Molens van Kinderdijk

Kinderdijk

Werelderfgoed in de Alblasserwaard

Kinderdijk - Naast de grachten van Amsterdam, de bollenvelden en de kaasmarkt, zijn de molens van Kinderdijk een verplichte stop voor iedere toerist die niet meer dan 24 uur heeft om Nederland te bekijken. Wil je ons land ook eens door de ogen van een toerist bekijken of wil je gewoon meer weten over het rijke Nederlands erfgoed (de geschiedenis gaat hier eeuwen terug), dan is Kinderdijk een regelrechte aanrader.

Veengebied Alblasserwaard

Al sinds de 11e eeuw wordt het veengebied van de Alblasserwaard gecultiveerd. Om het water weg te krijgen, werden duizenden sloten gegraven en dijken aangelegd. Sinds de middeleeuwen wordt ook windkracht ingezet om de waterstand op peil te houden. Omdat de veenbodem inklinkt, moet continu gemalen worden om droge voeten te kunnen houden.

De molens van Kinderdijk
De molens van Kinderdijk
De beroemde molens van het Zuid Hollandse Kinderdijk

De 19 molens van Kinderdijk

De 19 molens bij Kinderdijk stammen uit de eerste helft van de 18e eeuw. Door de windkracht om te zetten in een beweging die schoepen laat draaien en een ingenieus stelsel van een lage en hoge boezem kan het water worden weggepompt in de rivier de Lek.

Hoewel er begin 1900 stoom- en elektrische gemalen werden ingezet om het water weg te pompen, staan er nog steeds 19 volledig werkende windmolens bij Kinderdijk. Toen er in de Tweede Wereldoorlog geen brandstof meer was voor het gemaal, werden de molens weer volop ingezet. En als het zou moeten zouden de originele molens zo weer ingezet kunnen worden. Kinderdijk is hét symbool van de Nederlandse strijd tegen het water.

De molens van Kinderdijk behoren sinds 1997 tot het Werelderfgoed. Eén minpuntje: jammer dat de horizon niet beschermd is want de flats en industrie in de verte passen niet in dit fraaie authentieke Hollandse plaatje.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Nederwaard 1
Postcode en plaats: 2961 AS  Kinderdijk

Kinderdijk ligt aan de rivier de Lek, bij Alblasserdam, ten noorden van Dordrecht. Vanaf de Lek-dijk heb je een goed uitzicht over de polder en de molens.
Adres bezoekersmolen: Nederwaard 1, Kinderdijk.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Molens van Kinderdijk - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
0%
Bewolkt:
100%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
0%
Najaar:
50%
Winter:
50%
Met wie? Samen
50%
Met kleine kinderen
50%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar
Hoe beviel je uitstapje aan 'Molens van Kinderdijk'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Molens van Kinderdijk


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE