Dikste boom van Nederland

De Kabouterboom in het Kastanjedal bij Heerlijkheid Beek

Tussen Beek Ubbergen en Berg en Dal in Gelderland

Berg en Dal - Bomen op dieet bestaan niet. De dikste boom van Nederland heeft zo'n 4,5 eeuw nodig gehad om uit te groeien tot recordboom. De waargenomen omvang van de stam is afhankelijk van de meetmethode (waar meet je en ga je uit van de omtrek of juist de doorsnee op de dikste plaats) maar de Bomen Stichting houdt het op een omtrek 850 centimeter. Hoe je ook meet, dit is een absoluut record!

De Kabouterboom

Tamme kastanjes bij Nijmegen in Gelderland Deze recordboom, in de volksmond ook wel de kabouterboom genaamd, is een tamme kastanje (Castanea Sativa) en staat op landgoed Heerlijkheid Beek. Het landgoed ligt op een steile heuvelrand die is ontstaan in de voorlaatste ijstijd toen het schuivende ijs uit het hoge noorden hier tot stilstand kwam en een stuwwal vormde. Door het hoogteverschil was dit gebied al in de Romeinse tijd van strategisch belang. De Romeinen brachten de tamme kastanjes mee uit andere oorden en plantten ze hier aan. Sindsdien zijn de nakomelingen van die kastanjebomen hier overal in de omgeving te vinden.

Granaatinslag in de Kabouterboom

De kabouterboom is hol van binnen. Het sprookje gaat dat je met een liedje de kabouters uit de boom kunt lokken (vandaar de naam Kabouterboom). Een meer plausibele verklaring voor de holte in de boom is een granaatinslag tijdens de Tweede Wereldoorlog.

Heerlijkheid Beek

Het Kastanjedal ligt op landgoed Heerlijkheid Beek, een prachtig wandelgebied met flinke hoogteverschillen en mooie vergezichten.


Dikste boom van Nederland - Beoordeling door bezoekers

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
100%
Bewolkt:
0%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
0%
Najaar:
100%
Winter:
0%
Met wie? Samen
0%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
100%
Geen health informatie beschikbaar

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Dikste boom van Nederland'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Dikste boom van Nederland

Adres: Oude Holleweg (in de buurt van)
Postcode en plaats: 6572 AA  Berg en Dal
Provincie: Gelderland

In het bos tussen Beek Ubbergen en Berg en Dal. Omgeving Nijmegen.
In het centrum van Beek bij het waterrad begint een pad dat naar het Kastanjedal leidt.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies