Scheepvaartmuseum Amsterdam

 • Het Scheepvaartmuseum in het centrum van Amsterdam

  Het Scheepvaartmuseum in het centrum van Amsterdam

  Amsterdam

 • Het Open Pleyn, de grote binnenplaats van het Amsterdamse Scheepvaartmuseum

  Het Open Pleyn, de grote binnenplaats van het Amsterdamse Scheepvaartmuseum

  Amsterdam

 • Boegbeelden in het Scheepvaartmuseum Amsterdam

  Boegbeelden in het Scheepvaartmuseum Amsterdam

  Amsterdam

Op zeereis langs 500 jaar geschiedenis

Amsterdam - Het Scheepvaartmuseum is gehuisvest in een prachtig gebouw op de best denkbare locatie voor een maritiem museumavontuur: een oud zeemagazijn aan het Oosterdok in het centrum van Amsterdam. 's Lands Zeemagazijn werd in 1656 op Kattenburg gebouwd als pakhuis van de Admiraliteit van Amsterdam. Het magazijn is rond een grote binnenplaats gebouwd. In het pakhuis lagen de kanonnen, zeilen, vlaggen en andere uitrusting voor de Nederlandse oorlogsvloot in de Gouden Eeuw opgeslagen. Voor de drinkwatervoorziening van de schepen werd het regenwater opgevangen en opgeslagen in de tongewelven onder de binnenplaats. Later wordt het zeemagazijn een pakhuis voor de marine. Sinds 1973 is in het oude magazijn het Scheepvaartmuseum gevestigd.

Na een grootscheepse verbouwing die tot 2011 duurde en waarbij de binnenplaats, het Open Pleyn, werd overkapt, is het Scheepvaartmuseum in Amsterdam weer open voor publiek. Het museum toont 500 jaar maritieme geschiedenis. Voor het museum ligt de replica van het VOC-schip Amsterdam. Het geeft je de unieke kans om zo'n schip ook eens van binnen te bekijken en met eigen ogen te zien met wat voor schepen de Nederlanders de wereld over voeren in de Gouden Eeuw.

Met interactieve tentoonstellingen laat het museum zien hoe belangrijk de zee is voor ons land.

Foto's Scheepvaartmuseum Amsterdam

Het Scheepvaartmuseum. Ook leuk bij slecht weer
Het Scheepvaartmuseum. Ook leuk bij slecht weer
Een oude kaart van Nederland
Een oude kaart van Nederland
Het Open Pleyn, de grote binnenplaats van het Amsterdamse Scheepvaartmuseum
Het Open Pleyn, de grote binnenplaats van het Amsterdamse Scheepvaartmuseum
Boegbeelden in het Scheepvaartmuseum Amsterdam
Boegbeelden in het Scheepvaartmuseum Amsterdam

Wat zeggen de bezoekers?

 • Een doolhof, zelfs de plek waar je een kaartje kopen kan moest even gezocht worden. Geen museum dat nieuwsgierig maakt naar de Nederlandse geschiedenis. Geen samenhangende uitstelling. Ruimte voldoende voor verbetering. Het gebouw zelf is wel een mooi stuk geschiedenis, niet kapot gepolijst zoals de hermitage. De niet te gepolijste wanden zijn prachtig. Bijvoorbeeld bij de toiletten, echt mooi gedaan.

 • In een museum over 500 jaar maritieme geschiedenis moet je lekker kunnen dwalen, ons roemruchte verleden ontdekken en je laten verrassen door nieuwe inzichten. Wij willen op ontdekkingsreis en komen binnen met vragen over hoe men in de Gouden Eeuw door het onbekende wist te navigeren. We willen bibberen bij de brute walvisvaart en meer te weten komen over ons walgelijke slavernij verleden.

  Misschien missen wij wel de ontdekkingsdrang van onze voorouders, maar onze eerste indruk zijn dichte deuren ("alleen nooduitgang") en lege ruimtes. We moeten eerst via onduidelijke aanwijzigingen over smalle trappen naar boven. Het lijkt wel een puzzeltocht!

  En wellicht hadden we aan meer deuren moeten rammelen, maar na een uurtje schuifelen langs vitrines vol met scheepsmodellen en boegbeelden, een (zeer fraaie) collectie oude kaarten en schilderijen en een kopstoot aan een laag plafond van het VOC schip (eigen schuld), zijn wij wel klaar. Jammer. We hadden op meer gehoopt. Nergens komt het museum echt tot leven. Je zou denken dat er met 500 jaar geschiedenis wel meer te ontdekken moet zijn. Een mooi groot pronkstuk op het centrale "Open Pleyn" zou alvast een goede binnenkomer zijn!

  Maar misschien waren wij er gewoon op de verkeerde dag en is een druilerige vrijdagmiddag in december niet het juiste moment voor een bezoek.


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Scheepvaartmuseum Amsterdam

Adres: Kattenburgerplein 1
Postcode en plaats: 1018 KK  Amsterdam
Provincie: Noord-Holland
Telefoon: +31 (0)20 52 32 222
Email: info@hetscheepvaartmuseum.nl
Web: Het Scheepvaartmuseum

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 3 uur.
Voorkom teleurstellingen en neem voor vertrek altijd contact op met je bestemming voor prijzen en beschikbaarheid.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Gebruik dan de zoek functie op deze site.

Zonsopkomst:
Zonsondergang:
Afnemende halve maan:
06:10
21:22
Afnemende halve maan