Transformatie van een textielstad
Geplaatst in Stedentrip
Tilburg - Tot in de jaren '60 van de vorige eeuw werkten veel inwoners van Tilburg in de textielindustrie. De bijnaam 'kruikezeikers' stamt ook uit die tijd; de Tilburgers spaarden hun urine in kruiken voor de wolindustrie, vandaar. Tegenwoordig ondergaat de stad een ongekende transformatie en zijn er veel leuke en verrassende plekjes te vinden. Hoogste tijd voor een nadere kennismaking!
Spoorzone en Dwaalgebied
Het gebied rond het station van Tilburg is getransformeerd tot een ontspannen plek. In de voormalige locomotief werkplaats, de LocHal, zit nu ondermeer de bibliotheek die in 2019 werd genomineerd als beste bieb ter wereld.
In het Dwaalgebied herinneren muurteksten en namen van gebouwen aan het rijke textielverleden van Tilburg. Hier vind je een winkelgebied.
Musea
Wil je meer weten over het verleden van Tilburg? Bezoek dan het
TextielMuseum. Het museum is (uiteraard) gehuisvest in een voormalige textielfabriek.
Ga je voor moderne kunst? Dan kun je terecht in museum
De Pont dat gehuisvest is in een voormalige wolspinnerij.
Van een hele andere orde is
Doloris. In dit kunstdoolhof doe je een bijzondere ervaring op.
Abdijbier
Even buiten Tilburg ligt Abdij Koningshoeven, geroemd vanwege het trappistenbier dat hier sinds 1884 wordt gebrouwen. Het is een van de 2 trappistenkloosters in Nederland. Trappist is overigens geen biersoort, maar een omschrijving van de herkomst: het bier moet binnen de muren van de abdij worden geproduceerd. In het proeflokaal of de tuinen van de abdij kun je genieten van een heerlijke La Trappe.
Adres: Eindhovenseweg 3, 5056 RP Berkel-Enschot
Korte Heuvel
De naam mag dan wel kort zijn, als je eenmaal binnenstapt is een bezoek geenszins kort. De Korte Heuvel is de bekendste caféstraat van Tilburg. Je kunt hier tot in delate uurtjes genieten van een biertje of een Schrobbelèr, een Tilburgs kruidenbittertje.