Tweelingdorp Baarle Nassau en Baarle Hertog in de grensstreek
Baarle Nassau
22 stukjes België in Nederland. 8 stukjes Nederland in België, in Nederland
Baarle Nassau - Wat is Nederland? Wat is België? In tweelingdorp Baarle-Hertog (België) / Baarle-Nassau (Nederland) weet je het nooit helemaal zeker. De grens loopt hier soms letterlijk kris-kras door de huizen heen. Ben je bij de voordeur nog in Nederland, bij de achterdeur stap je in België weer naar buiten! Deze enclave is dan ook altijd een opmerkelijk smokkelaarsparadijs geweest!
Kwajongensgrensstreek
Baarle-Nassau en Baarle-Hertog bestaan uit 22 stukjes België in Nederland en 8 stukjes Nederland in België, in Nederland. Begrijp jij het nog? Deze 'eilandjes' ontstonden in 1839 toen Nederland en België het niet eens konden worden over de precieze grenslijn.
Nog tot op de dag van vandaag profiteren de inwoners van de wettelijke verschillen tussen Nederland en België. Mag je in Nederland pas vanaf je achttiende een biertje bestellen in de kroeg, een pintje in België mag vanaf je zestiende jaar. Ook de wetten op het gebied van vuurwerk verschillen nogal.
Dubbele faciliteiten
Omdat het dorp verspreid is over 2 landen, zijn veel faciliteiten dubbel beschikbaar. Zo is er een Nederlands gemeentehuis, maar ook een Belgisch gemeentehuis. Verder zijn er twee politiekorpsen, twee brandweerkorpsen, twee postkantoren en natuurlijk ook twee telefoonnetten. Om de tweedeling iets makkelijker te maken, heeft ieder huisnummer een vlaggetje om aan te geven in welk land het huis staat.
Koopzondag in Baarle
Lang voordat de koopzondag in de rest van Nederland mogelijk werd, was het hier -dankzij de soepelere Belgische wetgeving- al de normaalste zaak van de wereld en nog steeds is het dorp populair als het gaat om het kopen van bijvoorbeeld vuurwerk waarvoor in België andere wetten gelden.
Femisbank: Bankfiliaal op de grens
Een bordje op een gevel vertelt het verhaal van de Femisbank die precies op de grenslijn van Nederland en België was gevestigd, hier in Baarle Nassau en Baarle Hertog. Bij deze bank kon men spaargeld onderbrengen zonder zich over de herkomst te moeten verantwoorden. En zonder opgaaf bij de fiscus. In Nederland had men geen bankvergunning en daarom stond het woord 'bank' aan de Belgische zijde. Een eigen parkeerplaats achter de bank waarborgde de privacy van de klanten. Later werd de 'bank' op verdenking van fraude gesloten.