Wisenten en andere Grote Grazers in Nederland

De Europese Bizon: De Wisent

De Europese Bizon: De WisentHerken de grazer: Spot wisenten en andere grote dieren

Op een mooie dag trekken we er massaal op uit, de natuur in. Met een beetje geluk zie je onderweg een ree, haas of wild zwijn of misschien wel een mooie roofvogel. Op veel plekken kun je ook grote grazers tegenkomen. Hoewel ze er rustig en aaibaar uitzien, kunnen ze soms gevaarlijk zijn - vooral met kalfjes of als je een hond bij je hebt. De Grote Grazers zijn in de jaren '80 van de vorige eeuw in Nederland geïntroduceerd. Ze vreten het gras tussen de bomen weg waardoor andere planten meer kans maken en daarmee de diversiteit toeneemt. Welke Grote Grazers lopen er zoal rond in Nederland?

De Europese Bizon: De Wisent

1
De Wisent is de Europese versie van de Bizon en bevolkte tweeduizend jaar geleden de vlaktes van Europa. Het bijna uitgestorven rund is het grootste landzoogdier van Europa. Dankzij het fokprogramma in het Poolse oerbos van Białowieża, kon de Wisent in 2007 ook in Nederland worden geïntroduceerd.

Wisenten spotten

Wisent weetjes

Schotse Hooglanders

2
In 1983 werd als proef een kudde van 10 Schotse Hooglanders uitgezet in Nationaal Park Veluwezoom. Schotse Hooglanders zijn natuurlijke grasmaaiers. Door al het grazen blijft het landschap open en komt er meer variatie in de vegetatie. Dankzij de geslaagde proef lopen er nog steeds Schotse Hooglanders op de Veluwezoom en andere natuurgebieden in vrijwel geheel Nederland.

Schotse Hooglander weetjes

Waterbuffel: Zwemmend rund

3
Waterbuffels in de polder? Ja, je leest het goed. Ze leven ook in Nederland. Waterbuffels houden van waterrijke gebieden. Ze kunnen goed zwemmen en hebben grote hoeven om niet in de modder weg te zakken.

Waterbuffels spotten

Waterbuffel weetjes

Tauros

4
Tauros klinkt als een mythologisch dier en zo ziet ie er ook wel een beetje uit. De Tauros is voortgekomen uit een fokprogramma van natuurbeschermers en wetenschappers die op zoek waren naar een verwant van uitgestorven oerrunderen die ooit in Europa leefden.

De Tauros spotten

Tauros weetjes

Wisenten en andere Grote Grazers in Nederland foto's

Wisent: de Europese Bizon
Wisent: de Europese Bizon
Een kudde Wisenten
Een kudde Wisenten
Grote Grazers in het bos tijdens een wandeling in Het Gooi
Grote Grazers in het bos tijdens een wandeling in Het Gooi
Schotse Hooglander op de heide bij Laren
Schotse Hooglander op de heide bij Laren
Grote grazers kun je overal in Nederland tegenkomen
Grote grazers kun je overal in Nederland tegenkomen

Wat zeggen de bezoekers?

Thema Natuur

Leuke overnachtingen

hotspotholland.nl

Leuke uitstapjes Nederland