Big Five grootste wilde dieren Nederland

Fototoestel paraat! Want opeens is er een wild zwijn langs de kant van de weg te zien!

De Nederlandse Big 5 safari

NEDERLAND - Op safari in Afrika wil je het liefste alle grote wilde dieren van dichtbij zien. De vijf grootste, leeuw, luipaard, olifant, buffel en nijlpaard, worden de 'Big Five' genoemd. Natuurlijk komen deze dieren in Nederland in het wild niet voor. Toch doen onze eigen grote dieren het dankzij natuurbescherming, voedselaanbod en klimaatverandering het erg goed. Daarom een Nederlandse Big Five met de grootste wilde landdieren van Nederland.


(Tekst gaat hieronder verder)

Edelherten spotten Nederland

1. Het edelhert

Cervus elaphus

Het Edelhert is het grootste in het wild levende dier van Nederland. Het verhaal gaat dat vroeger alleen edelen op de herten mochten jagen, vandaar de naam 'edel hert'. Vooral in het najaar, in de schemering bij zonsopgang of zonsondergang maak je kans om deze edele, maar schuwe, dieren te spotten.
  • Zelf zien: Veluwe Oostvaardersplassen in Flevoland, Weerterbos Limburg / N-Brabant
  • Populatie in Nederland: Enkele honderden
  • Voedsel: Bladeren, gras
  • Signalement: Herkenbaar aan het grote gewei tijdens de bronstijd dat gebruikt wordt om te imponeren. Hoe ouder het mannetje, hoe groter het gewei. Het gewei kan wel 10 tot 15 kilo wegen. In de zomer is het edelhert roodbruin van kleur, in de winter grijsbruin
  • Bijzonderheden: Paartijd is in de periode september/oktober. Na een draagtijd van 32-35 weken werpt de hinde in mei/juni haar kalf. Tweelingen komen bijna niet voor. 7 tot 10 dagen na de geboorte voegen moeder en kalf zich bij de kudde.
    Zie ook het Herten jargon elders op deze pagina

Wilde Zwijnen spotten in Nederland

2. Het wilde zwijn

Sus scrofa

In 1826 officieel uitgestorven in Nederland, maar inmiddels helemaal terug van weggeweest! Het Wilde Zwijn of Everzwijn is verwand aan het varken en komt overal ter wereld voor. Zwijnen zijn echte alleseters. Ze wroeten de aarde om op zoek naar knollen, wortels, gras, fruit en noten maar ook insecten, muizen en jonge konijnen staan op het menu.
  • Voedsel: Alleseters, variërend van planten en fruit tot regenwormen en muizen
  • Populatie in Nederland: Groot
  • Verspreiding: Veluwe, Brabant en Limburg. Everzwijnen leven voornamelijk in open bos en zijn ook vaak in de buurt van modderpoelen te vinden.
  • Signalement: Grote platte snuit en behaard. Zwijnen leven in groepen.
  • Bijzonderheden: Favoriete maaltijd van Asterix en Obelix.

Reeen en herten spotten in Nederland

3. Het ree (en niet 'de ree')

Capreolus capreolus

Bambi was een ree. Maar het beeld dat we hebben van het hertje met witte vlekken klopt niet. Walt Disney maakte van Bambi een witstaarthert, omdat in Noord-Amerika geen reeën voorkomen.
Reeën komen in al onze provincies voor. Vooral in de overgangen van open naar dicht landschap. Toch is het niet makkelijk om ze in het wild te spotten. Reeën hebben een zicht van 300 graden en kunnen tot op 300 tot 400 meter ruiken! Ze zijn goed gecamoufleerd en onraad merken ze direct op!
  • Voedsel: Reeën zijn fijnproevers en eten het liefste klavers en kruiden, jong gras en jonge blaadjes aan takken. Ze zijn uren per dag bezig met het verzamelen van voedsel en leven daarom waar het voedsel is. Anders dan bij het edelhert, wordt het gewei niet gebruikt om te imponeren, maar om hun territorium af te bakenen door bast van bomen af te krabben. Een 'geit' bevalt na 144 dagen van een tot drie kalfjes die apart gelegd worden. De kalfjes liggen verstopt in het gras en gaan pas weg als de moeder komt. Ieder jaar komen zo kalfjes om in de graslanden door maaimachines. Het mannetje heet een 'bok'.
  • Populatie in Nederland: Groot. Naar schatting zo'n 100.000
  • Verspreiding: In grote delen van Nederland en eigenlijk in vrijwel heel Europa. Ondermeer in Overijssel, Gelderland, Friesland, Drenthe
  • Signalement: Roodgeel tot bruin. 95-140 cm van kop tot romp. Kleiner dan herten. Bokken hebben een klein gewei dat ze tussen oktober en januari afwerpen. De geit heeft in de winter een wit haartoefje tussen de achterpoten
  • Bijzonderheden: Reeën hebben maar één eisprong per jaar en hebben een uitgestelde draagtijd. Na het bronsten in de zomer staat de ontwikkeling van de embryo stil tot oktober zodat de kalfjes in mei of juni ter wereld komen

Dassen spotten in Nederland

4. De das

Meles meles

De das is een marterachtig roofdier en is met een lengte van zo'm 65-80 cm het grootste landroofdier in Nederland. Een das weegt gemiddeld twaalf kilo en kan tot 15 jaar oud worden. Een familie leeft samen in een burcht. In de winter houden de dassen rust en zijn ze vooral in hun burcht. In februari werpen ze hun jongen.
Omdat de das zich zich maar weinig laat zien, denken sommige mensen dat het een nachtdier is. Waarschijnlijker is het dat het roofdier gewoon schuw is. Bij rustige burchten zijn de dieren namelijk ook met daglicht aan het scharrelen. Soms kun je een das zien lopen in de avondschemer op weide of bospad.
  • Voedsel: Alles eters, variërend van planten en fruit tot muizen en regenwormen
  • Populatie in Nederland: Ca. 4000
  • Verspreiding: Veluwe en Limburg, maar ook Friesland, Drenthe en Overijssel.
  • Leefgebied: Bos en akker- en weidelandschap
  • Signalement: Donkergrijs met een grote witte kop met zwarte banden
  • Grootste vijand: Het verkeer. Door de vele wegen is het leefgebied zodanig verkleint dat dassen regelmatig in de schemering worden aangereden.
  • Meer informatie: Das & Boom

Vossen spotten in Nederland

5. De vos

Vulpes vulpes

Gemeten van staart tot kop wordt de vos ongeveer 60 to 85 cm lang. Het dier is ongeveer 35 tot 40 cm hoog en weegt gemiddeld zo'n 6 kilo. Vossen houden van beschutting. Je kan ze dan ook tegenkomen in bosrijke gebieden en bij houtwallen.
  • Voedsel: Muizen, vogels, konijnen maar ook insecten en fruit.
  • Verspreiding: Zuiden en oosten van Nederland en in het duingebied van Noord-Holland.
  • Signalement: Rode / oranje vacht. Dikke staart met witte punt. Spitse oren.
  • Bijzonderheden: Het mannetje heet rekel en een vrouwtje heet een moervos. Vooral in de schemering en 's nachts. Soms ook overdag.
Vossen spotten

Vossen spotten

Vechtende vossen spotten
Vechtende vossen

De runner-up: de Oehoe

Bubo bubo

De oehoe is de grootste uilensoort ter wereld en is ons grootste roofdier in de lucht. Vrouwtjes zijn zo'n 70 cm lang en wegen maximaal 3,3 kilo. Mannetjes zijn kleiner, wegen ca. 2,7 kilo en zijn ongeveer 60 cm. De spanwijdte van een oehoe is 160–188 cm.
  • Verspreiding: De oehoe is terug van weggeweest. In Nederland zijn zo'n 20 broedende paartjes. Oehoes hebben een voorkeur voor rotsen en steengroeven. Bijvoorbeeld bij Winterswijk en de ENCI groeve bij Maastricht.
  • Signalement: Grote oranje ogen. mooie lange oorpluimen en een grote kop. Het verenkleed van de oehoe is bruin met verticale zwarte strepen. De vogel heeft zijn naam te danken aan zijn "oehoe" roepgeluid.
  • Bijzonderheden : Indrukwekkende klauwen dankzij de drie centimes lange nagels. Maximale leeftijd is 75 jaar.

Adres en bezoekers informatie

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

(Tekst gaat hieronder verder)
Leukste uitstapjes Nederland
Overzicht alle dierentuinen Nederland
Leukste steden Nederland
Vakantie Waddeneilanden
Dutch deserts - Top 10 Stuifzandgebieden Nederland
Friesland kwis
Leuke dagtochtjes
(Tekst gaat hieronder verder)

Wilde dieren die de Big Five lijst (net) niet haalden

De Wolf

De veelbesproken wolf dook op 7 maart 2015 opeens op in Nederland. Het dier werd voor het eerst gespot in Noord-Sleen in Drenthe en maakte via Groningen een tocht terug naar Duitsland. Een wolf kan in een dag tijd wel 70 kilometer afleggen. De wolf heeft een beschermde status. Dit betekent dat er niet op de Canis lupus gejaagd mag worden.

In 2013 werd al eens een dode wolf gevonden in Flevoland, maar deze bleek niet zelf naar Nederland te zijn gekomen. Na onderzoek bleek dat het dier op de Karpaten was neergeschoten en in Luttelgeest langs de weg was gelegd.

Wallabies

Ja, je leest het goed! In de omgeving van het Friese Makkinga kun je zomaar wallabies in het wild tegen komen. Het gaat hier om ontsnapte dieren, die het hier zo goed doen dat ze zich gevestigd hebben. Omdat de populatie wallabies geen schade veroorzaakt, wordt er geen jacht op gemaakt.

De Bever

Willem en Ed, de gebroeders Bever uit de Fabeltjeskrant, zijn de bekendste bevers van Nederland en waren jarenlang ook de enige. In 1836 werd de laatste wilde bever in ons land door een jager afgemaakt. 152 jaar later wordt de bever opnieuw geïntroduceerd in Nederland. Enkele bevers, afkomstig uit Polen, worden uitgezet in de Biesbosch (1988) en later ook in natuurgebied Gelderse poort (1994). De kans om ze in het echt tegen te komen is miniem want het zijn nachtdieren. Sporen, zoals doorgeknaagde stammen, zijn wel volop te vinden.

De Schotse Hooglander en de IJslandse Pony

Om vergrassing van de heide tegen te gaan worden op verschillende plaatsen Schotse hooglanders en IJslandse pony's ingezet. In de zomer worden de dieren soms bijgestaan door schapen om de heide te ontdoen van gras.

De korenwolf

Deze zeer zeldzame veldhamster komt alleen nog in Zuid-Limburg voor en wordt met uitsterven bedreigd. Hoewel het diertje vrij klein is, was haar media aandacht enorm!

De zeehond - Phoca vitulina

De zeehond is een dier van formaat en op het Wad heb je een reële kans om deze mooie dieren te zien. Met bovenstaande lijst hebben we ons gericht op landdieren en hoewel de zeehond graag op een drooggevallen zandplaat in het zonnetje ligt, is het een waterdier en heeft het daarom de 'Big Five' lijst niet gehaald.
Overnachten
Damhert
Damhert

Herten jargon

Speciale herten woorden

Het najaar is een mooi moment om herten te spotten in de bossen. Vooral bij zonsopgang of tegen het vallen van de avond maak je kans. Wist je dat er een heus herten jargon bestaat?

beslaan het dekken van de hinde
boonsel uitwerpselen
burlen brullend geluid om indruk te maken
flemen het van achteren besnuffelen van de hinde door een mannetje
fourageren het regelmatig zoeken en vinden van eten
hinde vrouwtje
hert mannetje
kalf pas geboren hert
laveien eten
lopers poten
penseel penis
rillen schuw
rozenstam de knobbels waarop bij het mannetje ieder jaar het gewei groeit
spitsers Jonge herten hebben stokjes (spitsen) ipv een gewei met zijtakken
uittreden uit dekking komen
zekeren de omgeving controleren op onraad
zweet bloed

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2018
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE