Flamingo's spotten Zwilbroekerveen

 • Flamingo's in het Zwilbroekerveen

  Flamingo's in het Zwilbroekerveen

  Zwillbroek

 • Flamingo's in het Zwilbrocker Venn op de grens met Duitsland

  Flamingo's in het Zwilbrocker Venn op de grens met Duitsland

  Zwillbroek

Meest noordelijke broedgebied flamingo

Zwillbroek - In het Zwilbroekerveen, pal op de grens met Duitsland, strijken ieder jaar weer flamingo's neer. Het is daarmee het meest noordelijke broedgebied van de vogel. Aan de Duitse kant van de grens vind je een informatiecentrum en zijn er enkele uitzichtposten waar je een goed uitzicht hebt op het meer en het eilandje waar de flamingo's broeden.

Waarom zijn flamingo's roze?

Bij het naderen van het natuurgebied komt een luid geschreeuw van vogels je tegemoet. Het blijken kokmeeuwen te zijn. Een enthousiaste vogelaar legt uit dat kokmeeuwen volop voedsel kunnen vinden in de veenplas. De flamingo's leven juist weer van de algen, wieren en uitwerpselen van de kokmeeuwen. De flamingo's in het Zwilbroekerveen zijn licht van kleur. Het soort voedsel bepaalt de de kleur van de flamingo. Hoe meer caroteen, hoe rozer de vogels worden.

Uitdrogen van het veen

Ten behoeve van de landbouw aan de Nederlandse zijde van de grens wordt veel water aan de grond onttrokken. Het droger worden van het veengebied is een van de grote problemen in het gebied.

Leemputten

Bij de Leemputten aan Nederlandse zijde kom je de flamingo's ook wel eens tegen; maar de meeste kans maak je aan de Duitse zijde van de grens.

Beste bezoektijd

De beste tijd om de flamingo's te zien is tussen maart en juli. In de winter vertrekken de vogels richting de slikgebieden in Zeeland omdat die niet dichtvriezen. Rondom het water van het Zwilbroekerveen loopt een mooi en afwisselend wandelpad dat soms over de grens loopt.
Behalve in het Zwilbroekerveen zijn er nog een paar andere plekken waar je flamingo's kunt zien. De bekendste kolonie bevindt zich in de Camargue, het moerasgebied in Zuid-Frankrijk.

Foto's Flamingo's spotten Zwilbroekerveen

Flamingo's spotten in het Zwilbroekerveen
Flamingo's spotten in het Zwilbroekerveen
Flamingo's spotten in het Zwilbroekerveen
Flamingo's spotten in het Zwilbroekerveen
Flamingo's in het Zwilbrocker Venn op de grens met Duitsland
Flamingo's in het Zwilbrocker Venn op de grens met Duitsland

Wat zeggen de bezoekers?

 • Toren helaas dicht ivm corona. Maar kansel een nog betere plek. Wel telescoop of goede lezen op je camera meenemen, want ze zitten een paar honderd meter vanaf het uitzichtpunt.

 • Ik kom hier vrijwel ieder jaar wel een keertje om flamingo's te spotten bij het Zwillbrocker Venn. Je kunt ze goed zien vanaf de kant, maar zoals een lezer al aangaf, vergeet niet een verrekijker of telelens mee te nemen!


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Flamingo's spotten Zwilbroekerveen

Adres: L608
Postcode en plaats: 48691  Zwillbroek
Provincie: Gelderland , Duitsland

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 4 uur.
Het natuurgebied met de flamingo's ligt pal op de grens met Duitsland. Aan de Duitse zijde van de grens is een informatiecentrum (tweetalig) en zijn er enkele uitkijkposten om de vogels rustig te kunnen bekijken. Een verrekijker of telelens kan handig zijn want de flamingo's broeden op een eilandje midden op het ven.

Rond het ven ligt een mooi wandelpad. Een rondje om het ven is een kleine 6 kilometer.

Het Zwillbrocker Venn ligt aan de weg tussen Groenlo en het Duitse stadje Vreden.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Gebruik dan de zoek functie op deze site.

Zonsopkomst:
Zonsondergang:
Laatste kwartier:
05:59
21:19
Laatste kwartier