Binnenhof bezoekerscentrum

Het Binnenhof in Den Haag

Een kijkje in ons politieke centrum

Den Haag - Het Binnenhof in Den Haag is het politieke centrum van ons land. Midden op het plein staat de Ridderzaal, omringd door de parlement- en regeringsgebouwen. Op Prinsjesdag, de derde dinsdag in september, komen de Eerste- en Tweede Kamer in de Ridderzaal bijeen voor de troonrede, waarbij de regering de plannen voor het komende jaar presenteert. Bijzonder op deze dag is ook de rijtoer van onze koning en koningin in de Gouden Koets door het centrum van Den Haag.

Geschiedenis

Als woning en om de Graafschap Holland te besturen, lieten graaf Willem II en diens zoon Floris V in de dertiende eeuw de Ridderzaal en enkele andere gebouwen neerzetten aan de rand van een duinmeer. De rest is geschiedenis, want sinds die tijd is het Binnenhof vrijwel onafgebroken het centrum van de macht in Nederland geweest.

Het Torentje

Het Torentje staat op de hoek van het Binnenhof met het Mauritshuis. Oorspronkelijk was dit een prieel voor de graven van Holland. Later was Het Torentje ook wel een herberg, wijnvoorraad en woning. En nu is Het Torentje de werkruimte van de minister-president.

Trèveszaal

De vrijdagse ministerraad vindt plaats in de Trèveszaal, naast het Torentje. Oorspronkelijk is deze zaal gebouwd als ontvangstruimte, in opdracht van de Republiek der Zeven Verenigde Nederlanden.

Ridderzaal

De Ridderzaal staat midden op de het Binnenhof. Hier wordt ieder jaar op Prinsjesdag, door de Koning, de troonrede gehouden. Het is het begin van het nieuwe parlementaire jaar.

Eerste kamer

Iets verderop vergadert de Eerste kamer. Deze vergaderingen vinden plaats op de dinsdag.

Tweede Kamer

De vergaderingen van de Tweede Kamer vinden sinds 1992 plaats in de 'nieuwbouw' aan de Lange Poten. Vanaf de publieke tribune kun je deze vergaderingen van de Tweede Kamer bijwonen. Ze vinden plaats van dinsdag tot en met donderdag.

Rondleiding Binnenhof?

Via het bezoekerscentrum van het Binnenhof, zie adres gegevens onder aan deze pagina, is het mogelijk om een rondleiding door de Ridderzaal, de Eerste Kamer en de Tweede Kamer te krijgen.


Binnenhof bezoekerscentrum - Beoordeling door bezoekers

Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.


Populairste bezoektijd
Weer? Zonnig:
33%
Bewolkt:
0%
Regen:
67%
Sneeuw:
0%
Wanneer? Voorjaar:
0%
Zomer:
33%
Najaar:
33%
Winter:
33%
Met wie? Samen
0%
Met kleine kinderen
33%
Met tieners
0%
Groep:
33%
Alleen:
33%
Geen health informatie beschikbaar

Hoi @hotspotholland, hier ben ik geweest!
Klik hier om te tweeten!

Hoe beviel je uitstapje aan 'Binnenhof bezoekerscentrum'? Deel je ervaringen met medereizigers. Registratie niet nodig. Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen.

Adres en bezoekers informatie

Binnenhof bezoekerscentrum

Adres: Binnenhof 1
Postcode en plaats: 2513 AA  Den Haag
Provincie: Zuid-Holland

Telefoon: +31 (0)70 7570200
Email: bezoekerscentrum@prodemos.nl
Web: ProDemos- Huis voor democratie en rechtsstaat
De rondleidingen worden verzorgd door het Bezoekerscentrum van ProDemos- Huis voor democratie en rechtsstaat.
Adres: Hofweg 1-H, 2511 AA Den Haag en via het bovenstaande emailadres en telefoonnummer
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies