Noorderhaaks

De Razende Bol met links Texel en rechts Den Helder

De Razende Bol met links Texel en rechts Den Helder

Texel

aka De Razende Bol

Texel - Naast vijf bewoonde Waddeneilanden telt Nederland ook enkele onbewoonde eilanden en zandplaten waaronder Noorderhaaks, beter bekend als De Razende Bol.

Allerheiligenvloed

Tot de Allerheiligenvloed was het Marsdiep een onbeduidend stroompje water en zat Texel nog vast aan wat nu Noord-Holland is. Maar door de allesverwoestende vloed van 1170 werd de kaart van Nederland onomkeerbaar veranderd. Door de storm was het binnenmeer Aelmere veranderd tot de brakke Zuiderzee en waren Texla en Wieron (Wieringen) eilanden geworden. Het Marsdiep was van een beekje in een zeegat getransformeerd.

Zandplaat

Ten westen van het Marsdiep bij Den Helder, ligt nu de kale zandplaat Noorderhaakt. Het is het eerste van de ruim 50 Waddeneilanden voor de kust van Nederland, Duitsland en Denemarken.

Noorderhaaks 'wandelt' langzaam richting Texel. Haar vorm verandert continu. De plaat kan zich wel 100 meter per jaar verplaatsen.
Het verhaal gaat dat op sommige dagen luchtspiegelingen te zien zijn. Een bezoek aan de Razende Bol is lastig vanwege de sterke stroming, maar niet verboden. Als je een eigen bootje hebt, mag je aan de zuidelijke punt van de plaat aan wal, zolang je de dieren maar niet verstoord. Het noordelijke deel is niet vrij toegankelijk.

Noorderhaaks is ongeveer 4,5 km2 en is geliefd bij rustende zeehonden en als hoogwater vluchtplaats voor wadvogels. Gek genoeg wordt de plaat, net als andere delen van het Waddenzee Werelderfgoed, ook gebruikt als militair oefenterrein.

Onrust

Als je op Noorderhaaks rondloopt heb je geen idee van de krachten die op en rond de zandplaat spelen. Zoals eerder gezegd verplaatst de Razende Bol zich voortdurend door zinkend zand en erosie. Uiteindelijk zou Noorderhaaks aan Texel kunnen vastgroeien, net zoals dat vorige eeuw ook gebeurde met de zandplaat Onrust.

Noorderhaaks foto's

Bewoners Noorderhaaks

De grootste jagers van ons land, de gewone zeehond en de grijze zeehond, komen graag op Noorderhaaks en gebruiken de plaat om hun jongen groot te brengen. De gewone zeehond werpt haar jongen in de zomer. De grijze zeehond juist in de winter. Om de dieren rust te geven, is de noordzijde van De Razende Bol niet toegankelijk.
Andere bekende bewoners van de plaat zijn de bontbekplevier, de strandplevier en de dwergstern.

Wat zeggen de bezoekers?


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Noorderhaaks

Postcode en plaats: Texel
Regio: Noordzee, Marsdiep
Provincie: Waddeneilanden
Web: Razendebol.info

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 4 uur.
Noorderhaaks is alleen met een eigen boot te bezoeken. Het eiland is ook te zien tijdens de overtocht van Den Helder naar Texel.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Kijk op de kaart of gebruik dan de zoek functie op deze site.


07:56

19:02

Wassende halve maan

Bultrug Johannes

De gestrande Johannes werd in december 2012 een nationale beroemdheid. Met veel moeite werd toen geprobeerd om de aangespoelde bultrug van Noorderhaaks terug in zee te krijgen. De reddingspogingen waren te vergeefs. Johannes overleed op de zandplaat.

Texel uitstapjes in de buurt

    Leuke overnachtingen Texel