Onzichtbare Loopgraafbrug

De onzichtbare Loopgraafbrug of Mozesbrug, Halsteren, Noord-Brabant

De Mozesbrug ligt onder water

Halsteren - Fort De Roovere, aan de rand van Halsteren, is een schans die deel uitmaakt van de West-Brabantse Waterlinie. Deze verdedigingslinie uit de Tachtigjarige Oorlog, strekt zich uit van Benedensas in Steenbergen tot aan de Waterschans in Bergen op Zoom. Onderdeel van het Fort is de 'onzichtbare' Mozesbrug, ook wel de Loopgraafbrug genoemd.

Omgekeerde Infinity Pool

Tijdens de opknapbeurt in 2010 is de loopgraafbrug aangelegd. Deze opvallende brug ligt als een omgekeerde 'infinity pool' verzonken onder de waterspiegel.
De Mozesbrug, want dat is de officiële naam, is hierdoor van een afstandje bijna niet te zien. Vanuit het fort kom je via een 15 meter hoge trap bij de brug. Op warme dagen zie je vanaf de brug regelmatig een hond voorbij zwemmen.

Loopgraafbrug in Halsteren
De Loopgraafbrug in Halsteren

Fort De Roovere en fort Prinssen

De West-Brabantse Waterlinie werd in 1628 aangelegd tussen de vestingsteden Bergen op Zoom en Steenbergen. Het doel van de linie was om beide steden te beschermen tegen een Spaanse aanval. Daarnaast diende het om 'de Eendracht, de vaarverbinding tussen Zeeland en Holland te beveiligen.
Fort De Roovere werd samen met de linie in 1628 aangelegd. Een eeuw later werden enkele verbeteringen aangebracht, waaronder een aarden verbindingswal met het naburige fort Prinssen.

Zes keer onder water

In totaal bestond de waterlinie uit 4 forten, inundatiegebieden die onder water gezet konden worden en een liniewal. Tussen 1620 en 1830 werd het gebied maar liefst zes keer onder water gezet. Een keer tegen de Spanjaarden, vier keer tegen de Fransen en de laatste keer in 1830 tegen de Belgen. In 1832 werd het vestingwerk opgeheven.

Loopgraafbrug in Halsteren
In de Loopgraafbrug in Halsteren

Omgeving

Langs de aarden wallen en in de nabije omgeving van Fort De Roovere kun je wandelen.


Onzichtbare Loopgraafbrug - Beoordeling door bezoekers

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
50%
Bewolkt:
50%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
50%
Zomer:
50%
Najaar:
0%
Winter:
0%
Met wie? Samen
100%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Onzichtbare Loopgraafbrug'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Onzichtbare Loopgraafbrug

Adres: Schansbaan 8
Postcode en plaats: 4661 PN  Halsteren
Provincie: Noord-Brabant

Web: www.westbrabantsewaterlinie.nl
Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 0,5 uur.
Om schade door vorst tegen te gaan kan de Loopgraafbrug in de winter onderwater staan. De brug is dan niet toegankelijk.
Rond het fort zijn enkele wandelingen uitgezet.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies