Laagste punt van Nederland

Het laagste punt van Nederland in Nieuwerkerk aan den IJssel. De voet van het monument komt exact overeen met het niveau van het laagste punt
Het laagste punt van Nederland in Nieuwerkerk aan den IJssel. De voet van het monument komt exact overeen met het niveau van het laagste punt

En het diepste punt op 1085 meter

Nieuwerkerk aan den IJssel - Dat een flink deel van Nederland onder de zeespiegel ligt weten we allemaal. Maar hoeveel meter onder de zeespiegel leven we eigenlijk? Vaak wordt gedacht dat de Prins Alexanderpolder bij Rotterdam heet laagste punt is, maar is dat ook zo? En naast een laagste punt blijken we ook nog eens een verrassend diepste punt te hebben!

Het monument van het laagste punt
Monument laagste punt van Nederland

Het LAAGSTE punt van Nederland

Na onderzoek door Rijkswaterstaat in 1995 is vast komen te staan dat de Zuiderplaspolder in Nieuwerkerk aan den IJssel het laagste punt van Nederland is. Het laagste punt ligt op 6,74 meter beneden N.A.P.

Het DIEPSTE punt van Nederland

Naast het laagste punt heeft Nederland ook een diepste punt. Helaas is deze plek al jaren afgesloten. Maar in de voormalige Staatsmijn Hendrik in Limburg bij Brunssum kun je afdalen tot een diepte van maar liefst 1058 meter.
Wat is het zeeniveau
Foto rechts: Op verschillende plaaten langs de snelweg kom je borden tegen die aangeven of je onder of boven zeeniveau bent

Het laagste punt op aarde

Hoe diep kun je gaan?

Allemaal goed en wel, maar hoe verhoudt het laagste punt van Nederland zich met het laagste punt ter wereld? Een eenduidig antwoord hierop is niet helemaal te geven, want er zijn een aantal dieptepunten mogelijk:

Bentley Subglacial Trench - Het laagste punt op land is de Bentley Subglacial Trench, een diepe geul op Antartica die maar liefst 2555 meter onder het zeeniveau ligt. Wel ligt er een dikke laag ijs in de geul, waardoor de geul alweer een stuk minder diep oogt.

Kust bij de Dode Zee - Volgens Jordanië ligt het diepste puntje ter wereld in hun land. De kust bij de Dode Zee ligt maar liefst 400 meter onder zeeniveau.

Challenger Deep - De allerdiepste plek op aarde ligt onder water. Challenger Deep, de geul tussen Japan en Indonesië, is maar liefst 10.923 meter diep.


Beoordeling door bezoekers

Nu beoordelen +Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.Adres en bezoekers informatie:

Adres: Parallelweg Zuid 215
Postcode en plaats: 2914 LE  Nieuwerkerk aan den IJssel
Kaart met locatie +
Overige informatie: Het laagste punt ligt op 51° 59' 13" noorder­breedte en 4° 38' 9" oosterlengte.
Het monument ligt op een industrieterrein in Nieuwerkerk aan de IJssel langs de A20 en is via de Parallelweg bereikbaar.
Reacties

Hoe beviel je uitstapje aan 'Laagste punt van Nederland'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig.

comments powered by Disqus

Laagste punt van Nederland

Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.