De Kwal

In het Noord-Hollands Duinreservaat

Castricum - in het Noord-Hollands Duinreservaat tussen Castricum en Heemskerk ligt de grootste 'kwal' van Nederland. Het is de waterinlaat waar iedere minuut grote hoeveelheden water de duinen in wordt gepompt. Het water komt vanuit het IJsselmeer en wordt hier gefiltreerd voor ons drinkwater.

IJsselmeer

Het water dat hier de duinen in wordt gepompt, is afkomstig uit het IJsselmeer. Het water wordt bij Andijk uit het IJsselmeer gepompt, gezuiverd, en via een 52 km lange pijp naar Heemskerk getransporteerd. Daar wordt het nogmaals gefilterd en mag het bij 'de kwal' de duinen in. Daar sijpelt het water langzaam de bodem in en wordt het op natuurlijke wijze ontdaan van bacteriën en virussen.

Na minimaal 30 dagen wordt het schone water van 40 meter diepte opgepompt, ontdaan van ijzer en kalk en is het drinkwater geschikt voor consumptie.

Noord-Hollands Duinreservaat Castricum
Wandelen in het Noord-Hollands Duinreservaat bij Castricum

800 liter per seconde

Elke seconde stroomt het daggebruik van 6 personen uit 'de kwal'. Dat is ca. 800 liter water per seconde (2850 m³ per uur). Op jaar basis gaat het om 25.000.000.000 liter water.

De Kwal Castricum
Op bovenstaande foto is goed te zien hoe groot de kwal is

Wat zeggen de bezoekers?


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

De Kwal

Adres: Noord-Hollands Duinreservaat
Postcode en plaats: 1900  Castricum
Provincie: Noord-Holland

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 3 uur.Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Zonsopkomst:
06:11
Zonsondergang:
21:23

Castricum uitstapjes omgeving

Leuke overnachtingen

hotspotholland.nl

Leuke uitstapjes Nederland