Zo hoog?! Waterstandbeeld Zaltbommel

Zo hoog?!

Extreme waterstanden in de Waal

Zaltbommel - Het rivierwater staat laag. De Waal is gekrompen tot een riviertje. Het is dan ook een warme dag aan het einde van een lange droge periode in de zomer. Het heeft al een tijd niet geregend in het stroomgebied van de rivier. Toch kan het ook totaal anders...

Jongetje in zijn zwembroek

Bij Zaltbommel staat een beeld van 4 meter hoog in de uiterwaarden van de Waal. Het is een jongetje in zijn zwembroek. Hij houdt zijn linkerhand omhoog om aan te geven hoe hoog het rivierwater mag komen voordat de Bommelaren net zulke natte voeten kijgen als het ventje zelf. Als het handje bereikt wordt, staat het water tot aan de bovenkant van de kademuur. Dit is 8,87 meter boven N.A.P. En soms kómt het water bijna zo hoog. In 1861 kwam de rivier tot 7,61 meter en ook in 1995 was het extreem hoog water, zo'n 7,43 meter boven N.A.P.
Het beeld is gemaakt door kunstenaar Marcel Smink.

De Waalboulevard van Zaltbommel
Het tweelingbroertje
De Waalboulevard van Zaltbommel met op de achtergrond de in 1996 geopende Martinus Nijhoffbrug (foto links). Op de kade staat een tweelingbroertje van het mannetje in de uiterwaarden (foto rechts).


Zo hoog?! Waterstandbeeld Zaltbommel - Beoordeling door bezoekers
Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling . Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Zo hoog?! Waterstandbeeld Zaltbommel

Adres: Waalkade
Postcode en plaats: 5301 CH  Zaltbommel
Provincie: Gelderland

Het beeld staat in de uiterwaarden van rivier de Waal bij Zaltbommel. Op de Waalkade in Zaltbommel is een tweelingbroertje te vinden.
Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route.

Copyright © Hotspot Holland 2003 - 2020
Vakantie in eigen land? Uitstapje of Dagje uit?
Wij zijn Hotspot Holland, de site vol verrassende plekjes en uitstapjes in Nederland. Wij zijn avonturiers bij jou in de buurt en vinden het leuk om gekke plekken te ontdekken. Net als jij. Leuke dingen doen? Er op uit en bijzondere plaatsen bezoeken? Wandelen of een fietstocht? Citytrip, weekendje weg of evenement? Vakantiehuisje, camping of hotel boeken? Je vindt het allemaal hier. 1001 onverwachte uitstapjes in eigen land. Fijne vakantie!
  NL EN DE

Privacy en cookies