Huygens' Hofwijck

Christiaan Huygens. Eén van Neerlands beste wetenschappers ooit

Voorburg - In 1609 ontdekte Galileo Galilei dat de planeet Saturnus aan twee kanten ‘uitsteeksels’ had. in 1656 beredeneerde Christiaan Huygens dat deze uitsteeksels een ronde ring rond de planeet zijn. Christiaan beschreef hoe licht zich in golven voorplant en hoe het breekt en terugkaatst in water of glas. Maar zijn grootste vinding was het slingeruurwerk, en daarmee een veel preciezer uurwerk.

Huygens was een alleskunner. Zijn werk bestreek de mechanica, de astronomie en de optica. Wiskunde was zijn belangrijkste instrument, maar hij toetste zijn ontdekkingen ook met door hemzelf ontworpen en gebouwde instrumenten.
Hij woonde en werkte op zijn buitenverblijf Huygen's Hofwijck bij Voorburg. Iedereen die wel eens met de trein van Utrecht naar Den Haag is gereisd, heeft zijn karakteristieke buitenverblijf bij station Voorburg gezien.

Top 5 ontdekkingen Christiaan Huygens

1
Uitvinding van het slingeruurwerk
Huygens kreeg het patent op zijn vinding in 1657. Zijn uitvinding was een grote stap voorwaards in het meten van tijd.
2
Ontdekker van de maan Titan bij Saturnus
Op 25 maart 1655 ontdekte Huygens een stipje dat bij de planeet Saturnus hoort: de maan Titan. Het is de grootste maan van deze planeet.
3
Botsing
Huygens formuleerde als eerste de juiste wetten voor middelpuntvliedende kracht en elastische botsingen.
4
Achromatische optica
Huygens bedacht in 1662 een lenscombinatie met gereduceerde kleurschifting.
5
Ringen van Saturnus
De Italiaanse wetenschapper Galileo Galilei had al ontdekt dat Saturnus 'hengsels' had. Huygens kwam tot de conclusie dat het om ringen bestaande uit gruis ging.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Westeinde 2A
Postcode en plaats: 2275 AD  Voorburg

Telefoon: +31 (0)70 387 2311
Web: hofwijck.nl

Bezoekduur: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 2,5 uur.
De karakteristieke zeventiende-eeuwse buitenplaats van Huygens ligt pal naast station Voorburg.
Voorkom teleurstellingen en neem voor vertrek altijd contact op met je bestemming voor prijzen en beschikbaarheid.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Huygens' Hofwijck - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Huygens' Hofwijck


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.

Voorburg uitstapjes omgeving
Kinderboekenmuseum
Het witte kerkje op de heuvel
Den Haag stedentrip
Binnenhof bezoekerscentrum
Gevangenpoort Den Haag
Escher in het Paleis
Louwman Museum
Vredespaleis

Nederlandse geleerden

Beroemde Nederlandse wetenschap collega's van Christiaan Huygens zijn ondermeer Hendrik Lorentz, onderzoeker naar elektromagnetische eigenschappen van materie. De Lorentz sluizen in de Afsluitdijk zijn naar hem vernoemd. Baruch Spinoza, de grootste filosoof van ons land. Stond aan de basis van de Verlichting. Ook bekend van het groene 1000 gulden biljet. Antoni van Leeuwenhoek, uitvinder van de microscoop. Het Antoni van Leeuwenhoekziekenhuis, gespecialiseerd in kanker is naar hem vernoemd. Zijn microscoop kun je in Museum Boerhave in Leiden bewonderen. Van Leeuwenhoek is begraven in de Oude Kerk in Delft.
Overnachten

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE