Droogmakerij de Beemster
Een knotwilg langs een van de kaarsrechte wegen in de Beemster
Beemster
Werelderfgoed in Noord-Holland
Beemster - God schiep de aarde. De Hollanders schiepen Holland luidt een oud gezegde. In dit geval stonden de Hollanders onder leiding van ingenieur Leeghwater. Tussen 1608 en 1612 legden zij de Beemster droog. De Beemster is een mooi voorbeeld van een polder in een voormalige binnenzee. Kaarsrechte wegen, kanalen, boerderijen en buitenplaatsen. Alles is recht en hoekig. Alleen de dijken zijn rond.
Symetrie is Perfectie
De Kuil
Aanvankelijk dacht men slechts 6 molens nodig te hebben om de Beemster leeg te pompen. Dit bleek een flinke misrekening. Uiteindelijk waren maar liefst 52 molens nodig om het 3 tot 4 meter diepe water weg te pompen. Op 19 mei 1612 was het dan zover. De polder was droog gepompt.De droogmakerij wordt dankzij haar diepte ook wel 'de Kuil' genoemd.
Het drooggevallen land werd ingericht met rechte kavels, rechte wegen en rechte kanalen. De Beemster was een goede investering, want de verkoop van de grond bracht veel geld op. Rijke V.O.C. kooplieden legden ruim vijftig buitenverblijven aan. Maar met de Franse overheersing kwam het verval. Door slechte economische omstandigheden werden de buitenplaatsen gesloopt en vervangen door boerderijen met akkers en weilanden. Aan het begin de van de 20e eeuw werden ook de molens vervangen door gemalen en verdwenen ze uit het landschap. Gelukkig zijn in de naastliggende Schermer nog steeds verschillende molens te zien.
Werelderfgoed
Rond het jaar 800 was het gebied ten noorden van Purmerend een groot veengebied. De Beemster was een klein riviertje dat door het gebied stroomde. In de Middeleeuwen werd door stormen steeds meer veengrond weggeslagen. De Zuiderzee drong steeds verder het gebied in. Zo ontstonden binnenzeeën als De Beemster, Purmer, Schermer, Wormer en Zijpe. In 1300 bestond Noord-Holland grotendeels uit water!Door het inpolderen kreeg Noord-Holland langzamerhand haar huidige vorm.
Vanwege haar opvallende ruimtelijke ordening staat Droogmakerij de Beemster sinds 1999 op de Unesco Werelderfgoed lijst.