Noorderhaaks

De Razende Bol met links Texel en rechts Den Helder
De Razende Bol met links Texel en rechts Den Helder

aka De Razende Bol

Texel - Naast vijf bewoonde Waddeneilanden telt Nederland ook enkele onbewoonde eilanden en zandplaten waaronder Noorderhaaks, beter bekend als De Razende Bol.

Noorderhaaks, is een kale zandplaat ten westen van het Marsdiep bij Den Helder. Het is het eerste van de ruim 50 Waddeneilanden voor de kust van Nederland, Duitsland en Denemarken.

Noorderhaaks 'wandelt' langzaam richting Texel. Haar vorm verandert continu. De plaat kan zich wel 100 meter per jaar verplaatsen.
Het verhaal gaat dat op sommige dagen luchtspiegelingen te zien zijn. Een bezoek aan de Razende Bol is lastig vanwege de sterke stroming, maar niet verboden. Als je een eigen bootje hebt, mag je aan de zuidelijke punt van de plaat aan wal, zolang je de dieren maar niet verstoord. Het noordelijke deel is niet vrij toegankelijk.

Noorderhaaks is ongeveer 4,5 kmĀ² en is geliefd bij rustende zeehonden en als hoogwater vluchtplaats voor wadvogels. Gek genoeg wordt de plaat, net als andere delen van de Waddenzee, ook gebruik als militair oefenterrein.


Beoordeling door bezoekers

Nu beoordelen +Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.Adres en bezoekers informatie:

Postcode en plaats: Texel
Web: Razendebol.info
Kaart met locatie +
Overige informatie: Noorderhaaks is alleen met een eigen boot te bezoeken. Het eiland is ook te zien tijdens de overtocht van Den Helder naar Texel.
Reacties

Hoe beviel je uitstapje aan 'Noorderhaaks'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig.

comments powered by Disqus

Noorderhaaks

Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.