Waar Nederland België binnenviel

De grens tussen Nederland en België

De oorlog van 1831

Hilvarenbeek - In de nasleep van de Franse tijd werd in 1815 Nederland en België samengevoegd tot één Koninkrijk. Na het vallen van de Grande Armée van Napoleon moest het 'Verenigd' Koninkrijk der Nederlanden een noordelijke bufferstaat vormen aan de Franse noordgrens. De samenvoeging ging niet lang goed. In 1830 kwamen de Belgen in opstand en viel Nederland een jaar later België binnen. Afgezien van voetbal, taal, eten, bier en andere verschillen was het de enige echte oorlog tussen onze beide landen. Wie deze oorlog won?

Belgische opstand

In 1830 stuurde Koning Willem I zijn leger om de opstand van de Belgen de kop in te drukken. Het leger trok bij Poppel de grens over en boekte de ene na de andere overwinning. De opstandelingen hadden geen leger en waren geen partij tegen de troepen van Willem I. De krachtsverhoudingen veranderen echter toen de Belgen de hulp inriepen van Frankrijk. Willem trok zijn troepen terug en werd de scheiding tussen Nederland en België definitief.


Waar Nederland België binnenviel - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling . Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Waar Nederland België binnenviel

Adres: Tussen Roovert en Poppel in de omgeving van Hilvarenbeek
Postcode en plaats: Hilvarenbeek
Provincie: Noord-Brabant

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 1 uur.
De grens tussen Nederland en België wordt gemarkeerd door een grenspaal uit 1843. Kijk op de kaart voor de locatie.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies