Saeftinghe bezoekerscentrum

Het verdronken land van Saeftinghe

Het Verdronken Land

Emmadorp - Het Verdronken Land van Saeftinghe is een uitgestrekt natuurgebied langs de Westerschelde aan de oostkant van Zeeuws-Vlaanderen. In dit unieke schorgebied komen zoet en zout water samen. Vanuit het Saeftinghe bezoekerscentrum kun je wandelingen door het gebied maken.

Hoe zag Zeeland er vroeger uit?

Het uitgestrekte zilte schorgebied geeft met haar geulen en zandplaten een goed beeld van hoe Zeeland er vroeger uit heeft gezien.

In de middeleeuwen was het 3500 hectare grote gebied een vruchtbare en welvarende polder. Ooit waren hier vier dorpen: Saeftinghe, Namen, Sint-Laureins en Casuwele. De bewoners voerden een aanhoudende strijd tegen het woeste water van de Westerschelde.

Allerheiligenvloed 1570

Tijdens de Allerheiligenvloed in 1570 liep een groot deel van het gebied onder water. Alleen het dorpje Saeftinghe bleef behouden. Veertien jaar later, tijdens de Tachtigjarige jarige oorlog, kwam ook voor dit dorpje de doodsteek; de dijken werden in 1584 door de Staatse troepen doorgestoken om zo Antwerpen te beschermen. Het land van Saeftinghe was 'verdronken'.

In de jaren vijftig van de vorige eeuw waren er plannen om Saeftinghe opnieuw in te polderen, maar uiteindelijk werd het een natuurgebied. Nu is het een groot brakwatergebied waar het water vrij spel heeft en waar diverse vogelsoorten komen broeden. Bij eb zijn soms de laatste resten van de verdwenen dorpen te zien.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Emmaweg 4
Postcode en plaats: 4568 PW  Emmadorp

Web: Bezoekerscentrum Saeftinghe
Vanwege mogelijk snel opkomend water in de getijdengeulen, wordt het aangeraden om een tocht te maken vanuit het bezoekerscentrum onder leiding van een gids (let op: met enkele uitzonderingen daargelaten, in de winter gesloten). Voorkom teleurstellingen en neem voor vertrek altijd contact op met het bezoekerscentrum voor prijzen en beschikbaarheid.

Saeftinghe bezoekerscentrum - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Saeftinghe bezoekerscentrum

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Alleen hotspots in de nabije omgeving worden getoond. Gebruik het hoofdmenu om alle hotspots te zien.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE