Vieze Plaatsnamen Top 10

Onderweg naar Kuttingen in het diepe zuiden van Limburg

Schunnige en erg vreemde plaatsnamen in Nederland en de rest van de wereld

NEDERLAND - Anus, Pee, Shit en Le Tampon zijn geen plekken waar je snel zult terecht komen. Deze plaatsen liggen namelijk ver weg, op achtereenvolgens de Filipijnen, Liberia, Iran en Reunion, een Frans eiland in de Indische oceaan. Fucking (Oostenrijk), Condom (Frankrijk) of Beffe (België) liggen daarentegen wel op rijafstand. Maar waar liggen de meest 'vieze' plaatsnamen van Nederland?

Rectum

1.
Rectum in provincie Overijssel is de ideale woonplaats voor iedereen die van poep- plas en onderbroekenhumor houdt.

Kuttingen

2.
Het buurtschap Kuttingen ligt in het meest zuidelijke puntje van ons land. De oude naam van de buurtschap is Cottingen en is in de loop van de tijd verbasterd tot 'Kuttingen'. De herkomst van de naam is niet echt duidelijk. Een van de verklaringen is dat de oorsprong van de naam gezocht moet worden in het woord cote dat zoiets als heuvelrug zou betekenen... Wie het weet mag het zeggen...

Sexbierum

3.
Sex, bier en rum? Het klinkt als een soort Sodom en Gomorra. In het Friese Sexbierum worden ze vast doodmoe van alle onderbroekenlol over hun plaatsnaam. De naam Sexbierum zou namelijk een combinatie van de woorden zes (sex) en terp (bierum) zijn. Een andere verklaring is dat de naam verwijst naar de Heilige Sixtus. Gelukkig zijn de inwoners van Sexbierum tweetalig. 'Seisbierrum', de Friese benaming, klinkt een stuk minder seksistisch.

Poepershoek

4.
Vieze plaatsnaam of niet? Poepershoek ligt in de Kop van Overijssel. De betekenis van de naam moet waarschijnlijk gezocht worden in de 18e eeuw toen Duitse seizoensarbeiders 'poepen' deze kant op kwamen om hier te werken. De naam zou afkomstig kunnen zijn van het verbasterde Duitse woord Bube (jongen) of paap (katholiek) en heeft daarom waarschijnlijk niets met ontlasting te maken.

Katlijk

5.
Zoals met veel plaatsen heeft de naam van dit dorp een hele andere oorsprong dan je misschien uit de naam zou opmaken. De naam Katlijk heeft in ieder geval niets met dode katten van doen. Bij nadere ontleding van de naam - volgens Wikipedia dan - stamt de naam Katlijk waarschijnlijk af van twee woorden: kat vanwege de arme grond, en leek omdat er vanuit de Tjonger door het gebied een leek stroomde. Katlijk ligt ten oosten van Heerenveen in Friesland.

Plasmolen

6.
Hoewel de naam een urinoir doet vermoeden, is Plasmolen, in het topje van Limburg, vernoemd naar een oude molen.

Waspik

7.
De herkomst (toponiem) van de enigzins denigrerend klinkende plaatsnaam Waspik wordt als volgt verklaart: Waes zou in oud-Nederlands moerassig land betekenen en pik een vooruitstekend stuk land. Klinkt plausibel.

Boerenhol

8.
Zeeuws-Vlaanderen staat bekend om haar opvallende plaatsnamen. Behalve Turkeye en Pyramide kun je ook het plaatsje Boerenhol in de omgeving van Oostburg bezoeken. Het buurtschap bestaat uit enkele laaggelegen ('Hol') boerderijen. Het plaatsnaambord van Boerenhol behoort tot de meest gestolen borden van Nederland.

Doosje

9.
Aan de zomerdijk bij Meppel.

Goor

10.
Zo'n 1000 jaar geleden was Goor een plaatsje in drassig laagland ("Gore"). In 1273 kreeg Goor stadsrechten. Veel historie zou je denken, maar Goor is vooral bekend van de Eternit fabriek waar in de vorige eeuw het kankerverwekkende asbest werd verwerkt. Het levensgevaarlijke afval kon destijds gratis worden opgehaald voor het verharden van bijvoorbeeld wegen...

Bruinehaar
Runner-up: Bruinehaar

Top 10 Vieze plaatsen buitenland

Ook over de grens kom je volop ordinaire plaatsen tegen. Vreemd genoeg komen nogal wat opmerkelijke namen uit het Amerika. Helaas is de herkomst van de plaatsnaam niet altijd duidelijk. Hier is de Top 10:
  1. Dildo, een vissersplaats in Newfoundland en Labrador (Canada)
  2. Kut (Kroatië)
  3. Intercourse, Pennsylvania (VS)
  4. Beffe, in de Ardennen in de omgeving van La Roche-en-Ardenne (België)
  5. The Bottom, hoofdstad van Saba (Bovenwindse eilanden)
  6. Mianus, buurtschap in Connecticut (VS)
  7. Sandy Balls (Groot-Brittanië)
  8. De plaatsjes Pis en Po in Asturias (Spanje)
  9. Bloody Dick, Montana (VS)
  10. Shag Point, op het Zuidelijk eiland (Nieuw-Zeeland)


Vieze Plaatsnamen Top 10 - Beoordeling door bezoekers

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
0%
Bewolkt:
0%
Regen:
0%
Sneeuw:
100%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
0%
Najaar:
0%
Winter:
100%
Met wie? Samen
50%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
50%
Geen health informatie beschikbaar

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Vieze Plaatsnamen Top 10 '? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Vieze Plaatsnamen Top 10

Een beetje onderbroekenlol is altijd lachen. Zelf een vieze, rare of verrassende plaats gespot? Deel het in de comments!

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies