ENCI Mergelgroeve Maastricht

De spectaculaire ENCI-groeve bij Maastricht. En ja, dit is echt Nederland

De spectaculaire ENCI-groeve bij Maastricht. En ja, dit is echt Nederland

Maastricht

Kliffen en diepe afgronden in een on-Nederlands landschap

Maastricht - De mergelwinning in de Sint-Pietersberg bij Maastricht heeft diepe sporen achtergelaten in het landschap. Kalkstenen kliffen en diepe afgronden - vanaf het hoogste punt is de groeve 95 meter diep - vormen hier een spectaculair on-Nederlands landschap. Wanneer de mergelwinning in 2018 definitief stopt, loop je vanuit Maastricht door de groeve rechtstreeks naar België.

Spaanse vlag en andere dieren

Bijna 100 jaar lang hebben zware machines het mergel weggegraven. In de berg bleef een enorm gat achter, maar daarmee ook nieuwe natuur. Door het blootleggen van de 15 meter diepe kalklaag is er een bijzondere vegetatie ontstaan. Ook komen er in het gebied dieren voor die er anders niet waren geweest zoals de oehoe, ringslang, rugstreeppad en vlinders als de spaanse vlag en de koninginnepage.

Stoppen mergelwinning in 2018

Wanneer de mergelwinning in 2018 stopt, wordt het gehele gebied definitief teruggegeven aan de natuur. Maar eigenlijk is de transformatie naar natuur al begonnen. Op de steile wanden van de 'oehoe-vallei' werd in 1997 het eerste broedende oehoe-paar gesignaleerd. Ook de azuurblauwe natuurplas ligt er al. De blauwe kleur van het water dankt de plas aan het kalksteen.

Trap door de tijd

Bijzonder wordt ook de 40 meter lange trap de groeve in. Hiermee loop je straks niet alleen vanuit Maastricht naar België, maar loop je ook door de verschillende aardlagen terug in de tijd met als eindbestemming het Maastrichtien. In deze krijtlaag van 72 miljoen jaar geleden zijn de resten van de mosasauriërs gevonden.

Rondje om de groeve wandelen

In ongeveer twee uur wandel je om de groeve. De tocht is ruim 8 kilometer. Op sommige plekken heb je een prachtig uitzicht over de groeve zoals bij de "Oehoe vallei".

ENCI Mergelgroeve Maastricht foto's

Mosasaurus

In de kalksteengroeve bij Maastricht zijn verschillende fossielen gevonden, waaronder die van een dertien meter lange mosasaurus. Het skelet werd in 2012 ontdekt door een kraanmachinist. Het zeereptiel leefde aan het einde van het dinosaurustijdperk, ruim 70 miljoen jaar geleden. De omgeving van Maastricht was toen bedekt door een ondiepe zee.

Wat zeggen de bezoekers?


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

ENCI Mergelgroeve Maastricht

Adres: Luikerweg
Postcode en plaats: 6212  Maastricht
Provincie: Limburg

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 4 uur.
De groeve is op verschillende manieren te bereiken, onder meer via de Luikerweg vanuit Maastricht. Parkeren kan dan bij Fort Sint Pieter. Een korte wandeling wordt hier beloond met een schitterend uitzicht over de groeve. Hiervandaan bereik je ook eenvoudig de "Oehoe vallei."
Een andere toegang tot de ENCI groeve is via de Lage Kanaaldijk 115 Maastricht. Parkeren kan dan bij restaurant d'n Observant.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Kijk op de kaart of gebruik dan de zoek functie op deze site.


08:25

16:29

Wassende halve maan

Maastricht uitstapjes in de buurt

    Leuke overnachtingen Maastricht