Kwade Hoek

 • De slufter van Kwade Hoek

  De slufter van Kwade Hoek

  Goedereede

 • Het strand van Kwade Hoek met in de verte de Tweede Maasvlakte

  Het strand van Kwade Hoek met in de verte de Tweede Maasvlakte

  Goedereede

Buitendijks wandelen in de Duinen van Goeree

Goedereede - Buitendijks wandelen spreekt tot de verbeelding. Het klinkt lekker avontuurlijk en dat is het soms ook. De Kwade Hoek op Goede-Overflakkee is, sinds de Deltawerken, een van de weinige buitendijkse natuurgebieden in Zuidwest-Nederland. Vooral in de herfst en winter kan het er lekker woest zijn. Waterdichte schoenen waren tijdens onze wandeling niet genoeg. Oké, we gingen in de Kwade Hoek wandelen tijdens een heuse voorjaarsstorm en hadden de keuze tussen omkeren (nee dus), een stuk op blote voeten (nogal koud) of zompige wandelschoenen (dat dus). De Kwade Hoek is een afwisselend natuurgebied door afwisselend zout, brak en zoete water. Maar neem dus wel laarzen mee!

Schorren

Een schor is een buitendijks gebied langs de zeekust. Alleen bij zeer hoge vloed komt het gebied onder water te staan. De Kwade Hoek is in dit deel van Nederland een van de weinige gebieden waar de zee en wind nog vrij spel hebben. Via de slufter en bij hoog water kan het water het gebied binnendringen. waardoor de wandelpaden behoorlijk nat kunnen zijn.

In de zomer wordt de Kwade Hoek begraast door koeien. In de winter zijn het vooral duizenden ganzen. Omdat de Kwade Hoek buitendijks ligt, kom je hier veel zoutminnende planten tegen waaronder zeekraal en zeeaster.

Kwaaien hoek

’Kwaaien hoek’ zoals het hier vroeger heette, wordt nu als 'Kwade Hoek' geschreven. De naam verwijst naar de verraderlijke stroming en zandbanken waarop menig schip hier in de geschiedenis is vergaan.

Kwade Hoek weetjes

 • Vogels
  Op de schorren en slikken aan de noordoost kant van de Kwade Hoek leven vogelsoorten als de grutto, kluut en tureluur. Bij de poelen in het gebied kun je reigers en lepelaars vinden
 • Grotere dieren
  Voor de kust bij Kwade Hoek zwemmen geregeld bruinvissen en zeehonden. In de duinen komen reeën voor
 • Bunkervallei
  Het brede pad door de Bunkervallei is aangelegd in de Tweede Wereldoorlog. Voor de aanvoer van bouwmaterialen voor de bunkers liep er een spoorlijntje door het gebied

Foto's Kwade Hoek

Zonder laarzen kom je niet ver
Zonder laarzen kom je niet ver
Laat geen afval achter en vindt je troep op het strand? Neem het dan mee!
Laat geen afval achter en vindt je troep op het strand? Neem het dan mee!
Wandelen in de Kwade Hoek. De kranen in de verte zijn van de Tweede Maasvlakte van Rotterdam
Wandelen in de Kwade Hoek. De kranen in de verte zijn van de Tweede Maasvlakte van Rotterdam
Het strand van Kwade Hoek met in de verte de Tweede Maasvlakte
Het strand van Kwade Hoek met in de verte de Tweede Maasvlakte

Wat zeggen de bezoekers?

Adres en bezoekers informatie

Kwade Hoek

Adres: Oostdijkseweg 100
Postcode en plaats: 3252 LM  Goedereede
Provincie: Zuid-Holland

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 2 uur.
De parkeerplaats Kwade Hoek (bovenstaand adres) heeft een beperkte capaciteit. Op drukkere dagen kun je eventueel ook parkeren en je wandeling starten vanuit de Buitenhaven Stellendam of vanaf de Vrijheidsweg in Ouddorp.

Let op: Het strand van de Kwade Hoek is van 15 maart tot 15 augustus afgesloten in verband met het broedseizoen. Honden zijn in de Kwade Hoek niet welkom.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Gebruik dan de zoek functie op deze site.

Zonsopkomst:
Zonsondergang:
Laatste kwartier:
06:11
21:29
Laatste kwartier