Amsterdamse Waterleidingduinen

Wandelen tussen burlende herten

Vogelenzang - In de Amsterdamse Waterleidingduinen bij Zandvoort kun je heerlijk wandelen, ook buiten de paden. In het afwisselende duingebied met kanalen, bos en open stukken leven zo'n tweeduizend damherten. De kans dat je de dieren in het wild ziet is dan ook groot. En dan bedoelen we ook écht heel groot!

Vos gespot Amsterdamse Waterleidingduinen
Een vos gespot in de Amsterdamse Waterleidingduinen

De dieren van de Waterleidingduinen

Damherten - Damherten zijn te herkennen aan hun zwarte staartje. Mannetjes damherten zijn ook eenvoudig te herkennen aan hun grote gewei dat wel 75 centimeter lang kan worden. In mei gooien ze het af en dan begint het weer te groeien, dus in de winter is zo'n gewei dan ook behoorlijk imposant.

De herten leven deels in roedels. In oktober/november, in de bronstijd, laten de mannetjes goed van zich horen door te 'burlen', een imponerend hard boerend geluid. Ook bakenen de mannetjes hun territorium af door langs bomen te schuren en kuilen te maken. De grootste damherten wegen wel 100 kilo en zijn 1,70 meter hoog. Damherten leven als sinds de jaren zeventig in de Amsterdamse waterleidingduinen.

Burlend hert Amsterdamse Waterleidingduinen
Burlend hert in de Waterleidingduinen

Reeën - Een ree is iets kleiner dan een damhert. Alleen de mannetjes hebben een gewei dat ze jaarlijks afwerpen. De bronstijd van een ree is al in augustus. Bij gevaar gebruikt een ree zijn witte kont ('spiegel') om andere reeën te waarschuwen.

Andere dieren die je in de Waterleidingduinen tegen kunt komen zijn vossen, konijnen, vogels (waaronder de nachtegaal) en insecten zoals vlinders.

Kenmerken Damhert

Kenmerken vos

Wat zeggen de bezoekers?


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Amsterdamse Waterleidingduinen

Adres: Vogelenzangseduinweg 4
Postcode en plaats: 2114 AS  Vogelenzang
Provincie: Noord-Holland
Web: Amsterdamse Waterleidingduinen

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 3 uur.
De Amsterdamse Waterleidingduinen liggen aan de kust, ten zuiden van Zandvoort. Er zijn verschillende ingangen tot het gebied. Bezoekerscentrum De Oranjekom ligt bij de ingang aan de 1e Leyweg 6 (ingang Oase).
Let op Om het gebied te betreden is een toegangskaartje verplicht. Tevens is er betaald parkeren.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Zonsopkomst:
07:37

Zonsondergang:
19:29

Vogelenzang uitstapjes in de buurt

Leuke overnachtingen Vogelenzang

hotspotholland.nl

Leuke uitstapjes Nederland