Sahara van het Noorden: Welkom in de grootste zandbak van Nederland
Geplaatst in Wadden
Vlieland - Een warme zomerdag. Tot aan de horizon zie je alleen maar zand, zand en nog eens zand. De lucht boven de enorme zandvlakte trilt door de zinderende hitte. Er is geen mens te bekennen, of toch? Langzaam loop je verder. Je ziet een wrak van een tank opdoemen... een fata morgana op het Wad? Welkom in de Sahara van het Noorden!
Verdwenen dorp Vlieland
Vroeger lag hier in deze enorme zandbak het dorpje West-Vlieland. Maar dat is al lang geleden. De zee heeft het in haar bezit genomen en er is niets meer te zien wat aan dit verleden herinnert.
Welkom in de Sahara van het Noorden. De eindeloze zandbak de Vliehors op Vlieland
De zee sloeg zoveel duin af dat het dorpje eind 1600 op het strand kwam te liggen. Tien jaar later verdwijnen de straten stuk voor stuk in zee en ook de kerk wordt door het water opgeslokt. In 1729 wordt het dorp uiteindelijk ontbonden door de Staten van Holland. Alles, zelfs de bakstenen, wordt door de bewoners meegenomen en vinden in het dorpje Oost-Vlieland en Oudeschild op het nabijgelegen Texel een nieuwe bestemming.
|
| ![Zonsondergang bij de Vliehors op Vlieland Zonsondergang bij de Vliehors op Vlieland]() |
Foto links: Tanks en panterwagens op de Vliehors op Vlieland. Foto rechts: Zonsondergang op het strand van Vlieland
|
Sahara van het Noorden
Het gebied heet nu de Vliehors. Het is een hoge zandplaat van zo'n 21 vierkante kilometer. Er ontstaan weliswaar zo nu en dan jonge duintjes, maar bij hoog water wordt dit ook weer weggespoeld. Naast scholeksters, meeuwen en soms ook zeehonden wordt het gebied druk bezocht door Defensie. Het is namelijk het oefengebied van de luchtmacht. In het gebied zijn enkele stuk geschoten pantservoertuigen te zien.
De Vliehors is de enige plek in Nederland waar straaljagers mogen oefenen met bommen gooien. Wekelijks worden hier honderden flitsbommen afgeworpen. Als de bom het doel of de grond raakt, volgt een flits en rook.
Op het uiterste puntje van de Vliehors staat een houten drenkelingenhuisje. Het op palen gebouwde witte huisje kon vroeger gebruikt worden door in moeilijkheden geraakte vissers en andere drenkelingen. In het huisje is een klein juttersmuseum ingericht. Ook is het mogelijk om op deze bijzondere afgelegen plaats te trouwen.
Afstanden op Vlieland
Vlieland is een relatief klein eiland. Auto's zijn er niet toegestaan (afgezien van enkele plaatselijke vergunninghouders). Toch is het zo'n 17 kilometer (waarvan 5 kilometer door het rulle zand) van het dorpje Oost Vlieland naar het drenkelingenhuisje.
In de zomermaanden is vanaf het Reddingshuisje op de zuidpunt een bootdienst van Vlieland (De Vliehors) naar Texel. Op Vlieland rijdt de 'Vliehors Expres' tussen het huisje en het dorp.
Adres en bezoekers informatie
Vlieland Vliehors
Adres: Vliehors
Postcode en plaats: Vlieland
Provincie: Waddeneilanden
Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 4 uur.
Er loopt een fietspad over het hele eiland tot aan De Vliehors. Hier vandaan kun je lopend het gebied verkennen. Behalve in het weekend wordt De Vliehors gebruikt als militair oefenterrein van de luchtmacht. Door middel van borden en vlaggen is aangegeven of het gebied toegankelijk is.
Texel - In de zomer kun je de Vliehors ook bereiken door middel van een klein pontje vanaf Texel.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Gebruik dan de zoek functie op deze site.
Zonsopkomst: 08:40 |
| Zonsondergang: 17:04 |
Cranberries
Op vochtige plaatsen tussen de duinen groeien op Terschelling en Vlieland cranberry's. Deze eetbare Amerikaanse veenbes is volgens overlevering ooit in een vaatje aangespoeld en doet het sindsdien erg goed op de eilanden.
Wat zegt Nederland?
Gemiddeld 5 sterren
Op basis van 2 stemmen