Onderduikershol Diever

 • Onderduikershol Diever: De Wigwam

  Onderduikershol Diever: De Wigwam

  Diever

 • Het pad naar Onderduikershol de Wigwam bij Diever

  Het pad naar Onderduikershol de Wigwam bij Diever

  Diever

 • Plattegrond van het Onderduikershol Diever

  Plattegrond van het Onderduikershol Diever

  Diever

De Wigwam. Verscholen in het Drents-Friese Wold

Diever - Het is 1943 als een groep jonge mannen uit Diever besluit om een schuilhol te maken in de omgeving om zo te ontkomen aan het verplicht werken in Duitsland. In het bos, onder een duin, bouwen ze met boomstammen een hut en dekken deze toe met zand en begroeiing - perfect gecamoufleerd in het bos. Tijdens de oorlog heette de hut de Wigwam. Nu staat de schuilplaats bekend als Onderduikershol Diever.

Inval door de Duitsers

In november 1944 martelde de Duitse Sicherheids Dienst (SD) een arrestant die namen en plaatsen verraadde. De SD trok naar Diever en arresteerde 11 mensen. Ook werd het Onderduikershol opgeblazen.
De mannen werden op transport gezet naar concentratiekampen in het oosten. Op de grote gedenksteen bij de ingang van de schuilplaats staan de namen van de slachtoffers. Van de elf mannen keerde slechts één persoon levend terug,

De Wigwam

Via de gecamoufleerde toegang kom je binnen in het centrale woongedeelte. Naast het woongedeelte was de keuken en een slaapvertrek. Aan de achterkant van het duin was een bergplaats voor de fietsen. Behalve voor de mannen uit het dorp wordt het hol ook gebruikt om onderdak te bieden aan enkele Amerikaanse vliegers, Ook werden er de bevolkingsregisters van Diever en Dwingeloo in melkbussen begraven.
Het kleine raampje achterin was om te vluchten.

Foto's Onderduikershol Diever

Aan het wandelen rond Diever? In de buurt van het dorp ligt hunebed D52
Aan het wandelen rond Diever? In de buurt van het dorp ligt hunebed D52
Het pad naar Onderduikershol de Wigwam bij Diever
Het pad naar Onderduikershol de Wigwam bij Diever
Plattegrond van het Onderduikershol Diever
Plattegrond van het Onderduikershol Diever

Wat zeggen de bezoekers?

 • Indrukwekkend en intrigerend. Indrukwekkend, als je bedenkt hoeveel moed de mannen (en de mensen in hun omgeving) moeten hebben gehad om zich in de bossen rond hun woonplaats aan de Duitse bezetting te onttrekken. Intrigerend ook, als je probeert te bedenken wat je zelf in zo'n situatie zou doen. Het Onderduikershol is een bijzondere plaats en - hoe klein ook - verdient zeker een stop onderweg.


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Onderduikershol Diever

Adres: Wouwenaarweg
Postcode en plaats: 8426 SJ  Diever
Provincie: Drenthe

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 0,5 uur.
Het eenvoudigste bereik je het Onderduikershol met een wandeling of korte fietstocht vanuit Diever. Kom je met de auto, dan kun je enigszins dichtbij komen via het naburige dorpje Waspe. Wel moet je het laatste stuk lopen.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Gebruik dan de zoek functie op deze site.

Zonsopkomst:
Zonsondergang:
Laatste kwartier:
05:58
21:24
Laatste kwartier