Bronkhorst

Bronkhorst op een mistige dag. Het Gelderse stadje staat te boek als het kleinste stadje van Nederland

Bronkhorst op een mistige dag. Het Gelderse stadje staat te boek als het kleinste stadje van Nederland

Bronkhorst

Kleinste stad van Nederland?

Bronkhorst - Een kerkje, een dorpspomp, een museum, wat horeca, een winkeltje, een paar huizen én stadsrechten. Dat laatste is het enige dat van dit middeleeuwse dorpje aan de IJssel (dat aanvoelt als een openluchtmuseum) een heuse stad maakt. Omdat het de laatste plaats in Nederland is dat stadsrechten kreeg, is het eigenlijk ook meteen de laatste stad van ons land. Daarnaast is het tevens de kleinste stad van Nederland, want er wonen slechts zo'n 150 mensen in Bronkhorst.

Bronkhorst: stadsrechten anno 1482

Hoever de geschiedenis terug gaat in de jaartelling weet men niet precies. Wel is bekend dat het plaatsje in 1482 stadsrechten kreeg en het zich vanaf dat moment een echte stad mocht noemen. Helaas zijn door de eeuwen heen de stadsmuren en gracht verdwenen. Wat gebleven is zijn de geringe afmetingen van het kleine stadje.

Klein(ste) stad?

Overigens is het altijd moeilijk om vast te stellen welke stad nu echt de allerkleinste is. De claim van kleinste stad moet dan ook met een korreltje zout genomen worden. Want gaat het nu om oppervlakte, het aantal huizen of om het aantal inwoners? Wat de maatstaf ook mag zijn, Bronkhorst is klein. Er wonen circa 150 mensen. Eigenlijk te klein om stad te mogen zijn?

Het stadje Bronkhorst in Gelderland staat te boek als kleinste stadje van Nederland
De straatjes van Bronkhorst op een mistige winterdag

Foto's Bronkhorst

Toeren in de omgeving van Bronkhorst, een mooi stukje Nederland!
Toeren in de omgeving van Bronkhorst, een mooi stukje Nederland!
Bronkhorst op een mooie zomerse dag
Bronkhorst op een mooie zomerse dag

Persingen

Kleinste dorp van Nederland

Persingen staat in de boeken als het "kleinste" dorp van Nederland. Ooit was Persingen een welvarende gemeenschap in de Ooijpolder, maar door overstromingen van de Waal in 1809 en 1820 is van het dorpje weinig overgebleven: 4 straten, een kerkje, wat boerderijen en woonhuizen en enkele inwoners.
Pronkstuk in het dorp is het gotische kerkje uit de middeleeuwen dat gebruikt wordt voor huwelijken en tentoonstellingen.

Wat zeggen de bezoekers?


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Bronkhorst

Adres: Bovenstraat
Postcode en plaats: 7226  Bronkhorst
Provincie: Gelderland

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 1 uur.
Het stadje Bronkhorst ligt aan de IJssel tussen Zutphen en Doetinchem. Met een pontje kun je naar het iets grotere plaatsje Brummen aan de overkant van de rivier.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Gebruik dan de zoek functie op deze site.

07:32
Zonsopkomst
19:20
Zonsondergang
Afnemende maan
Afnemende maan

Top 5 andere kleinste steden Nederland

Om discussies over wat een kleine stad is te slim af te zijn, is hier onze top 5 van andere kleinste steden in Nederland.

Bronkhorst uitstapjes in de buurt

Leuke overnachtingen Bronkhorst

hotspotholland.nl

Leuke uitstapjes Nederland