Huygens' Hofwijck

Huygens' Hofwijck in Voorburg bij Den Haag

Christiaan Huygens. Eén van Neerlands beste wetenschappers ooit

Voorburg - In 1609 ontdekte Galileo Galilei dat de planeet Saturnus aan twee kanten ‘uitsteeksels’ had. In 1656 beredeneerde Christiaan Huygens dat deze uitsteeksels feitelijk een ronde ring rond de planeet zijn. Huygens beschreef hoe licht zich voortplant en hoe de stralen breken en terugkaatsen in water of glas. Maar zijn grootste vinding is het slingeruurwerk, en daarmee een veel preciezere tijdwaarneming.

Homo universalis

Christiaan Huygens was een alleskunner, een 'homo universalis'. Zijn werk bestreek de mechanica, de astronomie en de optica. Wiskunde was zijn belangrijkste gereedschap, maar hij toetste zijn ontdekkingen ook met door hemzelf ontworpen en gebouwde instrumenten.

Buitenverblijf

Christiaan woonde en werkte op zijn eigen buitenverblijf Huygens' Hofwijck bij Voorburg. Vanaf 1687 was hij de hoofdbewoner van het huis. Om zijn enorme collectie wetenschappelijke instrumenten en manuscripten te kunnen herbergen, liet hij aan de voorzijde van zijn huis een stuk aanbouwen. Tijdens de restauratie in 1914 is deze aanbouw (en de witte bepleistering die in de 19e eeuw was aangebracht), weer verwijderd.
Iedereen die wel eens met de trein van Utrecht naar Den Haag is gereisd, heeft zijn karakteristieke buitenverblijf bij station Voorburg zien staan.

Tuin

Het ontwerp van de buitenplaats is van Constantijn Huygens, de vader van Christiaan. De plattegrond uit 1640 is gebaseerd op de vorm van het menselijk lichaam, een idee van de Romeinse architect Vitruvius. Je wandelt de tuin binnen via de 'arm', naar de schouder richting het huis, het 'hoofd'. De boomgaard is gesitueerd op de plaats van de 'buik'. Het onderlichaam is in de 19e eeuw verloren gegaan. De huidige tuin is in 2004 gereconstrueerd op basis van het oorspronkelijke ontwerp.

Top 5 ontdekkingen Christiaan Huygens

1
Uitvinding van het slingeruurwerk
Huygens kreeg het patent op zijn vinding in 1657. Zijn uitvinding was een grote stap voorwaarts in het meten van tijd.
2
Ontdekker van de maan Titan bij Saturnus
Op 25 maart 1655 ontdekte Huygens een stipje dat bij de planeet Saturnus hoort: de maan Titan. Het is de grootste maan van deze planeet.
3
Botsing
Huygens formuleerde als eerste de juiste wetten voor middelpuntvliedende kracht en elastische botsingen.
4
Achromatische optica
Huygens bedacht in 1662 een lenscombinatie met gereduceerde kleurschifting.
5
Ringen van Saturnus
De Italiaanse wetenschapper Galileo Galilei had al ontdekt dat Saturnus 'hengsels' had. Huygens kwam tot de conclusie dat het om ringen ging, bestaande uit gruis.


Huygens' Hofwijck - Beoordeling door bezoekers

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
0%
Bewolkt:
100%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
100%
Zomer:
0%
Najaar:
0%
Winter:
0%
Met wie? Samen
100%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
0%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Huygens' Hofwijck'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Huygens' Hofwijck

Adres: Westeinde 2A
Postcode en plaats: 2275 AD  Voorburg
Provincie: Zuid-Holland

Telefoon: +31 (0)70 387 2311
Web: hofwijck.nl
Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 2,5 uur.
De karakteristieke zeventiende-eeuwse buitenplaats van Huygens ligt pal naast station Voorburg.
Voorkom teleurstellingen en neem voor vertrek altijd contact op met je bestemming voor prijzen en beschikbaarheid.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.
Voorburg uitstapjes omgeving
Kinderboekenmuseum
Het witte kerkje op de heuvel
Den Haag Stedentrip
Binnenhof bezoekerscentrum
Gevangenpoort Den Haag
Escher in het Paleis
Louwman Museum
Vredespaleis
Provincie overzicht uitstapjes

Nederlandse geleerden

Beroemde Nederlandse wetenschap collega's van Christiaan Huygens zijn ondermeer Hendrik Lorentz, onderzoeker naar elektromagnetische eigenschappen van materie. De Lorentz sluizen in de Afsluitdijk zijn naar hem vernoemd. Baruch Spinoza, de grootste filosoof van ons land. Stond aan de basis van de Verlichting. Ook bekend van het groene 1000 gulden biljet. Antoni van Leeuwenhoek, uitvinder van de microscoop. Het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, gespecialiseerd in kanker is naar hem vernoemd. Zijn microscoop kun je in Museum Boerhave in Leiden bewonderen. Van Leeuwenhoek is begraven in de Oude Kerk in Delft.
Overnachten
Vind een leuk hotel
Campinggids

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies