Kluis St. Pietersberg- Rijksbewaarplaats 9

Ondermeer de beroemde Nachtwacht van Rembrandt werd in de St. Pietersberg bewaard. Foto: Zaterdagmiddagdrukte bij de Nachtwacht in het Rijksmuseum

De grootste kluis van Nederland

Maastricht - Diep in de Sint Pietersberg, aan de Van Schaijktunnel, is een van de grootste kluizen van Nederland verborgen. Deze kluis werd aan het begin van de Tweede Wereldoorlog in een verlaten kalksteenmijn in de Sint Pietersberg ingericht, om de belangrijkste kunstschatten van Nederland, zoals de Nachtwacht van Rembrandt, veilig op te kunnen slaan.


(Tekst gaat hieronder verder)

Kunstbunkers in de duinen

Vlak voor de Tweede Wereldoorlog begon de Nederlandse regering met het bouwen van een aantal speciale opslagplaatsen voor de Nederlandse kunst. Hiervoor werden in de duinen een aantal speciale bunkers gerealiseerd. Echter, vlak na de inval van Duitsland aan het begin van de oorlog, begon de Duitse bezetting met de bouw van de Atlantikwall waardoor een nieuwe bewaarplaats voor alle kunstwerken gevonden moest worden.

Rembrandt in de berg

Eind 1941 werd daarom met de bouw van een speciale kluis begonnen in de Sint Pietersberg bij Maastricht. In 1942 was de kluis gereed en werden 800 uiterst waardevolle kunstschatten, waaronder de wereldberoemde Nachtwacht van Rembrandt, het straatje van Johannes Vermeer en de Stier van Paulus Potter overgebracht naar Limburg.

De St. Pietersberg

De St. Pietersberg is een van de weinige "bergen" van ons land. Een groot deel van de berg is echter afgegraven door de ENCI. De Eerste Nederlandse Cement Industrie gebruikt de mergel om cement van te maken - maar de mergelwinning in de St. Pietersberg is al veel ouder. De Romeinen begonnen al met bovengrondse winning. De eerste gangen werden in de 12e eeuw uitgehakt. In de vorige eeuw was het gangenstelsel uitgegroeid tot maar liefst 230 kilometer. Door de afgravingen in de laatste decennia is daar nog maar een deel van over. Nu is de St. Pietersberg eigendom van de Vereniging voor Natuurmonumenten.

Grotten

Onder leiding van een gids kun je een ondergrondse wandeling door St. Pietersberg maken. De tocht leidt je door donkere gangen die tot in Belgie doorlopen (en dus ook door smokkelaars werden gebruikt) en langs talloze grottekeningen en de vindplaats van een Mesosaurus. Ook zijn er allerlei verhalen zoals die van de 2 kinderen die verdwaalden en omkwamen. Een van de jongens werd na 12 dagen op nog geen 60 meter van de uitgang teruggevonden. In de 17e eeuw verdwaalden 4 monniken in het pikkedonker. Na een paar weken werden hun lichamen teruggevonden met afgesleten vingerkootjes. Ze hadden op de tast geprobeerd de uitgang te vinden.

Trivia:

Omdraaien - Het pakket met de opgerolde Nachtwacht moest iedere dag een stukje worden gedraaid om verklevingen en beschadigingen tegen te gaan.
Buitenland - De Nachtwacht is één keer in het buitenland geweest. Dat was na de oorlog toen het schilderij per schip teruggebracht werd naar Amsterdam. De vaarroute liep deels over Belgisch grondgebied.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Slavante 1 (Sint Pietersberg)
Postcode en plaats: 6212 NB  Maastricht

Voorkom teleurstellingen en neem voor vertrek altijd contact op met je bestemming voor prijzen en beschikbaarheid.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Kluis St. Pietersberg- Rijksbewaarplaats 9 - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Kluis St. Pietersberg- Rijksbewaarplaats 9


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

(Tekst gaat hieronder verder)
Maastricht uitstapjes omgeving
ENCI Mergelgroeve Maastricht
Fort St. Pieter en Kazematten
Bonnefantenmuseum
Jezuïetenberg
Ultrageheime NAVO-grot Cannerberg
Natuurhistorisch museum
Maastricht stedentrip Mestreech
De Keyzer
(Tekst gaat hieronder verder)


De Kunstbunker in de duinen van Castricum

Kunstbunker duinen Castricum

Vanwege de naderende oorlog werd deze bomvrije bunker gebouwd om de belangrijkste schilderijen en andere kunstwerken van Nederland in veiligheid te brengen. Het dak en de wanden zijn gemaakt van 1,5 meter dik gewapend beton. De bunker werd in april 1940 opgeleverd, vlak voordat Nederland door Duitsland werd binnen gevallen.
Ook de Nachtwacht van Rembrandt heeft hier enige tijd gelegen. De Duitse bezetter wist dit, maar ging er vanuit dat ze de oorlog zouden winnen en liet het schilderij op deze veilige plaats liggen.
Omdat de ingang te klein was voor het frame van de Nachtwacht werd het op het grasveld van jonkheer Frits Gevers (nu hof van Kijk Uit) uit de lijst gehaald en opgerold voor opslag in de bunker.
Overnachten

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2018
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE