Grensgeval: Baarle Nassau & Baarle Hertog enclave

Baarle Nassau en Baarle Hertog

22 stukjes België in Nederland. 8 stukjes Nederland in België

Baarle Nassau - Waar is Nederland? Waar is België? Deze vraag komt voortdurend bij je op als je in het tweeling­dorp Baarle-Hertog (België) / Baarle-Nassau (Nederland) rondloopt. De grens loopt hier soms letterlijk door de huizen heen. Ben je bij de voordeur nog in Nederland, bij de achterdeur stap je in België weer naar buiten! Deze enclave is dan ook altijd een waar smokkelaarsparadijs geweest!

Kwajongensgrensstreek

Het tweelingdorp bestaat uit 22 stukjes België in Nederland en 8 stukjes Nederland in België. Deze 'eilandjes' ontstonden in 1839 toen Nederland en België het niet eens konden worden over de preciese grenslijn.

Baarle Nassau en Hertog in Brabant is Belgie en Nederland tegelijkertijd
Baarle Nassau en Hertog in Brabant is Belgie en Nederland tegelijkertijd
Deze helft van de straat is Nederlands grondgebied, aan de overkant van de straat ben je in België

De enige dounier in de omtrek is eentje van steen

Dubbele faciliteiten

Omdat de gemeente verspreid is over 2 landen, zijn veel faciliteiten dubbel beschikbaar. Zo is er een Nederlands gemeentehuis, maar ook een Belgisch gemeentehuis. Verder zijn er twee politiekorpsen, twee brandweerkorpsen, twee postkantoren en natuurlijk ook twee telefoonnetten. Om de tweedeling iets makkelijker te maken, heeft ieder huisnummer een vlaggetje om aan te geven in welk land het huis staat.

Koopzondag in Baarle

Lang voordat de koopzondag in de rest van Nederland mogelijk werd, was het hier -dankzij de soepelere Belgische wetgeving- al de normaalste zaak van de wereld en nog steeds is het dorp populair als het gaat om het kopen van bijvoorbeeld vuurwerk waarvoor in België andere wetten gelden.

Bankfiliaal op de grens

Een bordje ergens aan een gevel vertelt het verhaal van de Femisbank die precies op de grenslijn was gevestigd. Bij deze bank kon men geld onderbrengen zonder zich over de herkomst te moeten verantwoorden en zonder opgaaf bij de fiscus. In Nederland had men geen bankvergunning en daarom stond het woord 'bank' aan de Belgische zijde. Later werd de 'bank' op verdenking van fraude gesloten.

Gekke enclaves

Baarle Nassau en Baarle Hertog zijn niet de enige enclaves ter wereld. Lees mee:

Guantanamo Bay

Een stukje VS op Cuba

Dit stukje Amerika in Cuba bestaat sinds 1903 en is ontstaan toen de Amerikanen de Cubanen hielpen om onafhankelijk te worden van de Spanjaarden. Voor het gebruik van de grond betaalt de VS eeuwig erfpacht aan Cuba.

Jungholz

Enclave in eigen land

Wanneer je in het Oostenrijkse plaatsje Jungholz zonder paspoort naar een ander deel van Oostenrijk wilt reizen, moet je via aan smal wandelpaadje over de 1636 meter hoge Sorgschrofen berg. De enige echte weg naar de buitenwereld loopt via Duitsland. Daarom hebben de bewoners een Duitse postcode en een Duits telefoonnummer gekregen. Maar hun paspoort is en blijft Oostenrijks.

Sankova Medvehzhe

Onbewoonde enclave in Wit-Rusland

Deze enclave bestaande uit 2 dorpjes in Wit-Rusland ontstond na de Eerste Wereldoorlog door terugkerende gastarbeiders. De dorpjes werden onbewoonbaar door de nucleaire ramp in Tsjernobyl in de Oekraïne, maar behoren nog steeds tot Rusland.

Cooch Behar

Enclaves in het grensgebied van India / Bangladesh

Het grensgebied van India en Bangladesh ligt bezaait met enclaves: 102 Indiaase enclaves in Bangladesh en 72 enclaves van Bangladesh in India. Maar dat is nog niet alles want in de enclaves liggen ook weer sub enclaves!

Adres en bezoekers informatie
Postcode en plaats: Baarle Nassau

Baarle Nassau/ Hertog ligt in Nederland, tegen de Belgische grens, in de driehoek Breda, Turnhout en Tilburg.
Op de kaart (Selecteer hybride) zijn de versnipperde stukjes land goed te zien.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Grensgeval: Baarle Nassau & Baarle Hertog enclave - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Grensgeval: Baarle Nassau & Baarle Hertog enclave


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE