Volg ons op Twitter Volg ons op Twitter

Volg ons op Facebook Volg ons op Facebook

Google+ Volg ons op Google+

De grootste waterval van Nederland

Het sprankelende water van de Vrijenbergerspreng in de bossen van de Veluwe, de hooste waterval van ons land
Het sprankelende water van de Vrijenbergerspreng in de bossen van de Veluwe, de hooste waterval van ons land

De Niagara van de Veluwe

Loenen - Met een verval van maar liefst 15 meter is de Vrijenbergerspreng bij Loenen op de Veluwe de hoogste waterval van Nederland. Met dit hoogteverschil doet 'onze' waterval het op papier niet onder voor de hoogste waterval van onze Belgische buren, die ook een verval van 15 meter heeft. Maar.. wanneer is iets een waterval? Een gevalletje waterval, maar dan op z'n Nederlands.

Sprengen

Voor de economische ontwikkeling van Apeldoorn werd in 1825 het Apeldoorns kanaal gegraven. Om de toevoer van water in het kanaal zeker te stellen werden er kunstmatige beekjes (sprengen) aangelegd. Zo'n spreng ontspringt uit een kunstmatig aangelegde bron waaruit grondwater omhoog komt borrelen.

De Vrijenbergerspreng, de hoogste waterval van Nederland
De Vrijenbergerspreng in de Veluwse bossen bij Loenen is de hoogste, grootste en langste waterval van Nederland

Trappen en de Vrijenbergerspreng

Omdat in deze spreng het hoogteverschil nogal fors was, werd een waterval (bestaande uit trappen) aangelegd. Het totale verval is zo'n 15 meter. Bij zo'n verloop zou je enig spektakel verwachten, maar de werkelijkheid is helaas anders. De Loenense waterval is welliswaar een waterval, maar dan op z'n Nederlands!

Watervallen in onze buurlanden

Voor Nederlandse begrippen is 15 meter best veel, maar hoe verhoudt zich dat met watervallen in de ons omringende landen?
België:
De watervallen van Coo, in het riviertje de Ambiève in de de Ardennen, zijn met vijftien meter verval de bekendste. Maar de zestig meter hoge waterval van Reinhardstein, aan de rivier de Warche in de Hoge Venen, is de hoogste waterval bij onze zuiderburen.
Duitsland:
De 163 meter hoge waterval in Duitsland ligt bij het plaatsje Triberg in het Zwarte Woud.


Beoordeling door andere bezoekers

Laatste beoordeling door Tsjitske: (2 van 5 sterren)
Gemiddelde beoordeling: 3 sterren (3.4 van 5 sterren)
Aantal stemmers: 5

Populairste bezoektijd
Het weer
Zonnig: 40%
Halfbewolkt: 20%
Regen: 20%
Sneeuw: 20%

Seizoen
Voorjaar: 20%
Zomer: 40%
Herfst: 20%
Winter: 20%

Leuk voor kinderen?
Ja:60%
Nee:40%
Geen mening/nvt:0%
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.Adres en bezoekers informatie:

Adres: Beekbergerweg (N786)
Postcode en plaats: Loenen
Kaart +
Overige informatie: De waterval is te bereiken via de N786 (Loenense weg) van Loenen naar Beekbergen. In de buurt van de waterval is een parkeerterrein, deze staat d.m.v. bordjes aangegeven.

De grootste waterval ligt achter de grote parkeerplaats. Zo'n 20 minuten lopen stroomopwaarts, zijn nog een aantal watertrappen te vinden.
Reacties

Hoe beviel je uitstapje aan 'De grootste waterval van Nederland'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig.

comments powered by Disqus
Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.