Middelpunt en zwaartepunt Nederland

Het <strong>zwaartepunt</strong> van Nederland ligt op de Veluwe

Lunteren, Putten, Oosteinde of buiten Nederland?!

NEDERLAND - Wat is het middelpunt van Nederland? De vraag klinkt eenvoudig maar het antwoord is moeilijker te vinden dan het op het eerste gezicht lijkt. Er wordt namelijk onderscheid gemaakt tussen het middelpunt en het zwaartepunt. En hoe bepaal je deze locatie? Reken je de Waddenzee en de territoriale wateren wel of niet mee? Een zoektocht langs verschillende plaatsen die eindigt op een plek hier ver vandaan!

Wat is het echte middelpunt? De kandidaten:

Lees verder en oordeel zelf wat volgens jou het centrum van Nederland is.

1. Het middelpunt van Nederland

Volgens Lunteren

Het Middelpunt van Nederland in Lunteren
Het Middelpunt van Nederland - volgens Lunteren
Een lindeboom en 3 grote keien in het Luntersche Buurtbosch op de Koepol of Lindeboomsberg markeren het middelpunt van Nederland.

Locatie: Lunteren, in het Luntersche Buurtbosch. Op de Koepol of Lindeboomsberg. Lees verder +

2. Het zwaartepunt van Nederland

Volgens Putten

De steen, een bord en een bankje markeren het zwaartepunt in Putten
Het Zwaartepunt van Nederland
Bij het Veluwse Putten ligt het zwaartepunt van Nederland. Een enorme steen met een grote ring markeert het punt (zie foto). Deze locatie is berekend door geoloog Frank Storbeck die bij de plaatsbepaling alleen van land (dus zonder zee en binnenwateren) is uitgegaan. Als de Waddenzee en het IJsselmeer meegerekend worden, ligt het zwaartepunt ergens in het Veluwemeer ter hoogte van Zeewolde.

Locatie: Putten (Veluwe), in het Sprielderbos. Bij de kruising Peppelerweg en de Oude Prinsenweg.

3. Het middelpunt van Nederland

Volgens Oosteinde

Een onverwachte claim op het middelpunt van Nederland komt uit Oosteinde in Drenthe(!). De website 'Dier in bedrijf' heeft het middelpunt gevonden door de uiterste punten van Nederland met elkaar te kruisen. Op het kruispunt ligt volgens hen het middelpunt van Nederland: Oosteinde.

Locatie: Oosteinde (De Wolden) in Drenthe. Bij de kruising Doctor Larijweg en de Wolddijk.

4. Het kadastraal nul punt van Nederland

De Lange Jan in Amersfoort

De Onze Lieve Vrouwe toren in het centrum van Amersfoort is het Kadastraal Middelpunt van Nederland
In Amersfoort ligt het Kadastraal Middelpunt van Nederland
Toen er nog geen Global Posistion System (GPS) bestond, maakten landmeters gebruik van een driehoeksmeting voor hun plaatsbepaling. Voor zo'n meting wordt gebruik gemaakt van hoge en markante gebouwen waarvan de ligging exact bekend is. Vanwege de hoogte en de centrale ligging is de 100 m hoge Onze Lieve Vrouwe toren, ook bekend onder de naam De Lange Jan in het centrum van Amersfoort gekozen als het Kadastraal middelpunt van Nederland.

Locatie: Centrum van Amersfoort

5. Het middelpunt van Nederland

Volgens Hotspot Holland

De redactie van HotspotHolland komt na veel research tot een geheel eigen conclusie. Voor een volledige berekening moet je namelijk het gehele Koninkrijk der Nederlanden als uitgangspunt nemen! De conclusie is dan ook helder: het échte middelpunt ligt BUITEN onze landsgrenzen! En wel op 770 meter diepte op de 'Midden Atlantische Rug', ten zuid-westen van de Azoren en een stukje ten noorden van de Kreeftskeerkring!
Berekening: Nederland ligt op 52° Noorderbreedte (NB) en 5° Oosterlengte (OL). Aruba, het meest Westelijke eiland van ons Koninkrijk, ligt op 12° NB en 70° Westerlengte (WL). Na deling blijkt dat het middelpunt op 32° NB en 37° WL ligt.


Middelpunt en zwaartepunt Nederland - Beoordeling door bezoekers
  • Nu Nederland een paar nieuwe gemeentes kent: het eiland Saba, Sint Eustatius, en Bonaire, is het allemaal weer verschoven. Verder is het ook wel interessant wat het 'menselijke' zwaarte punt is, dus het punt in Nederland, dat gevonden wordt dat de kortste totaalafstand oplevert als alle mensen er naar toe zouden gaan (via een rechte lijn).

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
33%
Bewolkt:
0%
Regen:
33%
Sneeuw:
33%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
0%
Najaar:
67%
Winter:
33%
Met wie? Samen
33%
Met kleine kinderen
33%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
33%
Geen health informatie beschikbaar

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Middelpunt en zwaartepunt Nederland'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Middelpunt en zwaartepunt NederlandCopyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies