Droogmakerij de Beemster

Een knotwilg langs een van de kaarsrechte wegen in de Beemster

Werelderfgoed in Noord-Holland

Beemster - God schiep de aarde. De Hollanders schiepen Holland luidt een oud gezegde. In dit geval stonden de Hollanders onder leiding van ingenieur Leeghwater. Tussen 1608 en 1612 legden zij de Beemster droog. De Beemster is een mooi voorbeeld van een polder in een voormalige binnenzee. Kaarsrechte wegen, kanalen, boerderijen en buitenplaatsen. Alles is recht en hoekig. Alleen de dijken zijn rond.

Symetrie is Perfectie

In de tijd dat de Beemster werd aangelegd, stond symetrie gelijk aan perfectie. Uniek aan de Beemster is dat de polder geheel geordend is. Het landschap is volgens een vlakverdeling bedacht en aangelegd, met 'de perfecte polder' als resultaat. Het belangrijkste gereedschap voor de drooglegging is ongetwijfeld een liniaal geweest.

De Kuil

Aanvankelijk dacht men slechts 6 molens nodig te hebben om de Beemster leeg te pompen. Dit bleek een flinke misrekening. Uiteindelijk waren maar liefst 52 molens nodig om het 3 tot 4 meter diepe water weg te pompen. Op 19 mei 1612 was het dan zover. De polder was droog gepompd.
De droogmakerij wordt dankzij haar diepte ook wel 'de Kuil' genoemd.

Het drooggevallen land werd ingericht met rechte kavels, rechte wegen en rechte kanalen. De Beemster was een goede investering, want de verkoop van de grond bracht veel geld op. Rijke VOC kooplieden legden ruim vijftig buitenverblijven aan. Maar met de Franse overheersing kwam het verval. Door slechte economische omstandigheden werden de buitenplaatsen gesloopt en vervangen door boerderijen met akkers en weilanden. Aan het begin de van de 20e eeuw werden ook de molens vervangen door gemalen en verdwenen ze uit het landschap. Gelukkig zijn in de naastliggende Schermer nog steeds verschillende molens te zien.

Werelderfgoed

Rond het jaar 800 was het gebied ten noorden van Purmerend een groot veengebied. De Beemster was een klein riviertje dat door het gebied stroomde. In de Middeleeuwen werd door stormen steeds meer veengrond weggeslagen. De Zuiderzee drong steeds verder het gebied in. Zo ontstonden binnenzee├źn als De Beemster, Purmer, Schermer, Wormer en Zijpe. In 1300 bestond Noord-Holland grotendeels uit water!
Door het inpolderen kreeg Noord-Holland langzamerhand haar huidige vorm.

Vanwege haar opvallende ruimtelijke ordening staat Droogmakerij de Beemster sinds 1999 op de Unesco Werelderfgoed lijst.
De Beemster
De Beemster

Omgeving van de Beemster

Behalve de molens en de vergezichten in de Beemster polder zijn ook enkele plekken in de nabije omgeving de moeite van een bezoek waard. Zoals het dorpje De Rijp met haar 17e eeuwse huisjes of de molens van de nabijgelegen Schermer polder.

De Rijp

Aan de rand van de Beemster ligt het pittoreske plaatstje De Rijp.

Eilandpolder
Eilandpolder

Eilandpolder

De Eilandpolder was vroeger een veeneiland temidden van de binnenzee├źn De Schermer en De Beemster. Nu is het een natuurgebied met weide- en hooilanden gelegen tussen beide polders. In en om de Eilandpolder zijn diverse wandel-, fiets-, vaar- en schaatsroutes.

Molens rond de Schermer
Molens rond de Schermer

Molens rond de Schermer

Rond de Schermer polder vind je nog verschillende oude molens. Volg de weg over de dijk rond de polder en je komt ze vanzelf tegen. Aan de weg tussen Schermerhorn en Stompetoren kun je een museummolen bezoeken.

Adres en bezoekers informatie
Postcode en plaats: 1462  Beemster
Provincie: Noord-Holland

Het dorp Middenbeemster is het hart van de Beemsterpolder. Het plaatsje is bereikbaar via snelweg A7 (Amsterdam - Afsluitdijk). Neem afslag 6 en volg de provinciale weg N244.

Droogmakerij de Beemster

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Alleen hotspots in de nabije omgeving worden getoond. Gebruik het hoofdmenu om alle hotspots te zien.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE

Warning: mysqli_query() expects parameter 1 to be mysqli, null given in /srv/psa01/hotspotholland.nl/httpdocs/assets/template_nl.php on line 1490