Inundatiegebied Blokhoven
Waterbergings- en inundatiegebied Blokhoven
Schalkwijk
Nieuwe Hollandse Waterlinie
Schalkwijk - Water is een vijand bij storm en hoog water. Maar water kan ook een vriend zijn als een vijandelijke mogendheid voor de deur staat. Door een ingenieus stelsel van dijken, sluizen en forten kon vroeger een 3 tot 5 kilometer breed gebied rondom de randstad onder water gezet worden. Door dit kniehoge water hield men zonder al teveel moeite de vijand buiten de deur. Bij Schalkwijk ligt Inundatiegebied Blokhoven. Tegenwoordig een waterbergingsgebied. Destijds was Inundatiegebied Blokhoven onderdeel van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Wellicht was het onderwater zetten van land een van de betere wapens van Nederland. Of toch niet?
Nieuwe Hollandse Waterlinie
De Nieuwe Hollandse Waterlinie was een verdedigingslinie tussen Muiden en de Biesbosch. De linie deed dienst van 1815 tot ongeveer 1940 en was 85 kilometer lang. Het gebied dat onder water gezet kon worden was een paar kilometer breed; een afstand die in die tijd te breed was om overheen te schieten. Door de beperkte diepte van het water, zo'n 30 tot 60 centimeter, was het ondergelopen gebied te ondiep om te bevaren; maar juist weer te diep om doorheen te waden of te rijden. En de onzichtbaar geworden sloten en greppels maakten het nog eens extra verraderlijk voor de vijand!Evacuatie Schalkwijk in mei 1940
Polder Blokhoven is in mei 1940 daadwerkelijk onderwater gezet; in militaire taal 'geïnundeerd'. In de polder stond toen zo'n 40 centimeter water. Een groot nadeel was er wel. Ongeveer 2500 bewoners moesten worden geëvacueerd.Nadat Nederland zich na een paar dagen had overgegeven, konden de inwoners weer terugkeren.
Aan het einde van de oorlog, in februari 1945, werd het gebied opnieuw onder water gezet. Nu door de Duitsers. Ze deden dit om te voorkomen dat de geallieerden in Polder Blokhoven zouden landen.