Texel vakantie

De vuurtoren op het noordelijkste puntje van Texel. Hier heb je het mooiste uitzicht over het eiland en de Wadden

Ontdek het grootste Waddeneiland

Texel - Vakantie op Texel biedt volop afwisseling. Aan de ene kant van het eiland heb je de Noordzeekust met strand, bos en duinen. Aan de andere kant heb je de polders en de Waddenzee. Activiteiten zijn er volop. Parachutespringen en catamaranzeilen zijn populair, maar je kunt ook in één van de kleine dorpjes van het zonnetje genieten of relaxen op het strand.

Naar het strand

Uitwaaien op het eindeloze strand van Texel

Texel heeft maar liefst 30 km strand. De helft daarvan heeft een strandwacht en is daarom zeer geschikt voor gezinnen met kinderen. Populaire stranden zijn o.a. het mooie en brede Kogerstrand (Paal 20 & 21). Tevens zijn er verschillende campings en vakantieparken. Tel daarbij de snelle en korte oversteek en je hebt een prima bestemming voor een leuke strandvakantie in Nederland!

Ontdek de natuur

De Slufter / Lamsoor

Natuurgebied De Slufter op Texel
Natuurgebied De Slufter op Texel
Natuurgebied De Slufter is ontstaan bij een duindoorbraak in 1858. Het is een soort kwelder waar vroeger duinen waren. Door de in- en uitstroom van zout water groeien er planten als lamsoor en zeekraal. Je kunt er mooi wandelen.

De Hoge Berg

Met z'n 15 meter is de Hoge Berg een echte Nederlandse berg. De berg is ontstaan in de voorlaatste ijstijd en ligt tussen Oudeschild en Den Burg.

Plaatsen op Texel

Den Burg. De grootste plaats op Texel

Den Burg op Texel
De Oudheidkamer uit 1599 in Den Burg
Den Burg is de 'hoofdstad' van Texel. Hier zijn de meeste winkels en faciliteiten van het eiland. Ook is er iedere maandagochtend markt. Verder is er een bioscoop, een bibliotheek, een openluchtzwembad en zijn er verschillende restaurantjes en café's.

De Koog

De Koog op Texel
De Koog
De Koog is een typisch toeristenplaatsje met verschillende hotels, vakantieappartementen en een camping. Afgezien van wat winkeltjes, een supermarkt, een kartbaan, bars en wat restaurants is er niet zoveel te zien en te doen in De Koog. Wel is er een heerlijk strand en duingebied op loopafstand van het dorpje.

Oudeschild

Maritiem & Juttersmuseum in Oudeschild op Texel
Maritiem & Juttersmuseum in Oudeschild
Oudeschild is de thuishaven van de Texelse vissersvloot. De kotters vissen o.a. in de Noordzee op schol en tong en op garnalen in de Waddenzee. Lang geleden sloegen de V.O.C. schepen die op de Rede van Texel lagen in Oudeschild hun drinkwater in.
Sommige kotters bieden de mogelijkheid om mee te varen en een zeehonden excursie te doen.

't Horntje

Tot 1963 kwam de veerboot uit Den Helder aan in de haven van Oudeschild. Tegenwoordig is 't Horntje de aankomsthaven van de veerboot.
Andere plaatsen op Texel zijn Den Hoorn, De Waal, De Cocksdorp en Oosterend.

Ecomare

Op bezoek bij de zeehonden

Zeehond filmster Rob in Ecomare op Texel
Filmster Rob in Ecomare op Texel
Zeehondencentrum Pieterburen is de bekendste zeehonden opvang van ons land. Maar ook Ecomare op Texel vangt zieke zeehonden op. Ook gewonde en verzwakte vogels vinden in Ecomare onderdak. Het beste moment voor een bezoek is tijdens de voedertijd, wanneer de dieren het meest actief zijn.

Boottochtje naar Vlieland

Eilandhoppen: Veerdienst Texel - Vlieland

Bij Paal 33, bij het plaatsje De Cocksdorp, vertrekt in de zomermaanden vrijwel dagelijks een veerbootje naar de Vliehors op Vlieland. De passagiers kunnen hier rondwandelen of kunnen met de 'Vliehors Expres' naar het Posthuys rijden. Je kan zowel een enkele reis boeken of er een leuk uitstapje van maken. Met een beetje geluk zie je onderweg ook nog zeehonden.
Meer informatie: www.waddenveer.nl

Skuumkoppe

Texelse Bierbrouwerij en Proeflokaal

Skuumkoppe, Texels Wit of Goudkoppe zijn enkele bieren die in de Texelse Bierbrouwerij worden gemaakt. Tijdens een rondleiding van ca. 45 minuten leer je meer over het brouwen van bier. Na afloop kun je alles nog eens naproeven in het proeflokaal.
Meer informatie: Texelse Bierbrouwerij

Texel International Airport (EHTX)

Parachutespringen

Het vliegveldje van Texel wordt met name gebruikt door parachutespringers van Paracentrum Texel.
Meer informatie: Texels Airport

Vuurtoren Eierland

Het noordelijkste puntje van Texel

Van Texel naar Vlieland met de boot
Eierland was vroeger een deel van Vlieland. Door het "wandelen" van de eilanden is het stuk land in de 16de eeuw echter aan Texel vastgegroeid. De naam Eierland zou afkomstig zijn van het zoeken naar meeuweneieren die in bakkerijen in Amsterdam gebruikt werden. De geschiedenis van de vuurtoren Eierland gaat minder ver terug in de tijd. De toren werd in 1863 gebouwd, maar in de Tweede Wereldoorlog zwaar beschadigd door Duitse beschietingen. Na de oorlog is er een nieuwe mantel om de vuurtoren gebouwd. In de vuurtoren kun je de kogelgaten nog zien zitten in de ruimte tussen de oude en nieuwe toren.
Foto: In de zomermaanden kun je bij de Cocksdorp met een bootje van Texel naar Vlieland oversteken.

Robbengat

Vanaf de vuurtoren heb je een mooi uitzicht over Texel en de zee. Het Robbengat bij de vuurtoren, het water tussen Texel en Vlieland, staat bekend vanwege haar verraderlijke stromingen. Onder het zand liggen dan ook talloze scheepswrakken.

Adres en bezoekers informatie
Postcode en plaats: Texel

De veerboot naar Texel Overtocht - Texel heeft de beste veerverbinding van alle Waddeneilanden. De Teso onderhoudt een geregelde veerdienst. De overtocht tussen Den Helder en Texel duurt ongeveer een half uur.
Auto mee? Auto's zijn toegestaan op Texel
Belangrijkste plaats op Texel - Den Burg is de hoofdplaats van Texel. Hier zijn de meeste winkels en faciliteiten te vinden
Inwoners - Texel heeft ca. 15.000 vaste bewoners. Daarnaast wonen er zo'n 16.000 schapen.
Afstanden - Het eiland is ca. 8 bij 20 km groot. Er zijn veel fiets- en wandelpaden op Texel.
Oppervlakte - De gemeente Texel is ca. 585,96 km² groot. Maar het grootste gedeelte daarvan is water. Het eiland zelf is ca. 170 km² groot.
Vuurtoren - De vuurtoren van Texel is te herkennen aan twee lichtflitsen voor iedere 10 seconden.

Evenementen Texel:
Op Texel vinden het gehele jaar door verschillende leuke evenementen plaats. Een greep uit het aanbod:
Ronde om Texel - Spectaculaire catamaran zeilwedstrijd rond het eiland (juni)
Ouwe Sunderklaas - Verkleedfeest waarbij kinderen ('s middags) en volwassenen ('s avonds) gemaskerd de straat op gaan om op vrolijke wijze zaken aan de kaak te stellen van het afgelopen jaar (12 december).
Wintermarkten - Diverse gezellige wintermarkten op verschillende locaties op Texel (december).
Nieuwjaarsduik - Een frisse duik in de Noordzee als start van het nieuwe jaar. 1 januari, op diverse locaties op Texel.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Texel vakantie


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

Texel uitstapjes omgeving
Ecomare Texel
Marinemuseum
Noorderhaaks
Dorus Rijkers
Drenkelingenhuisje
Fort Kijkduin
Vliehors Vlieland
Vlieland vakantie

De Razende Bol

Ook wel Noorderhaaks genoemd

De zandplaat Noorderhaaks ligt in de Noordzee, ten westen van het Marsdiep tussen Den Helder en Texel. De plaat staat alleen tijdens stormvloeden onderwater. De grijze zeehond is een geregelde bezoeker van de Razende Bol, net als defensie dat er soms oefeningen houdt. De zandplaat is tevens toegankelijk voor publiek - mits je een boot hebt natuurlijk.
Overnachten

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE