Big Five grootste wilde dieren Nederland

Fototoestel paraat! Want opeens is er een wild zwijn langs de kant van de weg te zien!
Fototoestel paraat! Want opeens is er een wild zwijn langs de kant van de weg te zien!

De Nederlandse Big 5 safari

Op safari in Afrika wil je het liefste alle grote wilde dieren van dichtbij zien. De vijf grootste, leeuw, luipaard, olifant, buffel en nijlpaard, worden de 'Big Five' genoemd. Natuurlijk komen deze dieren in Nederland in het wild niet voor. Toch doen onze eigen grote dieren het dankzij natuurbescherming, voedselaanbod en klimaatverandering het erg goed. Daarom een Nederlandse Big Five met de grootste wilde landdieren van Nederland.

Edelherten spotten in Nederland

1. Het edelhert

Cervus elaphus

Het Edelhert is het grootste in het wild levende dier van Nederland. Het verhaal gaat dat vroeger alleen edelen op de herten mochten jagen, vandaar de naam 'edel hert'. Vooral in het najaar, in de schemering bij zonsopgang of zonsondergang maak je kans om deze edele, maar schuwe, dieren te spotten.

Wilde Zwijnen spotten in Nederland

2. Het wilde zwijn

Sus scrofa

In 1826 officieel uitgestorven in Nederland, maar inmiddels helemaal terug van weggeweest! Het Wilde Zwijn of Everzwijn is verwand aan het varken en komt overal ter wereld voor. Zwijnen zijn echte alleseters. Ze wroeten de aarde om op zoek naar knollen, wortels, gras, fruit en noten maar ook insecten, muizen en jonge konijnen staan op het menu.

Reeen en herten spotten in Nederland

3. Het ree (en niet 'de ree')

Capreolus capreolus

Reeën komen in al onze provincies voor. Vooral in de overgangen van open naar dicht landschap. Toch is het niet makkelijk om ze in het wild te spotten. Reeën hebben een zicht van 300 graden en kunnen tot op 300 tot 400 meter ruiken! Ze zijn goed gecamoufleerd en onraad merken ze direct op!

Dassen spotten in Nederland

4. De das

Meles meles

De das is een marterachtig roofdier en is met een lengte van zo'm 65-80 cm het grootste landroofdier in Nederland. Een das weegt gemiddeld twaalf kilo en kan tot 15 jaar oud worden. Een familie leeft samen in een burcht. In de winter houden de dassen rust en zijn ze vooral in hun burcht. In februari werpen ze hun jongen.
Omdat de das zich zich maar weinig laat zien, denken sommige mensen dat het een nachtdier is. Waarschijnlijker is het dat het roofdier gewoon schuw is. Bij rustige burchten zijn de dieren namelijk ook met daglicht aan het scharrelen. Soms kun je een das zien lopen in de avondschemer op weide of bospad.

Vossen spotten in Nederland

5. De vos

Vulpes vulpes

Gemeten van staart tot kop wordt de vos ongeveer 60 to 85 cm lang. Het dier is ongeveer 35 tot 40 cm hoog en weegt gemiddeld zo'n 6 kilo. Vossen houden van beschutting. Je kan ze dan ook tegenkomen in bosrijke gebieden en bij houtwallen.
Vossen spotten
Vossen spotten
Vechtende vossen spotten
Vechtende vossen

De runner-up: de Oehoe

Bubo bubo

De oehoe is de grootste uilensoort ter wereld en is ons grootste roofdier in de lucht. Vrouwtjes zijn zo'n 70 cm lang en wegen maximaal 3,3 kilo. Mannetjes zijn kleiner, wegen ca. 2,7 kilo en zijn ongeveer 60 cm. De spanwijdte van een oehoe is 160–188 cm.


Reacties

Hoe beviel je uitstapje aan 'Big Five grootste wilde dieren Nederland'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig.

comments powered by Disqus