Vliehors Vlieland

Zand, zand, zand. Zo ver als het oog rijkt zie je zand... je bent in de Sahara van het Noorden. Maar op het einde van de woestijn is een uitweg: het bootje naar Texel

Zinderend zand- De grootste zandbak van Nederland

Vlieland - Een warme zomerdag. Tot aan de horizon zie je alleen maar zand, zand en nog eens zand. De lucht boven de enorme zandvlakte trilt door de zinderende hitte. Er is geen mens te bekennen, of toch? Langzaam loop je verder. Je ziet een wrak van een tank opdoemen... een fata morgana op het Wad?

Verdwenen dorp Vlieland

Vroeger lag hier in deze enorme zandbak het dorpje West-Vlieland. Maar dat is al lang geleden. De zee heeft het in haar bezit genomen en er is niets meer te zien wat aan dit verleden herinnert.

De zee sloeg zoveel duin af dat het dorpje eind 1600 op het strand kwam te liggen. Tien jaar later verdwijnen de straten stuk voor stuk in zee en ook de kerk wordt door het water opgeslokt. In 1729 wordt het dorp uiteindelijk ontbonden door de Staten van Holland. Alles, zelfs de bakstenen, wordt door de bewoners meegenomen en vinden in het dorpje Oost-Vlieland en Oudeschild op het nabijgelegen Texel een nieuwe bestemming.

Tanks en panterwagens op de Vliehors op Vlieland
Zonsondergang bij de Vliehors op Vlieland
Foto links: Tanks en panterwagens op de Vliehors op Vlieland. Foto rechts: Zonsondergang op het strand van Vlieland

Sahara van het Noorden

Het gebied heet nu de Vliehors en is het niets meer dan een hoge zandplaat van zo'n 21 vierkante kilometer. Er ontstaan weliswaar zo nu en dan jonge duintjes, maar bij hoog water wordt dit ook weer weggespoeld. Naast scholeksters, meeuwen en soms ook zeehonden wordt het gebied ook bezocht door Defensie. Het is namelijk een oefengebied voor de luchtmacht. In het gebied zijn enkele stuk geschoten pantservoertuigen te vinden.

De Vliehors is de enige plek in Nederland waar straaljagers mogen oefenen met bommen gooien. Wekelijks worden hier honderden flitsbommen afgeworpen. Als de bom het doel of de grond raakt, volgt een flits en rook.

Drenkelingenhuisje Vliehors

Op het uiterste puntje van de Vliehors staat een houten drenkelingenhuisje. Het op palen gebouwde witte huisje kon vroeger gebruikt worden door in moeilijkheden geraakte vissers en andere drenkelingen. In het huisje is een klein juttersmuseum ingericht. Ook is het mogelijk om op deze bijzondere afgelegen plaats te trouwen.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Vliehors
Postcode en plaats: Vlieland
Provincie: Waddeneilanden


Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 4 uur.
Er loopt een fietspad over het hele eiland tot aan De Vliehors. Hier vandaan kun je lopend het gebied verkennen. Behalve in het weekend wordt De Vliehors gebruikt als militair oefenterrein van de luchtmacht. Door middel van borden en vlaggen is aangegeven of het gebied toegankelijk is.

Texel - In de zomer kun je de Vliehors ook bereiken door middel van een klein pontje vanaf Texel.

Vliehors Vlieland - Beoordeling door bezoekers

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
50%
Bewolkt:
50%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
50%
Zomer:
0%
Najaar:
50%
Winter:
0%
Met wie? Samen
50%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
50%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Vliehors Vlieland'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Vliehors Vlieland

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Alleen hotspots in de nabije omgeving worden getoond. Gebruik het hoofdmenu om alle hotspots te zien.

Vlieland uitstapjes omgeving
Vlieland vakantie
Drenkelingenhuisje Vlieland
Texel vakantie
Ecomare Texel
Griend
Museum 't Behouden Huys
Terschelling vakantie
Centrum voor Natuur en Landschap

Afstanden op Vlieland

Vlieland is een relatief klein eiland. Auto's zijn er niet toegestaan (afgezien van enkele plaatselijke vergunninghouders). Toch is het zo'n 17 kilometer (waarvan 5 kilometer door het rulle zand) van het dorpje Oost Vlieland naar het drenkelingenhuisje.
In de zomermaanden is vanaf het Reddingshuisje op de zuidpunt een bootdienst van Vlieland (De Vliehors) naar Texel. Op Vlieland rijdt de 'Vliehors Expres' tussen het huisje en het dorp.
Overnachten

Cranberries

Op vochtige plaatsen tussen de duinen groeien op Terschelling en Vlieland cranberry's. Deze eetbare Amerikaanse veenbes is volgens overlevering ooit in een vaatje aangespoeld en doet het sindsdien erg goed op de eilanden.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE