Normaal Amsterdams Peil
De N.A.P. paal in de Stopera te Amsterdam
Amsterdam
N.A.P. paal: Nationaal Nulpunt Nederland
Amsterdam - Standards International, ofwel SI-eenheden, zoals de kilo en de meter worden bewaard in Parijs. Ze zijn ooit in deze stad vastgelegd om te worden gebruikt als internationaal ijkpunt. Hierdoor is bijvoorbeeld de "Parijse" meter de perfecte meter, waarmee alle andere meters kunnen worden vergeleken.
Nulpunt op De Dam
Al is het dan geen SI eenheid, Amsterdam heeft ook een eigen standaard neergezet: Het Normaal Amsterdams Peil. Alle waterstanden in Nederland worden ten opzichte van dit gemiddelde zeeniveau aangegeven. Het originele N.A.P punt ligt onder de Dam in Amsterdam en is 1988 verplaatst naar het stadhuis (de Stopera). Hier is het gewoon voor iedereen te bewonderen.Normaal Amsterdams Peil
De letters N.A.P. staan voor Normaal Amsterdams Peil. Voor Nederland en sommige andere Europese landen is dit het hoogtereferentievlak. Anders gezegd, het bronzen vlak op de paal (zie foto) ligt precies op 0 meter hoogte wat ongeveer gelijk is aan het zeeniveau.Het N.A.P. is gebaseerd op het Amsterdams Peil, dat in 1684 tot stand kwam door het meten van de eb en vloed standen van het IJ gedurende het voorgaande jaar. Destijds stond het IJ nog in open verbinding met de zee.
Het Amsterdamse Peil was in de zeventiende eeuw in de Amsterdamse sluizen en dijken vastgelegd door middel van een horizontale groef. Toen men later tot de ontdekking kwam dat niet alle groeven op dezelfde hoogte zaten, werd het 'Normaal Amsterdams peil' of te wel het N.A.P. gedefinieerd.
Eb en vloed
Naast de N.A.P. paal zijn er ook 3 kolommen met water te zien. 2 kolommen geven de actuele eb- of vloedstand aan bij Vlissingen en IJmuiden, de derde kolom geeft aan hoe hoog het water (4,5 meter boven NAP) tijdens de Zeelandramp van 1953 stond.Op de muur in de hal, naast de drie waterkolommen, is een groot kunstwerk te zien met daarop een dwarsdoorsnede van Nederland. Het geeft weer welke delen van Nederland boven of onder het nulpunt liggen.
Jan van B
Amsterdam
Jammer dat het geld kost tegenwoordig. Het is niet veel, maar ik herinner me dat het vroeger gratis toegankelijk was.
Wat zegt Nederland?
Gemiddeld 2.8 sterren
Op basis van 4 stemmen