Kabouter met plug

 • Kabouter Buttplug

  Kabouter Buttplug

  Rotterdam

Óf Santa Claus met gestileerde kerstboom?

Rotterdam - Eén blik op Santa Claus en je weet waarom zijn standbeeld in Rotterdam controversieel is. Deze enorme kabouter staat namelijk nogal dubbelzinnig bekend, vooral vanwege de karakteristieke vorm van de dubieuze kerstboom die bij sommige mensen alternatieve associaties oproept.

Paul McCarthy

De Rotterdamse gemeente kocht het werk van kunstenaar Paul McCarthy (niet te verwarren met de ex-Beatles zanger Paul McCartney) in 2001. Maar toen de reuzenkabouter klaar was, wilde ze er meteen weer vanaf.

Eendrachtsplein

Uiteindelijk belande het beeld op het Eendrachtsplein. Volgens de kunstenaar houdt Santa Claus een gestileerde kerstboom in zijn hand en is het beeld een aanklacht tegen de consumptie en seksgerichte samenleving.

Opnieuw in opspraak

In 2014 kwam McCarthy met een soortgelijk kunstwerk opnieuw in opspraak, maar nu in Parijs. Een 24 meter grote opblaasbare boom vertoonde opnieuw grote gelijkenis met een enorme plug voor van onderen.

5 andere bijzondere standbeelden Rotterdam

 • 1
  Desiderius Erasmus
  De grote filosoof werd in 1466 in Rotterdam geboren. Zijn bronzen standbeeld werd in 1622 neergezet. Hiermee is het standbeeld van Erasmus het oudste van ons land.
  Grote Kerkplein 1
 • 2
  Fikkie
  De drol die voor het beeld ligt is niet van deze viervoeter, maar is later toegevoegd in het kader van 'Rotterdam Schoon'.
  Oude Binnenweg 122
 • 3
  The Guard
  Deze Transformer kijkt vanaf een 3 meter hoge komeetsplinter neer op het skatepark. De robot kwam er dankzij een handtekeningenactie van de plaatselijke skaters.
  Skatepark Westblaak 107
 • 4
  Reus van Rotterdam
  Rigardus Rijnhout (1922-1958) had als bijnaam de 'Reus van Rotterdam'. Met zijn lengte van 2.32 meter was hij een van de grootste Nederlanders ooit. Het beeld uit 2011 is op ware grote en staat in de buurt van zijn vroegere huis.
  Wijkpark Oude Westen
 • 5
  Cascade. Bijnaam: De Druiper
  Het 8 meter hoge beeld bestaat uit een toren van 18 olievaten. Ze worden onderling verbonden door 20 mensfiguren die samen als stroperige olie uit de vaten druipt.
  Churchillplein

Wat zeggen de bezoekers?

 • Kom hier dagelijks langs en zie nooit ophef. Een Rotterdammer jaag je nou eenmaal niet op de kast. Discussie zal wel weer door de hoge heren in de krant gevoerd zijn!


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Kabouter met plug

Adres: Eendrachtsplein 4
Postcode en plaats: 3012 LA  Rotterdam
Provincie: Zuid-Holland

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 0,1 uur.
Het beeld staat in de openbare ruimte

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Gebruik dan de zoek functie op deze site.

Zonsopkomst:
Zonsondergang:
Laatste kwartier:
06:09
21:27
Laatste kwartier