Bronkhorst

Bronkhorst op een mistige dag. Het Gelderse stadje staat te boek als het kleinste stadje van Nederland

Kleinste stad van Nederland?

Bronkhorst - Een kerkje, een dorpspomp, een museum, wat horeca, een winkeltje, een paar huizen én stadsrechten. Dat laatste is het enige dat van dit middeleeuwse dorpje aan de IJssel (dat aanvoelt als een openluchtmuseum) een heuse stad maakt. Omdat het de laatste plaats in Nederland is dat stadsrechten kreeg, is het eigenlijk ook meteen de laatste stad van ons land. Daarnaast is het tevens de kleinste, want er wonen slechts zo'n 150 mensen in Bronkhorst.

Bronkhorst. Stadsrechten anno 1482

Hoever de geschiedenis terug gaat in de jaartelling weet men niet precies. Wel is bekend dat het plaatsje in 1482 stadsrechten kreeg en het zich vanaf dat moment een echte stad mocht noemen. Helaas zijn door de eeuwen heen de stadsmuren en gracht verdwenen.

Klein(ste) stad?

Overigens is het altijd moeilijk om vast te stellen welke stad nu echt de allerkleinste is. De claim van kleinste moet dan ook met een korreltje zout genomen worden, want gaat het nu om oppervlakte, het aantal huizen of om het aantal inwoners? Wat de maateenheid ook mag zijn, Bronkhorst is klein. Er wonen circa 150 mensen. Eigenlijk te klein om stad te mogen zijn?

Persingen

Kleinste dorp van Nederland

Vlak bij Nijmegen ligt Persingen, het 'kleinste dorp' van Nederland. Ooit was het een welvarende gemeenschap, maar door overstromingen van rivier de Waal in 1809 en 1820 is van het plaatsje niet zoveel overgebleven: 4 straten, een 13e eeuws kerkje, 4 boerderijen, wat huizen en enkele inwoners.

Top 5 andere kleinste steden Nederland

Om discussies over wat een kleine stad is te slim af te zijn, is hier onze top 5 van andere kleinste steden in Nederland.
1
Staverden
Midden op de Veluwe ligt Staverden. Het stadje heeft al sinds 1298 stadsrechten. Als je het over bekendheid hebt, is Staverden door de jaren heen uitgegroeid tot een stad van formaat. Niet wat inwonertal en afmetingen betreft. Je bent er binnen een minuut doorheen.
2
Sint Anna ter Muiden
Op de grens met België, in het meest westelijke puntje van Nederland, ligt het stadje Sint Anna ter Muiden. Met een paar huizen is het stadje niet groot. Maar stadsrechten heeft het anno 1242 wel!
3
Eembrugge
In de Eemvallei in de omgeving van Baarn ligt het stadje Eembrugge. Het stadje heeft ruim 120 inwoners.
4
Sloten
Het Friese stadje Sloten voelt groot aan in dit lijstje. In werkelijkheid is het slechts een klein stadje.
5
Schiermonnikoog
Schiermonnikoog is natuurlijk geen stad. Maar omdat er minder dan 1000 mensen wonen in deze gemeente, staat het eiland in onze lijst op nummer 5.

Het stadje Bronkhorst in Gelderland staat te boek als kleinste stadje van Nederland
Het stadje Bronkhorst in Gelderland staat te boek als kleinste stadje van Nederland
De straatjes van Bronkhorst. Je bent met een oogwenk de stad uit.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Bovenstraat
Postcode en plaats: Bronkhorst
Provincie: Gelderland

Het stadje Bronkhorst ligt aan de IJssel tussen Zutphen en Doetinchem. Met een pontje kun je naar het iets grotere plaatsje Brummen aan de overkant van de rivier.

Bronkhorst - Beoordeling door bezoekers

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
44%
Bewolkt:
11%
Regen:
22%
Sneeuw:
22%
Wanneer? Voorjaar:
33%
Zomer:
11%
Najaar:
22%
Winter:
33%
Met wie? Samen
56%
Met kleine kinderen
11%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
33%
Geen health informatie beschikbaar

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Bronkhorst'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Bronkhorst

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Alleen hotspots in de nabije omgeving worden getoond. Gebruik het hoofdmenu om alle hotspots te zien.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE