Nijmegen: oudste stad van Nederland

Winkelen in het centrum van Nijmegen

Maar wat is er van over? En is het gezellig aan de Waal?

Nijmegen - "Is dit het?!" Enigzins teleurgesteld stappen we in Nijmegen uit de trein. Ulpia Noviomagus Batavorum bestond al in de Romeinse tijd en stiekem hoopten we op een stad vol historie. Een interessante geschiedenis heeft Nijmegen zeker, maar door het vergissingsbombardement en Operatie Market Garden in 1944 is de historische binnenstad grotendeels verloren gegaan. Gelukkig wordt onze indruk van Nijmegen, Nimwegen, Havana aan de Waal (vanwege het immer linkse bestuur) snel beter als we na een korte wandeling de gezellige binnenstad inlopen. Onze stedentrip is begonnen!

Nijmegen De Grote Markt
De sfeervolle Grote Markt in Nijmegen

Nijmegen centrum

Grote Markt

Dankzij de vele winkeltjes, verrassende straatjes en leuke pleintjes met terrasjes is het centrum - in tegenstelling tot de stationsbuurt - wél gezellig. Als vanzelf wordt je naar de Grote Markt geleid.
Aan het hoogteverschil in de dwarsstraten richting de Waal kun je goed zien dat Nijmegen op een stuwwal is gebouwd. Voor de oorlog kende de stad nog veel meer hoogteverschillen, maar de meeste daarvan zijn vereffend met het puin van de verwoestingen aan het einde van WOII.

Oudste winkelstraat Nederland

Door de eeuwen heen is de naam van de straat flink veranderd, maar wat nu de Lange Hezelstraat heet, is de oudste winkelstraat van Nederland. In de straat met haar middeleeuwse gevels is het nog steeds goed winkelen. De 'skyline' van Nijmgen herken je aan de Sint Stevenskerk, waarvan de toren ver boven de stad uitsteekt. De kerk was oorspronkelijk katholiek. De sporen van die tijd zijn te zien in het opslaghok waar de originele versierselen bewaard zijn gebleven.

De Ringstraten

De Ringstraten is het gebied direct rondom het stadscentrum. Zoals gezegd is het eigenlijke stadscentrum in de oorlog kapot gegaan en staan er veel fantasieloze naoorlogse gebouwen, maar gelukkig is er ook veel ten goede opgeknapt.

Waalkade

De 'benedenstad', het lage deel van de stad aan de Waal, is in de jaren 80 grotendeels gesloopt en vervangen door fantasieloze nieuwbouw. Toch zie je dat de stad langzaam maar zeker de Waalkant weer aan het herontdekken is en moeite doet om dit deel van de stad een nieuw elan te geven.

Valkhof

Nijmegen Valkhof
De Valkhof in Nijmegen
Op de maquette in de kapel bij de Valkhof is te zien hoe groot deze burcht van Karel de Grote ooit was. De keizer had het strategisch gelegen kasteel laten bouwen op de plaats van een voormalig Romeins legerkamp. Helaas is alleen nog een kleine ruïne en een kapel overgebleven. Alleen het prachtige weidse uitzicht over de Waal heeft de eeuwen overleeft.
Het gelijknamige Museum Het Valkhof toont opgravingen uit de Romeinse tijd en is er een zaal met modernistische kunst en wisselende exposities. Tevens is er een vaste expositie over de Vrede van Nijmegen.

Bekende parken

Kronenburgerpark

Kronenburgerpark Nijmegen
Kronenburgerpark in Nijmegen
"De woorden die bij jou horen zijn goedkoper dan ik dacht" zong de Nijmeegse zanger Frank Boeijen over het Kronenburgerpark. Maar sinds een grote opknapbeurt in 2005 is het park een stuk aangenamer geworden. Opvallend zijn de resten van de middeleeuwse omwalling met de kruittoren en de grote stenen leeuw in het park.

De Goffert

Stadspark De Goffert is met 80 ha het grootste park van Nijmegen. Het werd als werkgelegenheidsproject tijdens de crisisjaren in de jaren 30 in de vorige eeuw aangelegd. In het park worden regelmatig grote evenementen gehouden zoals concerten of de kindervrijmarkt op Koninginnedag. Ook staat hier het NEC stadion.

Zevenheuvelenloop Nijmegen
De jaarlijkse Zevenheuvelenloop in Nijmegen

Bekende Nijmegenaren, evenementen en andere weetjes over de tiende stad van ons land

Frank Boeijen - De in Nijmegen geboren en getogen zanger scoorde in de jaren 80 vele hits waaronder Linda (1983), Zwart Wit (1984) en het hierboven genoemde Kronenburg park (1985).
Moeder van Karl Marx - De in Nijmegen geboren Henriette Presburg woonde tot haar huwelijk met advocaat Heinrich Marx in 1814 in een huis aan de Grotestraat. Karl werd 4 jaar later in het Duitse Trier geboren. Een plaquette in de Grotestraat in het centrum markeert het geboortehuis van de moeder van...
Havana aan de Waal - In de pers wordt Nijmegen ook wel eens Havana aan de Waal genoemd, dit vanwege het relatief hoge aantal links stemmers.
Mariken van Nimwegen - Die waerachtige ende seer wonderlycke historie van Mariken van Nieumeghen die meer dan seven jaren met den Duvel woonde ende verkeerde is een mirakelspel uit de 16e eeuw. Volgens het verhaal kun je altijd vergiffenis krijgen, hoe erg je zonde ook is, als je maar de biecht aflegt.
Nijmeegse Vierdaagse - De Vierdaagse is het grootste wandelevenementen van de wereld. Ieder jaar, op de derde dinsdag van juli, starten tienduizenden lopers voor 30, 40 of 50 kilometer wandelplezier.
Zevenheuvelenloop - De Zevenheuvelenloop is een jaarlijks hardloopevenement in november waarbij ruim 40.000 hardlopers 5, 10 of 15 kilometer een mooie heuvelachtige route rond Nijmegen lopen.

Adres en bezoekers informatie
Postcode en plaats: 6500  Nijmegen
Provincie: GelderlandNijmegen: oudste stad van Nederland - Beoordeling door bezoekers

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
100%
Bewolkt:
0%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
100%
Zomer:
0%
Najaar:
0%
Winter:
0%
Met wie? Samen
100%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Nijmegen: oudste stad van Nederland'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Nijmegen: oudste stad van Nederland

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Alleen hotspots in de nabije omgeving worden getoond. Gebruik het hoofdmenu om alle hotspots te zien.

Nijmegen uitstapjes omgeving
Dikste boom van Nederland
Afrika Museum
High tea in de Millinger Theetuin
Millingerwaard
Museum Arnhem
Arnhem stedentrip
Nederlands Watermuseum
Nederlands Wijnmuseum

Omgeving Nijmegen

De omgeving van Nijmegen staat bekend om haar afwisselende landschap. Kies je voor het water, wandel dan van de Ooijpolder naar de Millingerwaard. Ga je voor bos en buitenland, wandel dan via Groesbeek naar Kranenburg of ontdek de St. Jansberg, de Mookerheide en de Duivelsberg.

Railbiken

Vanaf Groesbeek, het wijndorp van Nederland, kun je met een draisine fietslorrie over het oude spoor naar het Duitse stadje Kranenburg fietsen.
Overnachten

Sunset March

'De Oversteek' is de nieuwe stadsbrug van Nijmegen. De brug ligt precies op de plaats waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen tijdens operatie Market Garden de Waal zijn overgestoken. Tijdens deze 'Waalcrossing' zijn 48 geallieerde militairen omgekomen.

Op de Oversteek staan 48 paren lichtmasten. Als bij een trage mars worden de lichten rond zonsondergang na elkaar aangestoken. Sinds 19 oktober 2014 loopt een veteraan als herinnering mee in het tempo van de lantaarns: de Sunset March.

Meelopen? sunsetmarch.nl

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE