Bronkhorst

Bronkhorst op een mistige dag. Het Gelderse stadje staat te boek als het kleinste stadje van Nederland

Kleinste stad van Nederland?

Bronkhorst - Een kerkje, een dorpspomp, een museum, wat horeca, een winkeltje, een paar huizen én stadsrechten. Dat laatste is het enige dat van dit middeleeuwse dorpje aan de IJssel (dat aanvoelt als een openluchtmuseum) een heuse stad maakt. Omdat het de laatste plaats in Nederland is dat stadsrechten kreeg, is het eigenlijk ook meteen de laatste stad van ons land. Daarnaast is het tevens de kleinste, want er wonen slechts zo'n 150 mensen in Bronkhorst.


(Tekst gaat hieronder verder)

Bronkhorst. Stadsrechten anno 1482

Hoever de geschiedenis terug gaat in de jaartelling weet men niet precies. Wel is bekend dat het plaatsje in 1482 stadsrechten kreeg en het zich vanaf dat moment een echte stad mocht noemen. Helaas zijn door de eeuwen heen de stadsmuren en gracht verdwenen.

Klein(ste) stad?

Overigens is het altijd moeilijk om vast te stellen welke stad nu echt de allerkleinste is. De claim van kleinste moet dan ook met een korreltje zout genomen worden, want gaat het nu om oppervlakte, het aantal huizen of om het aantal inwoners? Wat de maateenheid ook mag zijn, Bronkhorst is klein. Eigenlijk te klein om stad te mogen zijn.

Het stadje Bronkhorst in Gelderland staat te boek als kleinste stadje van Nederland
Het stadje Bronkhorst in Gelderland staat te boek als kleinste stadje van Nederland
De straatjes van Bronkhorst. Je bent met een oogwenk de stad uit.

Het kleinste dorp

Persingen

Vlak bij Nijmegen ligt Persingen, het 'kleinste dorp' van Nederland. Ooit was het een welvarende gemeenschap, maar door overstromingen van rivier de Waal in 1809 en 1820 is van het plaatsje niet zoveel overgebleven: 4 straten, een 13e eeuws kerkje, 4 boerderijen, wat huizen en enkele inwoners.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Bovenstraat
Postcode en plaats: Bronkhorst

Het stadje Bronkhorst ligt aan de IJssel tussen Zutphen en Doetinchem. Met een pontje kun je naar het iets grotere plaatsje Brummen aan de overkant van de rivier.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Bronkhorst - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
50%
Bewolkt:
13%
Regen:
25%
Sneeuw:
13%
Wanneer? Voorjaar:
38%
Zomer:
13%
Najaar:
25%
Winter:
25%
Met wie? Samen
50%
Met kleine kinderen
13%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
38%
Geen health informatie beschikbaar
Hoe beviel je uitstapje aan 'Bronkhorst'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Bronkhorst


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2018
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE