Gevangenpoort Den Haag

De Gevangenpoort aan het Buitenhof in Den Haag

Politiek cachot aan het Buitenhof in Den Haag

Den Haag - Witte de With en Johan van Oldenbarnevelt zijn enkele van de gevangenen die in de Gevangenpoort aan het Buitenhof in Den Haag opgesloten hebben gezeten. Lijfstraffen, maar ook martelen en het ter dood brengen waren hier vroeger dagelijkse gebruiken.

Tegenover het Binnenhof

In de 14de-eeuwse Haagse Gevangenpoort konden verdachten zowel opgesloten, verhoord, gemarteld en berecht worden. Het ging er hier in vroeger tijden niet bepaald zachtzinnig aan toe om mensen aan het praten te krijgen of te straffen: duimschroeven, halsbanden met scherpe spijkers, ijzers waarmee de beul kon brandmerken, hakbijlen om ledematen af te zetten, een apparaat om haren mee uit te trekken; hier werden gevangenen letterlijk een kopje kleiner gemaakt. Overigens vond het martelen achter gesloten deuren plaats. Alleen de doodstraf werd buiten uitgevoerd; dan kon iedereen zien wat er gebeurde als je hetzelfde vergrijp pleegde.

Arm of rijk

Overigens maakte het wel uit of je arm of rijk was. Mensen met geld konden een luxere cel huren zodat ze niet een ruimte met andere gevangenen hoefden te delen. Ook kon je wijn drinken; mensen zonder geld waren aangewezen op met ziektes vervuild slootwater.

De Haagse Gevangenpoort is in gebruik geweest als gevangenis van de zestiende tot en met de negentiende eeuw.

Adres en bezoekers informatie
Adres: Buitenhof 33
Postcode en plaats: Den Haag

Web: gevangenpoort.nl
Voorkom teleurstellingen en neem voor vertrek altijd contact op met je bestemming voor prijzen en beschikbaarheid.

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!


Gevangenpoort Den Haag - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
100%
Bewolkt:
0%
Regen:
0%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
100%
Najaar:
0%
Winter:
0%
Met wie? Samen
0%
Met kleine kinderen
0%
Met tieners
0%
Groep:
100%
Alleen:
0%
Geen health informatie beschikbaar
Hoe beviel je uitstapje aan 'Gevangenpoort Den Haag'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Gevangenpoort Den Haag


Let op: De plaats op de kaart is slechts een indicatie en is niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. De beoordelingen op deze site worden geplaatst door bezoekers en vertegenwoordigen niet de mening van de redactie.


Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2019
Wij zijn HotspotHolland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij wonen bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Uitstapje en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes. Fijne vakantie!


Privacy en cookies

  NL EN DE