Normaal Amsterdams Peil

De N.A.P. paal in de Stopera te Amsterdam

N.A.P. paal: Nationaal Nulpunt Nederland

Amsterdam - Standards International, ofwel SI-eenheden, zoals de kilo en de meter worden bewaard in Parijs. Ze zijn ooit in deze stad vastgelegd om te worden gebruikt als internationaal ijkpunt. Hierdoor is bijvoorbeeld de "Parijse" meter de perfecte meter, waarmee alle andere meters kunnen worden vergeleken.

Nulpunt op De Dam

Al is het dan geen SI eenheid, Amsterdam heeft ook een eigen standaard neergezet: Het Normaal Amsterdams Peil. Alle waterstanden in Nederland worden ten opzichte van dit gemiddelde zeeniveau aangegeven. Het originele N.A.P punt ligt onder de Dam in Amsterdam en is 1988 verplaatst naar het stadhuis (de Stopera). Hier is het gewoon voor iedereen te bewonderen.

Normaal Amsterdams Peil

De letters N.A.P. staan voor Normaal Amsterdams Peil. Voor Nederland en sommige andere Europese landen is dit het hoogtereferentievlak. Anders gezegd, het bronzen vlak op de paal (zie foto) ligt precies op 0 meter hoogte wat ongeveer gelijk is aan het zeeniveau.

Het N.A.P. is gebaseerd op het Amsterdams Peil, dat in 1684 tot stand kwam door het meten van de eb en vloed standen van het IJ gedurende het voorgaande jaar. Destijds stond het IJ nog in open verbinding met de zee.
Het Amsterdamse Peil was in de zeventiende eeuw in de Amsterdamse sluizen en dijken vastgelegd door middel van een horizontale groef. Toen men later tot de ontdekking kwam dat niet alle groeven op dezelfde hoogte zaten, werd het 'Normaal Amsterdams peil' of te wel het N.A.P. gedefinieerd.

Eb en vloed

Naast de N.A.P. paal zijn er ook 3 kolommen met water te zien. 2 kolommen geven de actuele eb- of vloedstand aan bij Vlissingen en IJmuiden, de derde kolom geeft aan hoe hoog het water (4,5 meter boven NAP) tijdens de Zeelandramp van 1953 stond.

Op de muur in de hal, naast de drie waterkolommen, is een groot kunstwerk te zien met daarop een dwarsdoorsnede van Nederland. Het geeft weer welke delen van Nederland boven of onder het nulpunt liggen.

Het laagste en hoogste NAP punt van Nederland

Dankzij het gemiddelde nulpunt van het NAP kunnen we hoogtes met elkaar vergelijken. Zo ligt het laagste punt van Nederland 6,74 meter onder NAP en het hoogste punt 877 meter boven NAP. Hiervoor moet je wel naar het Caribische Eiland Saba - een van de bijzondere gemeentes van Nederland.

NAP en het buitenland

In andere landen gebruiken ze vaak een eigen standaard. Er zijn geen internationale afspraken over. Zo heeft Duitsland bijvoorbeeld meerdere nulpunten.


Normaal Amsterdams Peil - Beoordeling door bezoekers

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
0%
Bewolkt:
25%
Regen:
50%
Sneeuw:
25%
Wanneer? Voorjaar:
25%
Zomer:
25%
Najaar:
25%
Winter:
25%
Met wie? Samen
25%
Met kleine kinderen
75%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Normaal Amsterdams Peil'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Normaal Amsterdams Peil

Adres: Amstel 1
Postcode en plaats: 1011 PN  Amsterdam
Provincie: Noord-Holland

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 0,5 uur.
De N.A.P. paal bevindt zich in de Stopera, het stadhuis en muziektheater van Amsterdam. De Stopera is gelegen aan het Waterlooplein.
Het is een leuk punt oms eens langs te lopen en om naar de zuilen met het bewegende water te kijken. Deze zuilen geven bepaalde waterstanden aan en natuurlijk het NAP. Ook heel geschikt voor kinderen die op zoek zijn naar een onderwerp voor een spreekbeurt.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies