Wat is het Laagste punt van Nederland?

 • Het laagste punt van Nederland in Nieuwerkerk aan den IJssel. De voet van het monument komt exact overeen met het niveau van het laagste punt

  Het laagste punt van Nederland in Nieuwerkerk aan den IJssel. De voet van het monument komt exact overeen met het niveau van het laagste punt

  Nieuwerkerk aan den IJssel

 • Wat is hier het zeeniveau?

  Wat is hier het zeeniveau?

  Nieuwerkerk aan den IJssel

En wat is het diepste punt op 1085 meter?

Nieuwerkerk aan den IJssel - Dat een flink deel van Nederland onder de zeespiegel ligt weten we allemaal. Maar hoeveel meter onder de zeespiegel leven we eigenlijk? Vaak wordt gedacht dat de Prins Alexanderpolder bij Rotterdam heet laagste punt is, maar is dat ook zo? En naast een laagste punt blijken we ook nog eens een verrassend diepste punt te hebben!

Het monument van het laagste punt
Monument laagste punt van Nederland

Het LAAGSTE punt van Nederland

Na onderzoek door Rijkswaterstaat in 1995 is vast komen te staan dat de Zuiderplaspolder in Nieuwerkerk aan den IJssel het laagste punt van Nederland is. Het laagste punt ligt op 6,74 meter beneden N.A.P.

Het DIEPSTE punt van Nederland

Naast het laagste punt heeft Nederland ook een diepste punt. Helaas is deze plek al jaren afgesloten. Maar in de voormalige Staatsmijn Hendrik in Limburg bij Brunssum kun je afdalen tot een diepte van maar liefst 1058 meter.

Het laagste punt op aarde

Hoe diep kun je gaan?

Allemaal goed en wel, maar hoe verhoudt het laagste punt van Nederland zich met het laagste punt ter wereld? Een eenduidig antwoord hierop is niet helemaal te geven, want er zijn een aantal dieptepunten mogelijk. Oordeel zelf:

De diepste plekken ter wereld:

 • -120 Diepste fundering - De fundering van de Petronas Towers in Maleisië, een van de hoogste gebouwen ter wereld, is 120 meter diep.
 • -240,8 Diepste spoortunnel - 240,8 meter diep is de Seikan tunnel in Japan.
 • -400 Kust bij de Dode Zee - Volgens Jordanië ligt het diepste puntje ter wereld in hun land. De kust bij de Dode Zee ligt maar liefst 400 meter onder zeeniveau.
 • -1.200 Diepste open groeve -De diepste open grove is de Bingham Canyon mijn in de Verenigde Staten. Deze is 1.200 meter diep.
 • -1.619,7 Diepste meer - Het Bajkalmeer in Rusland is met 1.619,7 meter het diepste meer ter wereld.
 • -2.197 Diepste grot - De Krubera grot in Abchazië is met 2.197 meter de diepste grot ter wereld..
 • -2.555 Bentley Subglacial Trench - Het laagste punt op land is de Bentley Subglacial Trench, een diepe geul op Antartica die maar liefst 2.555 meter onder het zeeniveau ligt. Wel ligt er een dikke laag ijs in de geul, waardoor de geul alweer een stuk minder diep oogt.
 • -3.534,5 Diepste canyon - De Cotahuasi canyon in Peru is met 3534,5 meter de diepste canyon van de wereld.
 • -3.900 Diepste mijn - Met 3900 meter is de TauTona Goudmijn in Zuid-Afrika de diepste ter wereld.
 • -10.923 Challenger Deep - Een van de allerdiepste plekken op aarde ligt onder water. Challenger Deep, de geul tussen Japan en Indonesië in de Marianentrog in de Grote Oceaan, is maar liefst 10.923 meter diep.
 • -12.070 Diepste gat - Bij Moermansk in Rusland ligt het Boorgat van Kola. Met 12.070 meter het diepste gat ooit door mensen gemaakt. Op het Kola schiereiland, tegen de Noorse grens, boorden de Russen tussen 1970 tot 1994 dit enorme gat om de aarde van binnen te onderzoeken.
 • -12.345 Diepste oliebron - Oliebron Sachalin-I is de diepste oliebron van de wereld. Dit superdiepe punt ligt op 12.345 meter diepte.

Wat zeggen de bezoekers?


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Wat is het Laagste punt van Nederland?

Adres: Parallelweg Zuid 215
Postcode en plaats: 2914 LE  Nieuwerkerk aan den IJssel
Provincie: Zuid-Holland

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 0,25 uur.
Het laagste punt ligt op 51° 59' 13" noorder­breedte en 4° 38' 9" oosterlengte.
Het monument ligt op een industrieterrein in Nieuwerkerk aan de IJssel langs de A20 en is via de Parallelweg bereikbaar.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Gebruik dan de zoek functie op deze site.

Zonsopkomst:
Zonsondergang:
Laatste kwartier:
06:06
21:28
Laatste kwartier