Diogenesbunker

Diogenesbunker Arnhem. Commandocentrum van de Luftwaffe

Commandocentrum van de Luftwaffe

Arnhem - Aan de rand van Arnhem bij Schaarsbergen staat de Diogenesbunker, de grootste bunker die de Nazi's in Nederland achterlieten. Tijdens de Tweede Wereldoorlog was deze bunker onderdeel van het grote Fliegerhorst-Deelen vliegveld van de Luftwaffe en in gebruik als commandocentrum. Na de oorlog werd de Diogenesbunker lange tijd gebruikt als archiefruimte en tegenwoordig weet men niet wat men er mee aan moet. De 3 tot 4 meter dikke muren maken slopen vrijwel onmogelijk.

Grootste rijksmonument van Nederland

Vanuit de bunker werden missies van de Luftwaffe boven Noordwest-Europa aangestuurd. Toen de geallieerden tijdens Operatie Market Garden luchtlandingen rond Arnhem uitvoerden, probeerden de Duitsers hun eigen bunker met 2 vliegtuigbommen op te blazen. Dat mislukte. De bunker was te sterk.
Zoals gezegd zijn de muren 3 tot 4 meter dik bestaande uit 33.000 kubieke meter gewapend beton. In het gebouw zijn 249 ruimtes en heeft het in totaal 6000 vierkante meter vloeroppervlak.

Toekomst

Wat er nu met de bunker gaat gebeuren is onduidelijk. Het gebouw is eigendom van het ministerie van Onderwijs, Cultuur en Wetenschappen die het wil afstoten. Thans is het in gebruik als archief, depot en vleermuizenonderkomen. Wat wel duidelijk is dat de robuuste bunker er voorlopig nog wel even staat.


Diogenesbunker - Beoordeling door bezoekers
  • Vanwege de interessante geschiedenis geef ik het 3 sterren. Vanaf de straat zie je amper dat het een bunker is. Erg jammer dat je niet binnen kunt kijken.

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
100%
Bewolkt:
0%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
0%
Najaar:
100%
Winter:
0%
Met wie? Samen
0%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
100%
Een bezoek is ongeveer 100 stappen

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Diogenesbunker'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Diogenesbunker

Adres: Koningsweg 13c
Postcode en plaats: 6816 TC  Arnhem
Provincie: Gelderland

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 0,1 uur.
De buitenkant van de bunker ziet er indrukwekkend uit, maar van binnen bekijken is lastig. Slechts incidenteel is er een rondleiding. Wij hebben helaas die kans nog niet gehad!

De Diogenesbunker staat (onopvallend) vrijwel naast de ingang van Nationaal Park de Hoge Veluwe.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies