de Oase bij Vogelenzang.