Amsterdamse Waterleidingduinen

Herten spotten in de Amsterdamse Waterleidingduinen

Wandelen tussen burlende herten

Vogelenzang - In de Amsterdamse Waterleidingduinen bij Zandvoort kun je heerlijk wandelen, ook buiten de paden. In het afwisselende duingebied met kanalen, bos en open stukken leven zo'n tweeduizend damherten. De kans dat je de dieren in het wild ziet is dan ook groot. En dan bedoelen we ook écht heel groot!

Vos gespot Amsterdamse Waterleidingduinen
Een vos gespot in de Amsterdamse Waterleidingduinen

De dieren van de Waterleidingduinen

Damherten - Damherten zijn te herkennen aan hun zwarte staartje. Mannetjes damherten zijn ook eenvoudig te herkennen aan hun grote gewei dat wel 75 centimeter lang kan worden. In mei gooien ze het af en dan begint het weer te groeien, dus in de winter is zo'n gewei dan ook behoorlijk imposant.

De herten leven deels in roedels. In oktober/november, in de bronstijd, laten de mannetjes goed van zich horen door te 'burlen', een imponerend hard boerend geluid. Ook bakenen de mannetjes hun territorium af door langs bomen te schuren en kuilen te maken. De grootste damherten wegen wel 100 kilo en zijn 1,70 meter hoog. Damherten leven als sinds de jaren zeventig in de Amsterdamse waterleidingduinen.

Burlend hert Amsterdamse Waterleidingduinen
Burlend hert in de Waterleidingduinen

Reeën - Een ree is iets kleiner dan een damhert. Alleen de mannetjes hebben een gewei dat ze jaarlijks afwerpen. De bronstijd van een ree is al in augustus. Bij gevaar gebruikt een ree zijn witte kont ('spiegel') om andere reeën te waarschuwen.

Andere dieren die je in de Waterleidingduinen tegen kunt komen zijn vossen, konijnen, vogels (waaronder de nachtegaal) en insecten zoals vlinders.

Kenmerken Damhert

 • Gewicht - Een mannetje weegt 50-100 kg. Een vrouwtje 35-55 kg
 • Grootte - Van kop tot romp meet een mannetje 130-170 cm en een vrouwtje 110-140 cm. Schofthoogte is 85-95 cm (m) en 75-90 (v). De lengte vande staart is 15-20 cm. Het gewei kan per stang tot 50 cm lang worden.
 • Leeftijd - Een mannetje wordt ca. 8-10 jaar. Een vrouwtje kan jaren ouder worden
 • Eten - Een damhert eet alleen plantaardig voedsel zoals gras, bladeren, bessen, eikels en schors
 • Sporen - smal en spits. Ellipsvormige keutels. Krassen van gewei op de bomen

Kenmerken vos

 • Gewicht - Een mannetje (rekel) weegt ca. 6,5 kg. Een vrouwtje (moervos) ca. 5,5 kg
 • Grootte - Van kop tot romp 85 cm. Een vossenstaart kan tot 48 cm lang zijn
 • Leeftijd - 5 tot 6 jaar
 • Voedsel - Carnivoor. Konijnen en kleine knaagdieren, maar ook vogels, insecten en bessen. Stadsvossen eten ook wel regenwormen en vogelvoer
 • Sporen - Spits toelopende pootafdrukken, maar zijn makkelijk te verwarren met een pootafdruk van een hond. Vossendrollen zijn klein en zwart en liggen vaak op een pad om een territorium af te bakenen
 • Hondsdolheid? - Vroeger waren vossen verspreiders van hondsdolheid (rabies), een virus dat het zenuwstelsel aantast. Tegenwoordig komt de ziekte bijna niet meer voor omdat men lokaas met een vaccineert verspreid waardoor de vos immuun voor de ziekte is geworden


Amsterdamse Waterleidingduinen - Beoordeling door bezoekers

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
36%
Bewolkt:
55%
Regen:
9%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
18%
Najaar:
73%
Winter:
9%
Met wie? Samen
36%
Met kleine kinderen
36%
Met tieners
9%
Groep:
9%
Alleen:
9%
Een bezoek is ongeveer 10000 stappen

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Amsterdamse Waterleidingduinen'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Amsterdamse Waterleidingduinen

Adres: Vogelenzangseduinweg 4
Postcode en plaats: 2114 AS  Vogelenzang
Provincie: Noord-Holland

Web: Amsterdamse Waterleidingduinen
Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 3 uur.
De Amsterdamse Waterleidingduinen liggen aan de kust, ten zuiden van Zandvoort. Er zijn verschillende ingangen tot het gebied. Bezoekerscentrum De Oranjekom ligt bij de ingang aan de 1e Leyweg 6 (ingang Oase).
Let op Om het gebied te betreden is een toegangskaartje verplicht. Tevens is er betaald parkeren.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies