Noorderhaaks

De Razende Bol met links Texel en rechts Den Helder

aka De Razende Bol

Texel - Naast vijf bewoonde Waddeneilanden telt Nederland ook enkele onbewoonde eilanden en zandplaten waaronder Noorderhaaks, beter bekend als De Razende Bol.

Noorderhaaks, is een kale zandplaat ten westen van het Marsdiep bij Den Helder. Het is het eerste van de ruim 50 Waddeneilanden voor de kust van Nederland, Duitsland en Denemarken.

Noorderhaaks 'wandelt' langzaam richting Texel. Haar vorm verandert continu. De plaat kan zich wel 100 meter per jaar verplaatsen.
Het verhaal gaat dat op sommige dagen luchtspiegelingen te zien zijn. Een bezoek aan de Razende Bol is lastig vanwege de sterke stroming, maar niet verboden. Als je een eigen bootje hebt, mag je aan de zuidelijke punt van de plaat aan wal, zolang je de dieren maar niet verstoord. Het noordelijke deel is niet vrij toegankelijk.

Noorderhaaks is ongeveer 4,5 km² en is geliefd bij rustende zeehonden en als hoogwater vluchtplaats voor wadvogels. Gek genoeg wordt de plaat, net als andere delen van de Waddenzee, ook gebruik als militair oefenterrein.


Noorderhaaks - Beoordeling door bezoekers

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
0%
Bewolkt:
100%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
100%
Najaar:
0%
Winter:
0%
Met wie? Samen
0%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
100%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Noorderhaaks'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Noorderhaaks

Postcode en plaats: Texel
Provincie: Waddeneilanden

Web: Razendebol.info
Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 4 uur.
Noorderhaaks is alleen met een eigen boot te bezoeken. Het eiland is ook te zien tijdens de overtocht van Den Helder naar Texel.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.
Texel uitstapjes omgeving
Fort Kijkduin
Dorus Rijkers
Marinemuseum
Ecomare Texel
Texel vakantie
Van Blanckendaell Park
Nederlands Kremlin
Vlieland  Drenkelingenhuisje
Provincie overzicht uitstapjes

Bewoners Noorderhaaks

De grootste jagers van ons land, de gewone zeehond en de grijze zeehond, komen graag op Noorderhaaks en gebruiken de plaat om hun jongen groot te brengen. De gewone zeehond werpt haar jongen in de zomer. De grijze zeehond juist in de winter. Om de dieren rust te geven, is de noordzijde van De Razende Bol niet toegankelijk.
Andere bekende bewoners van de plaat zijn de bontbekplevier, de strandplevier en de dwergstern.
Overnachten
Vind een leuk hotel
Campinggids

Bultrug Johannes

De gestrande Johannes werd in december 2012 een nationale beroemdheid. Met veel moeite werd toen geprobeerd om de aangespoelde bultrug van Noorderhaaks terug in zee te krijgen. De reddingspogingen waren te vergeefs. Johannes overleed op de zandplaat.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies