Vlieland vakantie

Het Drenkelingenhuisje op de Vliehors op Vlieland. Het is het meest afgelegen plekje van Nederland. Toch trouwen hier zo'n 35 bruidsparen per jaar!

Leuke uitstapjes op Vlieland

Vlieland - Samen met Schiermonnikoog is Vlieland het dunstbevolkte gebied van Nederland. Op enkele lokale auto's met ontheffing na, is het eiland autovrij. Vlieland is dan ook een heerlijk eiland voor rustzoekers die komen voor zon, strand, wandelen en fietsen.

Oost Vlieland

De enige plaats op Vlieland

Vakantie op Vlieland
Door de stroming is het haventje van Vlieland lastig binnen te varen
Oost-Vlieland is het enige dorp op het eiland. Het is een leuk dorpje met een beschermd dorpsgezicht. In het plaatsje wonen vrijwel alle inwoners van Vlieland. Zowel de aanlegsteiger van de veerboot als de haven van Vlieland liggen bij het dorp.

Bezienswaardigheden en leuke dingen doen op Vlieland

De Vliehors: De 'Outback' van Vlieland

De Vliehors op Vlieland wordt ook gebruikt als militair oefenterrein
De Vliehors op Vlieland wordt ook gebruikt als militair oefenterrein
De Vliehors is een enorme zandbak van 20 km² aan de westkant van Vlieland. Het terrein wordt door defensie gebruikt als oefengebied voor F16 straaljagers, maar kan in het weekend ook bezocht worden (d.m.v. vlaggen wordt aangegeven of het veilig is). Op de punt van de Vliehors maak je goede kans om zeehonden te zien. Midden op de Hors staat een eenzaam reddingshuisje (zie hieronder). De Vliehors kan lopend, met de Vliehors Expres (een speciaal voertuig) of met het zomerveer vanuit Texel bezocht worden.
Meer informatie: De Vliehors - de grootste zandbak van Nederland

Het Drenkelingenhuisje

Midden op de Vliehors staat het Drenkelingenhuisje. Het is het meest afgelegen gebouwtje van Vlieland. Vroeger was het een dankbare vluchtplaats voor drenkelingen. Tegenwoordig is het een juttersmuseum én bijzondere trouwlocatie.
Meer bijzondere trouwlocaties in Nederland

Het Posthuys

Het Posthuys ligt op het westelijk deel van Vlieland en is de laatste stop voor de Vliehors. Het café / restaurant is een favoriete stopplaats bij wandelaars en fietsers. Tot de Tweede Wereldoorlog werd hier de post voor Vlieland en Terschelling afgewikkeld. Tot die tijd hoorden beide eilanden nog tot provincie Noord-Holland (nu Friesland) en kwam de post via Texel binnen.

Het Vuurboetsduin

De vuurtoren van Vlieland op het Vuurboetsduin, het hoogste punt van Friesland
De vuurtoren van Vlieland op het Vuurboetsduin, het hoogste punt van Friesland
Het hoogste punt van Vlieland - De vuurtoren van Vlieland is met 18 meter de kleinste vuurtoren van de Waddeneilanden. De vuurtoren staat echter op de top van het Vuurboetsduin dat met 42 meter boven NAP het hoogste punt van Friesland is.
De vuurtoren is gebouwd in 1909 en is het bovenstuk van de oude vuurtoren van IJmuiden. De vuurtoren van Vlieland is open voor publiek.
Kenmerk: De vuurtoren van Vlieland is vanaf zee te herkennen aan de lichtbundel die eens per 4 seconden voorbijkomt.

De Cranberryvlakte

Vitamine C bommetjes plukken - Op vochtige plaatsen tussen de duinen, groeien op Terschelling en Vlieland cranberry's. Deze eetbare Amerikaanse veenbes is volgens overlevering ooit in een vaatje aangespoeld en doet het sindsdien erg goed op de eilanden. Raadpleeg ter plekke waar je mag plukken (op Terschelling worden de gebieden verpacht, op Vlieland is het voor zover bij de redactie bekend vrije pluk). De Cranberryvlakte op Vlieland ligt ten westen van het dorp. Beste pluktijd: half september tot half november.

Verdwenen dorpen

Verdronken in zee

In afgelopen eeuwen zijn verschillende plaatsen op de Waddeneilanden in zee verdwenen. Zo was er in vroeger tijden op Vlieland een tweede dorp: West-Vlieland. Het plaatsje ging echter midden 17e eeuw ten onder als gevolg van zandafslag door de zee. Op de andere Waddeneilanden gebeurde hetzelfde. Zo verdwenen op Terschelling de plaatsen Wolmerum en Stortum, Sied en Oerd verdwenen op Ameland en op Schiermonnikoog verdween het dorp Westerburen in zee.

Richel

Vlak voor aankomst met de veerboot op Vlieland ligt het eilandje Richel. De vrijwel onbegroeide zandplaat is ca. 2,8 km² groot. De enige begroeiing is wat biestarwegras. Naast de vele vogels als de strandplevier en de dwergstern is het eiland ook een belangrijke rustplaats voor de grijze zeehond. Soms kun je vanaf de boot tientallen zeehonden op de plaat zien liggen zonnen.
In de zomer wordt Richel bewaakt door vrijwillige wadwachters.

Adres en bezoekers informatie
Postcode en plaats: 8899  Vlieland


Overtocht - De reguliere overtocht van Harlingen naar Vlieland duurt 1,5 uur. Met de snelboot Koegelwieck ben je er echter in slechts 45 minuten.
Auto mee? - Vlieland is autoluw. De auto kun je bij de haven in Harlingen parkeren. Een auto is overigens ook niet nodig op het eiland. Alles is bereikbaar per fiets en er rijdt een bus. Harlingen-haven is ook met de trein goed te bereiken. De trein stopt vlak bij de veerboot terminal.
Openbaar vervoer - Over het eiland loopt een buslijn die op alle belangrijke plekken stopt.
Belangrijkste plaats - Het dorpje Oost-Vlieland is de enige plaats op Vlieland. Hier zijn alle winkels.
Aantal inwoners - Ca. 1150 (zonder toeristen)

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Vlieland vakantie - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
100%
Bewolkt:
0%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
100%
Najaar:
0%
Winter:
0%
Met wie? Samen
0%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
100%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar
Hoe beviel je uitstapje aan 'Vlieland vakantie'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Vlieland vakantie


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE