Christiaan Huygens. Eén van Neerlands beste wetenschappers ooit
Geplaatst in Geschiedenis
Voorburg - In 1609 ontdekte Galileo Galilei dat de planeet Saturnus aan twee kanten ‘uitsteeksels’ had. In 1656 beredeneerde Christiaan Huygens dat deze uitsteeksels feitelijk een ronde ring rond de planeet zijn. Huygens beschreef hoe licht zich voortplant en hoe de stralen breken en terugkaatsen in water of glas. Maar zijn grootste vinding is het slingeruurwerk, en daarmee een veel preciezere tijdwaarneming.
Homo universalis
Christiaan Huygens was een alleskunner, een 'homo universalis'. Zijn werk bestreek de mechanica, de astronomie en de optica. Wiskunde was zijn belangrijkste gereedschap, maar hij toetste zijn ontdekkingen ook met door hemzelf ontworpen en gebouwde instrumenten.
Buitenverblijf
Christiaan woonde en werkte op zijn eigen buitenverblijf Huygens' Hofwijck bij Voorburg. Vanaf 1687 was hij de hoofdbewoner van het huis. Om zijn enorme collectie wetenschappelijke instrumenten en manuscripten te kunnen herbergen, liet hij aan de voorzijde van zijn huis een stuk aanbouwen. Tijdens de restauratie in 1914 is deze aanbouw (en de witte bepleistering die in de 19e eeuw was aangebracht), weer verwijderd.
Iedereen die wel eens met de trein van Utrecht naar Den Haag is gereisd, heeft zijn karakteristieke buitenverblijf bij station Voorburg zien staan.
Tuin
Het ontwerp van de buitenplaats is van Constantijn Huygens, de vader van Christiaan. De plattegrond uit 1640 is gebaseerd op de vorm van het menselijk lichaam, een idee van de Romeinse architect Vitruvius. Je wandelt de tuin binnen via de 'arm', naar de schouder richting het huis, het 'hoofd'. De boomgaard is gesitueerd op de plaats van de 'buik'. Het onderlichaam is in de 19e eeuw verloren gegaan. De huidige tuin is in 2004 gereconstrueerd op basis van het oorspronkelijke ontwerp.
Top 5 ontdekkingen Christiaan Huygens
1
Uitvinding van het slingeruurwerk
- Huygens kreeg het patent op zijn vinding in 1657. Zijn uitvinding was een grote stap voorwaarts in het meten van tijd.
2
Ontdekker van de maan Titan bij Saturnus
- Op 25 maart 1655 ontdekte Huygens een stipje dat bij de planeet Saturnus hoort: de maan Titan. Het is de grootste maan van deze planeet.
3
Botsing
- Huygens formuleerde als eerste de juiste wetten voor middelpuntvliedende kracht en elastische botsingen.
4
Achromatische optica
- Huygens bedacht in 1662 een lenscombinatie met gereduceerde kleurschifting.
5
Ringen van Saturnus
- De Italiaanse wetenschapper Galileo Galilei had al ontdekt dat Saturnus 'hengsels' had. Huygens kwam tot de conclusie dat het om ringen ging, bestaande uit gruis.
Nederlandse geleerden
Beroemde Nederlandse wetenschap collega's van Christiaan Huygens zijn ondermeer Hendrik Lorentz, onderzoeker naar elektromagnetische eigenschappen van materie. De Lorentz sluizen in de Afsluitdijk zijn naar hem vernoemd. Baruch Spinoza, de grootste filosoof van ons land. Stond aan de basis van de Verlichting. Ook bekend van het groene 1000 gulden biljet. Antoni van Leeuwenhoek, uitvinder van de microscoop. Het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, gespecialiseerd in kanker is naar hem vernoemd. Zijn microscoop kun je in Museum Boerhave in Leiden bewonderen. Van Leeuwenhoek is begraven in de Oude Kerk in Delft.
Adres en bezoekers informatie
Huygens' Hofwijck
Adres: Westeinde 2A
Postcode en plaats: 2275 AD Voorburg
Provincie: Zuid-Holland
Telefoon: +31 (0)70 387 2311
Web: hofwijck.nl
Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 2,5 uur.
De karakteristieke zeventiende-eeuwse buitenplaats van Huygens ligt pal naast station Voorburg.
Voorkom teleurstellingen en neem voor vertrek altijd contact op met je bestemming voor prijzen en beschikbaarheid.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Gebruik dan de zoek functie op deze site.
Zonsopkomst: 07:29 |
| Zonsondergang: 18:20 |
Leo en Margreet
Vinkeveen
De tuin was erg mooi en er was af en toe een bord met uitleg. Er liepen verklede mensen rond toen wij er waren, dat vond ik leuk erbij passen.
Wat zegt Nederland?
Gemiddeld 3 sterren
Op basis van 1 stemmen