Molens van Kinderdijk

De windmolens van Kinderdijk

De windmolens van Kinderdijk

Kinderdijk

Werelderfgoed in de Alblasserwaard

Kinderdijk - Naast de grachten van Amsterdam, de bollenvelden en de kaasmarkt, zijn de molens van Kinderdijk een verplichte stop voor iedere toerist die niet meer dan 24 uur heeft om Nederland te bekijken. Wil je ons land ook eens door de ogen van een toerist bekijken of wil je gewoon meer weten over het rijke Nederlands erfgoed (de geschiedenis gaat hier eeuwen terug), dan is Kinderdijk een regelrechte aanrader.

Veengebied Alblasserwaard

Al sinds de 11e eeuw wordt het veengebied van de Alblasserwaard gecultiveerd. Om het water weg te krijgen, werden duizenden sloten gegraven en dijken aangelegd. Sinds de middeleeuwen wordt ook windkracht ingezet om de waterstand op peil te houden. Omdat de veenbodem inklinkt, moet continu gemalen worden om droge voeten te kunnen houden.

De molens van Kinderdijk
De molens van Kinderdijk
De beroemde molens van het Zuid Hollandse Kinderdijk

De 19 molens van Kinderdijk

De 19 molens bij Kinderdijk stammen uit de eerste helft van de 18e eeuw. Door de windkracht om te zetten in een beweging die schoepen laat draaien en een ingenieus stelsel van een lage en hoge boezem kan het water worden weggepompt in de rivier de Lek.

Hoewel er begin 1900 stoom- en elektrische gemalen werden ingezet om het water weg te pompen, staan er nog steeds 19 volledig werkende windmolens bij Kinderdijk. Toen er in de Tweede Wereldoorlog geen brandstof meer was voor het gemaal, werden de molens weer volop ingezet. En als het zou moeten zouden de originele molens zo weer ingezet kunnen worden. Kinderdijk is hét symbool van de Nederlandse strijd tegen het water.

De molens van Kinderdijk behoren sinds 1997 tot het Werelderfgoed. Eén minpuntje: jammer dat de horizon niet beschermd is want de flats en industrie in de verte passen niet in dit fraaie authentieke Hollandse plaatje.

Foto's Molens van Kinderdijk

De molens van Kinderdijk vanaf de rivier de Lek. De molens liggen achter de dijk
De molens van Kinderdijk vanaf de rivier de Lek. De molens liggen achter de dijk

Wat zeggen de bezoekers?


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Molens van Kinderdijk

Adres: Nederwaard 1
Postcode en plaats: 2961 AS  Kinderdijk
Provincie: Zuid-Holland

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 2 uur.
Kinderdijk ligt aan de rivier de Lek, bij Alblasserdam, ten noorden van Dordrecht. Vanaf de Lek-dijk heb je een goed uitzicht over de polder en de molens.
Adres bezoekersmolen: Nederwaard 1, Kinderdijk.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 4 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Gebruik dan de zoek functie op deze site.

08:40
Zon op
16:26
Zon onder
Wassende halve maan
Wassende halve maan

Kinderdijk uitstapjes in de buurt

Leuke overnachtingen Kinderdijk

hotspotholland.nl

Leuke uitstapjes Nederland