Jheronimus Bosch Art Center

  • Jheronimus Bosch Art Center

    Jheronimus Bosch Art Center

    Den Bosch

  • Den Bosch

  • Den Bosch

Jeroen Bosch. De schilder van het middeleeuwse 's-Hertogenbosch

Den Bosch - Jeroen Bosch is een bekende schilder van het middeleeuwse 's-Hertogenbosch. Behalve altaarstukken schilderde Jeroen Bosch ook bizarre en soms demonische werken vol symboliek. Zijn bekendste werken zijn De Tuin der Lusten en De Hooiwagen over domheid en bekrompenheid. Het leuke van zijn werken is dat hoe beter je kijkt, hoe meer bijzondere en bizarre details je ziet, want het schilderen van de duivel was zijn specialiteit.

Verdwenen werk

De Brabantse schilder Jeroen Bosch leefde van ongeveer 1450 tot 1516. Zijn oorspronkelijke naam is Hiëronymus of Jheronimus van Aken. Hij signeerde zijn werk nooit. Daarom kunnen slechts een beperkt aantal schilderijen aan hem worden toegeschreven. Ook is er in de loop der eeuwen werk verloren gegaan. Bijvoorbeeld tijdens de Beeldenstorm in 1566 toen vermoedelijk zijn altaarstukken verdwenen. Tot slot heeft Koning Filip II werken meegenomen naar Spanje tijdens zijn overheersing van de Nederlanden.

In het Jheronimus Bosch Centrum zijn replica's van de schilderijen te zien. Ook zijn er fantastische 3-d objecten, nagemaakt uit de schilderijen van Bosch.

El Bosco

Na de dood van Bosch verzamelde Filips II, die destijds de Nederlanden overheerste, schilderijen van Jeroen Bosch en nam die mee naar Spanje. Veel schilderijen van de Brabantse schilder zijn dan ook in het Museo del Prado in Madrid te zien. De schilder wordt daar El Bosco genoemd; alsof het een Spaanse meester was.

Foto's Jheronimus Bosch Art Center

Wat zeggen de bezoekers?

  • Leuk m te zien. Aan het einde kun je nog even met de lift naar de top van de toren. Helaas konden we Den Bosch hiervandaan alleen vanachter het glas zien.

  • De werken van Jeroen Bosch in het Art Center zijn allemaal reproducties. Begrijpelijk, want de originelen hangen verspreid over verschillende musea. Maar met de grote Jeroen Bosch overzichtstentoonstelling nog vers in het geheugen, benaderen de reproducties bij lange na niet de originelen. Toch is een bezoek de moeite waard. Alle schilderijen bij elkaar zien kan nergens anders. Bovendien, waar hoort deze beroemde kunstenaar meer thuis dan in Den Bosch?


Ben jij hier ook geweest? Geef nu je beoordeling. Het duurt maar een paar tellen

Adres en bezoekers informatie

Jheronimus Bosch Art Center

Adres: Jeroen Boschplein 2
Postcode en plaats: 5211 ML  Den Bosch
Provincie: Noord-Brabant
Telefoon: +31 (0)73 6126890
Email: info@jheronimusbosch-artcenter.nl
Web: jheronimusbosch-artcenter.nl

Bezoek: Een gemiddeld bezoek duurt ca. 1 uur.
Voorkom teleurstellingen en neem voor vertrek altijd contact op met je bestemming voor prijzen en beschikbaarheid.

Let op: De locatie op de kaart is slechts een indicatie en niet altijd de ingang, parkeerplaats of juiste route. Er worden tot 8 plekken in de buurt getoond. Meer zien? Gebruik dan de zoek functie op deze site.

Zonsopkomst:
Zonsondergang:
Afnemende halve maan:
06:08
21:21
Afnemende halve maan