Dieren spotten Amsterdamse Waterleidingduinen

 • Vechtende vossen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

  Vechtende vossen in de Amsterdamse Waterleidingduinen

  Vogelenzang

 • Herten spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen

  Herten spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen

  Vogelenzang

 • Burlend damhert in de avondzon

  Burlend damhert in de avondzon

  Vogelenzang

Wandelen tussen burlende herten

Vogelenzang - In de Amsterdamse Waterleidingduinen bij Zandvoort kun je heerlijk wandelen. Oók buiten de paden. In het afwisselende duingebied met kanalen voor de waterzuivering, bos en open stukken leven zo'n tweeduizend damherten. De kans dat je de dieren in het wild ziet is dan ook groot. En dan bedoelen we ook écht heel groot!

Vos gespot Amsterdamse Waterleidingduinen
Een vos gespot in de Amsterdamse Waterleidingduinen

De dieren van de Waterleidingduinen

Damherten - Damherten zijn te herkennen aan hun zwarte staartje. Mannetjes damherten zijn ook eenvoudig te herkennen aan hun grote gewei dat wel 75 centimeter lang kan worden. In mei gooien ze het af en dan begint het weer te groeien, dus in de winter is zo'n gewei dan ook behoorlijk imposant.

De herten leven deels in roedels. In oktober/november, in de bronstijd, laten de mannetjes goed van zich horen door te 'burlen', een imponerend hard boerend geluid. Ook bakenen de mannetjes hun territorium af door langs bomen te schuren en kuilen te maken. De grootste damherten wegen wel 100 kilo en zijn 1,70 meter hoog. Damherten leven als sinds de jaren zeventig in de Amsterdamse waterleidingduinen.

Burlend hert Amsterdamse Waterleidingduinen
Burlend hert in de Waterleidingduinen

Reeën - Een ree is iets kleiner dan een damhert. Alleen de mannetjes hebben een gewei dat ze jaarlijks afwerpen. De bronstijd van een ree is al in augustus. Bij gevaar gebruikt een ree zijn witte kont ('spiegel') om andere reeën te waarschuwen.

Andere dieren die je in de Waterleidingduinen tegen kunt komen zijn vossen, konijnen, vogels (waaronder de nachtegaal) en insecten zoals vlinders.

Kenmerken damhert

 • Gewicht - Een mannetje weegt 50-100 kg. Een vrouwtje 35-55 kg
 • Grootte - Van kop tot romp meet een mannetje 130-170 cm en een vrouwtje 110-140 cm. Schofthoogte is 85-95 cm (m) en 75-90 (v). De lengte vande staart is 15-20 cm. Het gewei kan per stang tot 50 cm lang worden.
 • Leeftijd - Een mannetje wordt ca. 8-10 jaar. Een vrouwtje kan jaren ouder worden
 • Eten - Een damhert eet alleen plantaardig voedsel zoals gras, bladeren, bessen, eikels en schors
 • Sporen - smal en spits. Ellipsvormige keutels. Krassen van gewei op de bomen

Kenmerken vos

 • Gewicht - Een mannetje (rekel) weegt ca. 6,5 kg. Een vrouwtje (moervos) ca. 5,5 kg
 • Grootte - Van kop tot romp 85 cm. Een vossenstaart kan tot 48 cm lang zijn
 • Leeftijd - 5 tot 6 jaar
 • Voedsel - Carnivoor. Konijnen en kleine knaagdieren, maar ook vogels, insecten en bessen. Stadsvossen eten ook wel regenwormen en vogelvoer
 • Sporen - Spits toelopende pootafdrukken, maar zijn makkelijk te verwarren met een pootafdruk van een hond. Vossendrollen zijn klein en zwart en liggen vaak op een pad om een territorium af te bakenen
 • Hondsdolheid? - Vroeger waren vossen verspreiders van hondsdolheid (rabies), een virus dat het zenuwstelsel aantast. Tegenwoordig komt de ziekte bijna niet meer voor omdat men lokaas met een vaccin verspreidt, waardoor de vos inmiddels immuun is geworden voor de ziekte

Foto's maken: wanneer zijn de damherten het meest actief?

Wil je mooie dierenfoto's maken? Kom dan 's ochtends vroeg wanneer de damherten het meest actief zijn. Rond het middaguur is er meestal weinig te beleven. Pas in de namiddag en tegen de avond worden de dieren weer actiever. Mooiste periode van het jaar is tijdens de bronst.

Foto's Dieren spotten Amsterdamse Waterleidingduinen

Roedel herten in de duinen
Roedel herten in de duinen
Boeh!
Boeh!
Amsterdamse Waterleidingduinen
Amsterdamse Waterleidingduinen
Amsterdamse Waterleidingduinen
Amsterdamse Waterleidingduinen
Vos in de Amsterdamse Waterleidingduinen
Vos in de Amsterdamse Waterleidingduinen
Herten spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen
Herten spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen
Burlend damhert in de avondzon
Burlend damhert in de avondzon

Wat zeggen de bezoekers?

 • Prachtig wandeling gemaakt en veel hertengezien. Indrukwekkend om het burlen te aanschouwen. Ook prachtige paddenstoelen!

 • Super mooi. heerlijk om te wandelen en heel veel herten gespot echt gaaf Genoten van deze dag

 • Geweldig mooi en gevarieerd gebied! We hebben uren rond gelopen en genoten. Wel mogen er wat meer openbare toiletten geplaatst worden. 9 toiletten voor het gehele gebied is veel te weinig. Ik woon bij de Scheveningse duinen, maar die vallen in het niet hiermee vergeleken.

 • Het prachtige duingebied van de AWD ligt tussen Noordwijk aan Zee en Zandvoort. Het is zo'n 3400 ha groot en daarmee een van de grootste natuurgebieden langs de Nederlandse kust. Eén van de plekken waar je in het najaar kans maakt om burlende herten en roedelvorming te zien, is in het bos achter het Vliegeniersmonument. Deze plek is zo'n 20 minuten lopen vanaf parkeerplek de Oase bij Vogelenzang.


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Dieren spotten Amsterdamse Waterleidingduinen

Adres: Vogelenzangseduinweg 4
Postcode en plaats: 2114 AS  Vogelenzang
Provincie: Noord-Holland
Web: Amsterdamse Waterleidingduinen

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 3 uur.
De Amsterdamse Waterleidingduinen liggen aan de kust, ten zuiden van Zandvoort. Er zijn vier hoofdingangen tot het gebied. Bezoekerscentrum De Oranjekom ligt bij de ingang aan de 1e Leyweg 6 bij Vogelenzang (ingang Oase). Panneland is een andere populaire ingang tot het gebied.
Let op Om het gebied te betreden is een toegangskaartje verplicht. Tevens is er betaald parkeren.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Gebruik dan de zoek functie op deze site.

Zonsopkomst:
Zonsondergang:
Laatste kwartier:
06:05
21:30
Laatste kwartier