Molens van Kinderdijk
De windmolens van Kinderdijk
Kinderdijk
Werelderfgoed in de Alblasserwaard
Kinderdijk - Naast de grachten van Amsterdam, de bollenvelden en de kaasmarkt, zijn de molens van Kinderdijk een verplichte stop voor iedere toerist die niet meer dan 24 uur heeft om Nederland te bekijken. Wil je ons land ook eens door de ogen van een toerist bekijken of wil je gewoon meer weten over het rijke Nederlands erfgoed (de geschiedenis gaat hier eeuwen terug), dan is Kinderdijk een regelrechte aanrader. Want ondanks de toeristen is Kinderdijk echt een bezoek waard.
Veengebied Alblasserwaard
Al sinds de 11e eeuw wordt het veengebied van de Alblasserwaard gecultiveerd. Om het water weg te krijgen, werden duizenden sloten gegraven en dijken aangelegd. Sinds de middeleeuwen wordt ook windkracht ingezet om de waterstand op peil te houden. Omdat de veenbodem inklinkt, moet continu gemalen worden om droge voeten te kunnen houden.De 19 molens van Kinderdijk
De 19 molens bij Kinderdijk stammen uit de eerste helft van de 18e eeuw. Door de windkracht om te zetten in een beweging die schoepen laat draaien en een ingenieus stelsel van een lage en hoge boezem kan het water worden weggepompt in de rivier de Lek.Hoewel er begin 1900 stoom- en elektrische gemalen werden ingezet om het water weg te pompen, staan er nog steeds 19 volledig werkende windmolens bij Kinderdijk. Toen er in de Tweede Wereldoorlog geen brandstof meer was voor het gemaal, werden de molens weer volop ingezet. En als het zou moeten zouden de originele molens zo weer ingezet kunnen worden. Kinderdijk is het symbool van de Nederlandse strijd tegen het water.
De molens van Kinderdijk behoren sinds 1997 tot het Werelderfgoed. Een minpuntje: jammer dat de horizon niet beschermd is want de flats en industrie in de verte passen niet in dit fraaie authentieke Hollandse plaatje.
Wat zegt Nederland?
Gemiddeld 4 sterren
Op basis van 2 stemmen