Nijmegen: oudste stad van Nederland

 • Winkelen in het centrum van Nijmegen

  Winkelen in het centrum van Nijmegen

  Nijmegen

 • Nijmegen

  Nijmegen

  Nijmegen

 • Nijmegen

  Nijmegen

  Nijmegen

Maar wat is er van over? En is het gezellig aan de Waal?

Nijmegen - "Is dit het?!" Enigzins teleurgesteld stappen we in Nijmegen uit de trein. Ulpia Noviomagus Batavorum bestond al in de Romeinse tijd en stiekem hoopten we op een stad vol historie. Een interessante geschiedenis heeft Nijmegen zeker, maar door het vergissingsbombardement en Operatie Market Garden in 1944 is de historische binnenstad grotendeels verloren gegaan. Gelukkig wordt onze indruk van Nijmegen, Nimwegen, Havana aan de Waal (vanwege het immer linkse bestuur) snel beter als we na een korte wandeling de gezellige binnenstad inlopen. Onze stedentrip is begonnen!

Nijmegen De Grote Markt
De sfeervolle Grote Markt in Nijmegen

Nijmegen centrum

Grote Markt

Dankzij de vele winkeltjes, verrassende straatjes en leuke pleintjes met terrasjes is het centrum - in tegenstelling tot de stationsbuurt - wél gezellig. Als vanzelf wordt je naar de Grote Markt geleid.
Aan het hoogteverschil in de dwarsstraten richting de Waal kun je goed zien dat Nijmegen op een stuwwal is gebouwd. Voor de oorlog kende de stad nog veel meer hoogteverschillen, maar de meeste daarvan zijn vereffend met het puin van de verwoestingen aan het einde van WOII.

Oudste winkelstraat Nederland

Door de eeuwen heen is de naam van de straat flink veranderd, maar wat nu de Lange Hezelstraat heet, is de oudste winkelstraat van Nederland. In de straat met haar middeleeuwse gevels is het nog steeds goed winkelen. De 'skyline' van Nijmgen herken je aan de Sint Stevenskerk, waarvan de toren ver boven de stad uitsteekt. De kerk was oorspronkelijk katholiek. De sporen van die tijd zijn te zien in het opslaghok waar de originele versierselen bewaard zijn gebleven.

Via Gladiola

De Nijmeegse vierdaagse is het grootste wandelevenement van ons land en eindigt steevast in de Sint Annastraat. Op de laatste dag van de Vierdaagse wordt de staat omgedoopt tot de Via Gladiola.

De Ringstraten

De Ringstraten is het gebied direct rondom het stadscentrum. Zoals gezegd is het eigenlijke stadscentrum in de oorlog kapot gegaan en staan er veel fantasieloze naoorlogse gebouwen, maar gelukkig is er ook veel ten goede opgeknapt.

Waalkade

De 'benedenstad', het lage deel van de stad aan de Waal, is in de jaren 80 grotendeels gesloopt en vervangen door fantasieloze nieuwbouw. Toch zie je dat de stad langzaam maar zeker de Waalkant weer aan het herontdekken is en moeite doet om dit deel van de stad een nieuw elan te geven.

Valkhof

Nijmegen Valkhof
De Valkhof in Nijmegen
Op de maquette in de kapel bij de Valkhof is te zien hoe groot deze burcht van Karel de Grote ooit was. De keizer had het strategisch gelegen kasteel laten bouwen op de plaats van een voormalig Romeins legerkamp. Helaas is alleen nog een kleine ruïne en een kapel overgebleven. Alleen het prachtige weidse uitzicht over de Waal heeft de eeuwen overleeft.
Het gelijknamige Museum Het Valkhof toont opgravingen uit de Romeinse tijd en is er een zaal met modernistische kunst en wisselende exposities. Tevens is er een vaste expositie over de Vrede van Nijmegen.

Bekende parken

Kronenburgerpark

Kronenburgerpark Nijmegen
Kronenburgerpark in Nijmegen
"De woorden die bij jou horen zijn goedkoper dan ik dacht" zong de Nijmeegse zanger Frank Boeijen over het Kronenburgerpark. Maar sinds een grote opknapbeurt in 2005 is het park een stuk aangenamer geworden. Opvallend zijn de resten van de middeleeuwse omwalling met de kruittoren en de grote stenen leeuw in het park.

De Goffert

Stadspark De Goffert is met 80 ha het grootste park van Nijmegen. Het werd als werkgelegenheidsproject tijdens de crisisjaren in de jaren 30 in de vorige eeuw aangelegd. In het park worden regelmatig grote evenementen gehouden zoals concerten of de kindervrijmarkt op Koninginnedag. Ook staat hier het NEC stadion.

Zevenheuvelenloop Nijmegen
De jaarlijkse Zevenheuvelenloop in Nijmegen

Nijmegen weetjes, evenementen en bekende Nijmegenaren

 • Moeder van Karl Marx - De in Nijmegen geboren Henriette Presburg woonde tot haar huwelijk met advocaat Heinrich Marx in 1814 in een huis aan de Grotestraat. Karl werd 4 jaar later in het Duitse Trier geboren. Een plaquette in de Grotestraat in het centrum markeert het geboortehuis van de moeder van...
 • Havana aan de Waal - In de pers wordt Nijmegen ook wel eens Havana aan de Waal genoemd, dit vanwege het relatief hoge aantal links stemmers.
 • Mariken van Nimwegen - Die waerachtige ende seer wonderlycke historie van Mariken van Nieumeghen die meer dan seven jaren met den Duvel woonde ende verkeerde is een mirakelspel uit de 16e eeuw. Volgens het verhaal kun je altijd vergiffenis krijgen, hoe erg je zonde ook is, als je maar de biecht aflegt
 • Nijmeegse Vierdaagse - De Vierdaagse is het grootste wandelevenementen van de wereld. Ieder jaar, op de derde dinsdag van juli, starten tienduizenden lopers voor 30, 40 of 50 kilometer wandelplezier
 • Eddy van Halen - Beat it! Wie kent niet de gitaarsolo uit deze grote hit van Michael Jackson? Gitarist Eddy van Halen kwam vlak na zijn geboorte te wonen aan de Rozemarijnstraat 59 in Nijmegen. Later zou het gezin naar Amerika verhuizen
 • Frank Boeijen - De in Nijmegen geboren en getogen zanger scoorde in de jaren 80 vele hits waaronder Linda (1983), Zwart Wit (1984) en het hierboven genoemde Kronenburg park (1985)
 • Zevenheuvelenloop - De Zevenheuvelenloop is een jaarlijks hardloopevenement in november waarbij ruim 40.000 hardlopers 5, 10 of 15 kilometer een mooie heuvelachtige route rond Nijmegen lopen
 • 10. Nijmegen is de tiende stad van Nederland

Foto's Nijmegen: oudste stad van Nederland

Het huis van de moeder van Karl Marx
Het huis van de moeder van Karl Marx
Nijmegen
Nijmegen
Nijmegen
Nijmegen
Nijmegen
Nijmegen

Rijk van Nijmegen

De omgeving van Nijmegen staat bekend om haar afwisselende landschap. Kies je voor het water, wandel dan langs de Waal. Via wandelbrug de Ooypoort loop je zo vanuit de stad de natuur van de Ooijpolder in. Ook natuurgebied de Millingerwaard is de moeite waard. Ga je voor bos en buitenland, wandel dan via Groesbeek naar Kranenburg of ontdek de St. Jansberg, de Mookerheide en de Duivelsberg bij het naburige Berg en Dal.

Railbiken

Vanaf Groesbeek, het wijndorp van Nederland, kun je met een draisine fietslorrie over het oude spoor naar het Duitse stadje Kranenburg fietsen.

Wat zeggen de bezoekers?

 • Tweeduizend jaar geleden was Nijmegen een welvarende Romeinse stad. Terwijl het grootste deel van de lage landen nog in hutjes woonden, hadden de bewoners van Ulpia Noviomagus Batavorum al huizen met vloerverwarming en riool. In 1915 werd een Romeins masker van ijzer en verzilverd messing uit de Waal opgevist. Een reuzenversie van het masker werd in april 2020 op stadseiland Veur-Lent geplaatst: Met het zes meter grote beeld heeft Nijmegen haar Romeinse gezicht weer een beetje terug gekregen.


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Nijmegen: oudste stad van Nederland

Postcode en plaats: 6500  Nijmegen
Provincie: Gelderland

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 6 uur.


Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Gebruik dan de zoek functie op deze site.

Zonsopkomst:
Zonsondergang:
Laatste kwartier:
06:03
21:21
Laatste kwartier

Sunset March

'De Oversteek' is de nieuwe stadsbrug van Nijmegen. De brug ligt precies op de plaats waar op 20 september 1944 Amerikaanse militairen tijdens operatie Market Garden de Waal zijn overgestoken. Tijdens deze 'Waalcrossing' zijn 48 geallieerde militairen omgekomen.

Op de Oversteek staan 48 paren lichtmasten. Als bij een trage mars worden de lichten rond zonsondergang na elkaar aangestoken. Sinds 19 oktober 2014 loopt een veteraan als herinnering mee in het tempo van de lantaarns: de Sunset March.

Meelopen? sunsetmarch.nl