Museum Valse Kunst

Welke stoel is de echte Rietveld?

Zie jij het verschil tussen nep en echt?

Vledder - Is het echt of vals? Die vraag komt voortdurend op als je ronddwaalt door het enige museum in de wereld dat gespecialiseerd is in valse kunst. Het begon allemaal met een prachtige Matisse. Niet echt bleek later, maar een fraaie kopie van een detail van een origineel.

Grote Meesters: Echt of n(i)et echt?

In het Louvre én in VledderDaarnaast hangen er in het Museum Valse Kunst in Vledder prachtige Karel Appel's en verschillende andere grote meesters zoals Dali, James Ensor, Picasso, Mondriaan en Toorop. Allemaal n(i)et echt. Zelfs de Mona Lisa (made in Taiwan) ontbreekt niet!

Niet alles is valse kunst?

Overigens zijn niet alle schilderijen in het museum vals; er hangen ook echte Han van Meegeren's en Jansen aan de wand. En wanneer is iets vals? Een kopie maken mag namelijk altijd, als je het maar niet verkoopt als vals.

Hoe herken je een vervalsing?

Om een vervalsing te herkennen, moet je vaak van goed huize komen. Goede vervalsers weten precies hoe ze oude verfpigmenten kunnen nabootsen en ook worden de werken 'zorgvuldig' verouderd door ze bijvoorbeeld te bleken in de zon, verf te gebruiken die barst (craquelures) of door er gewoon een hand stof over heen te gooien.

De echte experts weten het ook niet?!

Er is zelfs een verhaal dat kunstenaar Karel Appel een schilderij van zichzelf meende te herkennen; terwijl het schilderij in werkelijkheid van de hand van meestervervalser han van Meegeren was. Maar om te weten welke Rietveldstoel de echte is, moet je gewoon even gaan zitten.

Foto onder: Dit schilderij is zowel in het Louvre én als in Vledder te zien. Welke schilderij is de echte?


Museum Valse Kunst - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling . Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Museum Valse Kunst

Adres: Brink 1
Postcode en plaats: 8381 BE  Vledder
Provincie: Drenthe

Telefoon: +31 (0)521 383352
Web: Museum Valse Kunst
Voorkom teleurstellingen en neem voor vertrek altijd contact op met je bestemming voor prijzen en beschikbaarheid.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies